adam749 Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 Jak to jest z tą wielkością kół w samochodach? Moja Audica (A4 B7 1.8T) była wypuszczona na kołach 16”. Na swojej etykiecie w drzwiach z zalecanym ciśnieniem mam rozmiary 16” , 17” i koła zapasowego. Zamontowane natomiast mam koła 18”, bo na takich również były wypuszczane te samochody i ludzie przesyłają zdjęcia tych etykiet. Jak sprawa prawnie wygląda? Przegląd i jakieś kontrole? Czy ta etykieta jest jakimś „dowodem”? Słyszałem przypadki, że zabierali dowód. Chciałbym wiedzieć na przyszłość co komu mówić w razie problemów.
manuelos Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 To o czym mówisz to rozmiar felgi. Nijak się ma do rozmiaru koła bo o tym decyduje dopiero połączenia felgi i opony. Tu masz wszystkie informacje czego i dlaczego możesz używać Kalkulator opon » Przelicznik rozmiaru opon » Oponeo WWW.OPONEO.PL Nasz kalkulator rozmiaru opon pomaga w odpowiednim doborze zamienników opon. Sprawdź, jakie zamienniki możesz zastosować w Twoim pojeździe!
Langista Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi.
adam749 Posted August 16, 2023 Author Posted August 16, 2023 13 minut temu, Langista napisał(a): Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi. o to chodzi Gdzie najlepiej sprawdzić co przewidział producent? Są dostępne w internecie różne konfiguratory, dane techniczne samochodów. Są również naklejki w samych autach, ale one potrafią się różnić od tego co w internecie... i nawet między takimi samymi samochodami bywają różne. Chyba, że przykładowo Avant 2.0TDI może mieć 18", a Avant 1.8T już nie... bo takie etykiety w drzwiach, ale już w internecie przy 1.8T jest napisane, że mogą być felgi 18". Wiem, że się czepiam ale co powiedzieć policjantowi, albo diagnoście jak stwierdzi, że mam felgi o złym rozmiarze.. skoro są dobre i zgodne z parametrami producenta
Rob@k Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 (edited) Nie słyszałem jeszcze nigdy żeby w Polsce ktoś się czepil rozmiaru felg. Nie mogą tylko wystawać poza obrys błotników. Edited August 16, 2023 by Rob@k 2
A4b6quattro Posted August 16, 2023 Posted August 16, 2023 (edited) Osiem lat jeżdżę na 19-stkach, i nigdy mundurowy czy diagnosta się czepiał😁 Edited August 16, 2023 by A4b6quattro
Solution dekiel 13 Posted August 16, 2023 Solution Posted August 16, 2023 Mam podobnie auto na 19kach i przechodzi przegląd w Norwegii a tu 'nie ma to tamto'. Zakładaj te 18ki i tyle.
Recommended Posts