Yerso Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 Witam otóżmam problem ostatnio podłaczałem wzmacniacz do tuby basowej i brałem zasilanie z akumulatora odłaczyłem dodatkowy czerwony kabel od czerwonej klemy by podłaczyc zasilanie po podłaczeniu owego kabla spowrotem na desce miałem tak zwana "choinke" zapaliła sie kontrolka abs,esp,i na ekraniku miga czerwony wykrzyknik w nawiasach abs oraz esp niedziała podłaczyłem kompa i próbowałem skasowac błedy programem vag-com lecz niedałem rady po skasowaniu dalej wracaja dodatkowo abs oraz esp niedziałaja jeden z błedów jest z przekaznika elektro zaworów jak sie nie myle (j106) niezawsze wyskakuje drugi o braku komunikacji ze sterownikiem wszystkie bezpieczniki sprawdzałem sa całe niewiem gdzie szukać problemu miał ktos z was moze podobny problem? z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi
Fazii Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 Konkretnie jakie to błędy? Może po prostu wystarczy adaptacja czujnika kąta skrętu. Bezpieczniki sprawdzone?
Yerso Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Opublikowano 3 Lipca 2023 8 minut temu, Fazii napisał(a): Konkretnie jakie to błędy? Może po prostu wystarczy adaptacja czujnika kąta skrętu. Bezpieczniki sprawdzone? jeden z kodów blad 302 przekaznik elektrozaworu ABS -J106 który raz wyskakuje raz nie a drugi to brak komunikacij ze sterownikiem abs niepamietam dokładnego oznaczenia niezapisałem sobie a na ten moment niemam juz dostepu do kompa z programem zeby sprawdzic tak bezpieczniki od abs i esp sprawdzałem sa całe w dobrym stanie
Fazii Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 Wygląda jakby bezpiecznik nr 42 lub nr 7. Sprawdź je dokładnie raz jeszcze.
Yerso Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Opublikowano 3 Lipca 2023 sprawdziłem te bezpieczniki miernikiem oba sa sprawne
Yerso Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Opublikowano 3 Lipca 2023 pokazywały sie jeszcze błedy -18031 -18057 -00302 i nieda sie ich skasować
Fazii Opublikowano 3 Lipca 2023 Opublikowano 3 Lipca 2023 Brak komunikacji jakby moduł nie miał zasilania. Napięcie dochodzi do wymienionych powyżej bezpieczników?
Yerso Opublikowano 3 Lipca 2023 Autor Opublikowano 3 Lipca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Fazii napisał(a): Brak komunikacji jakby moduł nie miał zasilania. Napięcie dochodzi do wymienionych powyżej bezpieczników? jutro rano sprawdze. jeżeli bedzie brak pradu to gdzie szukac przyczyny? Edytowane 3 Lipca 2023 przez Yerso
Yerso Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Opublikowano 4 Lipca 2023 sprawdziłem i tak na bezpieczniku nr 7 abs jest napiecie 12v na bezpieczniku nr 41 od esp niema napiecia na bezpieczniku nr 42 od esp jest napiecie 8.5 v jak wypiąłem bezpieczniki od esp kontrolka zgasła
Fazii Opublikowano 4 Lipca 2023 Opublikowano 4 Lipca 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Yerso napisał(a): na bezpieczniku nr 7 abs jest napiecie 12v - powinno się pojawiać po zapłonie na bezpieczniku nr 41 od esp niema napiecia - a powinno być cały czas na bezpieczniku nr 42 od esp jest napiecie 8.5 v - tu też powinno być stałe 12V. Generalnie bezpieczniki 12 13 14 15 33 38 39 40 41 i 42 są zasilane z tego samego punktu. Jeśli na nich również jest problem z napięciem to sprawdzilbym czy coś nie upaliło w skrzynce bezpieczników od strony zasilania. Edytowane 4 Lipca 2023 przez Fazii
Yerso Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor Opublikowano 4 Lipca 2023 byłem przed chwila u mechanika sprawdził wszystkie bezpieczniki,przekazniki,zasilania itp. okazało sie ze pompa abs ze sterownikiem została uszkodzona.
Rekomendowane odpowiedzi