Jump to content
IGNORED

wielkość kół w samochodach, a prawo

Go to solution Solved by dekiel 13,

Recommended Posts

Posted

Jak to jest z tą wielkością kół w samochodach?

Moja Audica (A4 B7 1.8T) była wypuszczona na kołach 16”. Na swojej etykiecie w drzwiach z zalecanym ciśnieniem mam rozmiary 16” , 17” i koła zapasowego. Zamontowane natomiast mam koła 18”, bo na takich również były wypuszczane te samochody i ludzie przesyłają zdjęcia tych etykiet.

Jak sprawa prawnie wygląda? Przegląd i jakieś kontrole? Czy ta etykieta jest jakimś „dowodem”? Słyszałem przypadki, że zabierali dowód. Chciałbym wiedzieć na przyszłość co komu mówić w razie problemów.

Posted

To o czym mówisz to rozmiar felgi. Nijak się ma do rozmiaru koła bo o tym decyduje dopiero połączenia felgi i opony. 

Tu masz wszystkie informacje czego i dlaczego możesz używać 

WWW.OPONEO.PL

Nasz kalkulator rozmiaru opon pomaga w odpowiednim doborze zamienników opon. Sprawdź, jakie zamienniki możesz zastosować w Twoim pojeździe!

Posted

Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi.

Posted
13 minut temu, Langista napisał(a):

Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi.

o to chodzi ;) Gdzie najlepiej sprawdzić co przewidział producent? Są dostępne w internecie różne konfiguratory, dane techniczne samochodów. Są również naklejki w samych autach, ale one potrafią się różnić od tego co w internecie... i nawet między takimi samymi samochodami bywają różne. Chyba, że przykładowo Avant 2.0TDI może mieć 18", a Avant 1.8T już nie... bo takie etykiety w drzwiach, ale już w internecie przy 1.8T jest napisane, że mogą być felgi 18". 

Wiem, że się czepiam :D ale co powiedzieć policjantowi, albo diagnoście jak stwierdzi, że mam felgi o złym rozmiarze.. skoro są dobre i zgodne z parametrami producenta 

Posted (edited)

Nie słyszałem jeszcze nigdy żeby w Polsce ktoś się czepil rozmiaru felg. Nie mogą tylko wystawać poza obrys błotników. 

Edited by Rob@k
  • Like 2
Posted (edited)

Osiem lat jeżdżę na 19-stkach, i nigdy mundurowy czy diagnosta się czepiał😁

Edited by A4b6quattro
  • Solution
Posted

Mam podobnie auto na 19kach i przechodzi przegląd w Norwegii a tu 'nie ma to tamto'.

Zakładaj te 18ki i tyle. :guma: