Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

wielkość kół w samochodach, a prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest z tą wielkością kół w samochodach?

Moja Audica (A4 B7 1.8T) była wypuszczona na kołach 16”. Na swojej etykiecie w drzwiach z zalecanym ciśnieniem mam rozmiary 16” , 17” i koła zapasowego. Zamontowane natomiast mam koła 18”, bo na takich również były wypuszczane te samochody i ludzie przesyłają zdjęcia tych etykiet.

Jak sprawa prawnie wygląda? Przegląd i jakieś kontrole? Czy ta etykieta jest jakimś „dowodem”? Słyszałem przypadki, że zabierali dowód. Chciałbym wiedzieć na przyszłość co komu mówić w razie problemów.

Rozwiązane przez dekiel 13

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

To o czym mówisz to rozmiar felgi. Nijak się ma do rozmiaru koła bo o tym decyduje dopiero połączenia felgi i opony. 

Tu masz wszystkie informacje czego i dlaczego możesz używać 

WWW.OPONEO.PL

Nasz kalkulator rozmiaru opon pomaga w odpowiednim doborze zamienników opon. Sprawdź, jakie zamienniki możesz zastosować w Twoim pojeździe!

Opublikowano

Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi.

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Langista napisał(a):

Nie o to chodzi koledze. Prawnie jest tak, że maksymalnie możesz zamontować felgę o takim rozmiarze, jaki przewidział producent. Jeżeli producent nie przewidział rozmiaru 18" to musisz z daną felgą jechać na przegląd i tam diagnosta wpisuje to w papiery. Felgi oczywiście muszą mieć atest, bez niego diagnosta tego nie zrobi.

o to chodzi ;) Gdzie najlepiej sprawdzić co przewidział producent? Są dostępne w internecie różne konfiguratory, dane techniczne samochodów. Są również naklejki w samych autach, ale one potrafią się różnić od tego co w internecie... i nawet między takimi samymi samochodami bywają różne. Chyba, że przykładowo Avant 2.0TDI może mieć 18", a Avant 1.8T już nie... bo takie etykiety w drzwiach, ale już w internecie przy 1.8T jest napisane, że mogą być felgi 18". 

Wiem, że się czepiam :D ale co powiedzieć policjantowi, albo diagnoście jak stwierdzi, że mam felgi o złym rozmiarze.. skoro są dobre i zgodne z parametrami producenta 

Opublikowano

Nie słyszałem jeszcze nigdy żeby w Polsce ktoś się czepil rozmiaru felg. Nie mogą tylko wystawać poza obrys błotników. 

Edytowane przez Rob@k

Opublikowano

Osiem lat jeżdżę na 19-stkach, i nigdy mundurowy czy diagnosta się czepiał?

Edytowane przez A4b6quattro

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Mam podobnie auto na 19kach i przechodzi przegląd w Norwegii a tu 'nie ma to tamto'.

Zakładaj te 18ki i tyle. :guma: