Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik ciśnienia oleju w A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

ostatnio czasem zapala mi się na kilka sekund kontrolka ciśnienia oleju po około 20-30km. Zakładam, że to wina czujnika. Gdzie znajduje się ten czujnik? 

Opublikowano

Kontrolka czerwona od ciśnienia, czy żółta od poziomu? Na początek pasowało by sprawdzić ciśnienie oleju.

Czujnik ciśnienia jest w podstawie filtra oleju:bda68240452699e5feacf78ca83cgs.jpg.9f8ef73a06e5ad01f7be8dfb72eef8f3.jpg

Opublikowano
  • Autor

dziękuję, od góry jest normalny dostęp zeby to wymienić? 

Kontrolka Czerwona

Opublikowano

Jest pod kolektorem ssącym, z góry od strony skrzyni biegów trzeba z nim walczyć, idealnego dostępu nie ma, ale da się go wymienić.

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem ze jak wyskoczy błąd ciśnienia oleju to po dodaniu gazu znika. To bardziej wskazuje na czujnik czy na walnięty silnik albo pmpe oleju?

Opublikowano
W dniu 16.08.2023 o 17:52, tass napisał(a):

Na początek pasowało by sprawdzić ciśnienie oleju.

Manometr w rękę i jazda.. Przyczyny mogą być różne, od zatkanego smoka pompy oleju, jak i po samą pompę itd... Jeśli faktycznie jest problem z ciśnieniem, a nie tylko z czujnikiem to szykuj się na remont silnikowni, jak tak pojeździsz.

Opublikowano
W dniu 16.08.2023 o 16:25, kubab5 napisał(a):

Cześć, 

ostatnio czasem zapala mi się na kilka sekund kontrolka ciśnienia oleju po około 20-30km. Zakładam, że to wina czujnika. Gdzie znajduje się ten czujnik? 

Mankamentem naszych 1.8 T jest często zapychający się smok na pompie oleju. Nie czekaj, tylko spuszczaj olej, micha w dół i ogarnij najpierw smoka. Po zakupie swojej Audioli miałem ten sam problem, pomogło czyszczenie smoka. Nie zaszkodzi również sprawdzić ciśnienia oleju. 

Opublikowano
  • Autor

zauważyłem że jadąc na niższych obrotach kontrolka nie zgaśnie ale podwyższając obroty powyżej około 2 tys od razu gaśnie, co o tym sądzicie? 

Opublikowano
24 minuty temu, kubab5 napisał(a):

co o tym sądzicie

Że jak będziesz tak dalej robił to następnym Twoim postem będzie 'coś zaczęło stukać w silniku'. Kup manometr albo podjedź do mechanika na pomiar ciśnienia oleju bo nikt Ci go zdalnie nie zmierzy na podstawie gasnącej kontrolki.... 

Opublikowano

Raczej coś nie halo z ciśnieniem oleju, skoro kontrolka znika przy wyższych obrotach.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mi nie pokazuje ani lampka ani komputer nie widzi błędu może być to czujnik