Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Polacy za granica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...oszczednie zyc,to jedno,a byc skapym-to inna bajka...jeden bedzie oszczedzal,niekupujac dwoch kartonow piwa tygodnoiwo :gwizdanie: a drugi bedzie sie cisnal w jednym pokoju z dziewczyna, dwojka dzieci i bratem,bo w innych pokojach spi kto inny,ale za pokoj zaplaci mniej,niz za chate z trzema pokojami...jezdzi corsa,nie dlatego,ze ja lubi-jest tansza w utrzymaniu...wymieniac mozna tydzien... :wink4:

Opublikowano

...oszczednie zyc,to jedno,a byc skapym-to inna bajka...jeden bedzie oszczedzal,niekupujac dwoch kartonow piwa tygodnoiwo :gwizdanie: a drugi bedzie sie cisnal w jednym pokoju z dziewczyna, dwojka dzieci i bratem,bo w innych pokojach spi kto inny,ale za pokoj zaplaci mniej,niz za chate z trzema pokojami...jezdzi corsa,nie dlatego,ze ja lubi-jest tansza w utrzymaniu...wymieniac mozna tydzien... :wink4:

No masz racje jesli ktos tu z planami na dluzszy pobyt przyjechal powinien normalnie godnie zyc uciekli tu aby godnie zyc a robia co innego :wink4:

Opublikowano

Dana-za***isty watek,jesli masz jakies pytania-wal smialo-odpowiem na kazde... :wink4:

Opublikowano

Dzieki domjenick, tego roku podrozuje tylko po Europie, ale w przyszlym roku napewno wybiore sie do UK i wteczas jesli tam jeszcze bedziesz poprosze Ciebie o pomoc... :)

Opublikowano

może spytam bo niepokoi mnie sprawa ubezpieczeń aut w UK

nigdzie nie dzwoniłem ale liczyłem na kalkulatorach poszczególnych firm i wychodzą mi astronomiczne sumy

po 4000 Ł

przy aucie Passat b5fl

lub audi a6 C5

z tym że mam dopiero 20 lat

a takie auto w Polsce jest po za moją kieszenią tam ceny to inna bajka

ile wy płacicie w UK za auta jak słyszałem ubezpieczenie jest oddzielne na każdą osobę także motyw z ubezpieczeniem na kogoś odpada

Opublikowano

nigdzie nie dzwoniłem ale liczyłem na kalkulatorach poszczególnych firm i wychodzą mi astronomiczne sumy

po 4000 Ł

przy aucie Passat b5fl

lub audi a6 C5

ile wy płacicie w UK za auta jak słyszałem ubezpieczenie jest oddzielne na każdą osobę także motyw z ubezpieczeniem na kogoś odpada

Sluchaj nie radze Ci bo te kwoty co wychodza to realne sa..

Wiec lepiej kup cos malego z malym motorkiem i zbieraj lata.. Dopiero po ukonczeniu 25 roku zycia bedziesz w stanie cos tu kupic i tanio ubezpieczyc chyba ze chcesz tyle bulic co napisales :naughty:

Tak ubezpieczenie nie jest na autko a na kierowce i jesli chcesz dopisac kogos do swojego wtedy jeszcze wiecej placisz :decayed:

Opublikowano

no nie fajnie ale akurat jeszcze 5 lat studiów jak dobrze pójdzie

(mam uczulenie na małe samochody więc odpada)

Jeszcze tylko Austria i Niemcy blokują możliwość legalnej pracy

a od 1 maja cudzoziemcy mogą legalnie kupować domy w Polsce

Ogólnie nie rozumiem tego niby taka jedność UE schengen a i tak wszędzie inne przepisy inne ubezpieczenia itd. różne stawki połczeń

powinni to jakoś ujednolicić te same dokument, systemy edukacyjne i wprowadzić wszędzie język urzędowy angielski (jako drugi) ale z drugiej strony nie widzę żeby ktoś w polskim urzędzie mówił po Angielsku

Opublikowano

Belgia to jest dopiero porypany kraj są tu trzy języki (dziwna mieszanka holenderskiego-dziwna mieszanka niemieckiego-francuski) więc przyjeżdżasz bo znasz francuski do Brukseli jest OK ale jedziesz zwiedzić Antwerpia 50km i pupa blada :kox: do tego jeszcze pytasz się kogoś o drogę po francusku a on ci odpowiada po holendersku a w małych miejscowościach to jest totalna porażka i w każdym mieście i nawet dzielnicy urzędzie jest wszystko inaczej tu czekasz na meldunek 1 tydzień gdzie indziej 2 tygodnie i płacisz 15euro a jeszcze gdzie indziej 20euro i nie czekasz normalnie szok :ranting1:

Opublikowano

po 4000 Ł

przy aucie Passat b5fl

lub audi a6 C5

przede wszystkim szukaj na stronie http://www.confused.com/?MediaCode=294&kw=confuse+com+Broad&utm_source=google&utm_medium=ppc&utm_term=confuse%2Bcom&utm_campaign=b%2Bm_P%2B-%2BConfused%2BBrand&gclid=CKjGk5uko5oCFWNM5Qod43_h_w zaloguj sie i wpisz swoje dane,wtedy wyrzuci ci wszystkie najlepsze dla ciebie grupy ubezpieczeniowe,wazne jest ile masz prawko,ile masz punktow,jakiej pojemnosci autem jezdzisz,kiedy te punkty byly,jak czesto bedziesz uzywac auta,czy miales wypadek,jakies modyfikacje,nawet filtr stozkowy moze podniesc ubezpieczenie-ceny,ktore patrzyles,pewnie byly full comprehencive-to znaczy pelne ubezpieczenie,nawet jesli ty spowodujesz wypadek-firma pokrywa koszty naprawy,podstawienie auta zastepczego,lub zapewnienie noclegu,lub odtransportowanie na miejsce przeznaczenia trasy-dlatego jest najdrozsza opcja-ale mozesz wziac tylko "third party-fire and theft" pokrywa kradzez i spalenie auta,dodatkowa opcja moze byc tylko przednia szyba-ale placisz prawie polowe z tego,w zaleznosci ile masz lat,jak dlugo prawko itp,jesli bedziesz uzywac auta z kims,zaplacisz okolo 15 funtow wiecej-bez znaczenia jest ile ta osoba ma lat i jak dlugo prawko-Ty jestes glownym posiadaczem polisy i wszystko jest uzaleznione od twoich "opcji"

najlepiej dla ciebie byloby znalezienie kobiety z prawkiem ,przynajmniej z 15-letnim stazem jako kierowca,wiek okolo 40,bez stluczek w przeszlosci,bez punktow i potem dodac Ciebie,jako drugiego kierowce-PAMIETAJ-pierwszy rok w kazdej ubezpieczalni jest drogi,po roku "no claim bonus" tzn bez zadnych punktow i stluczek,nawet jesli nie jestes winny-ubezpieczenie moze spasc nawet o polowe

ja za A4 '97 rok,1,6 benzyna w pierwszym roku placilem okolo 750 funtow(60 pare miesiecznie) po roku spadlo do 38 miesiecznie,ale jak kupilem 1,8T-znow mi wzroslo do 66 miesiecznie-jak moja zona zdala prawko,dodalem ja jako drugiego kierowce i placimy 78 F miesiecznie-wiec sam widzisz,ze lepiej zarejestrowac auto na matke,czy ojca i samemu smigac,jako drugi kierowca :wink4:

oczywiscie mam na mysli Ciebie,jako drugiego kierowce i opcja "third party",jest jeszcze opcja na firme w Anglii,ale to skomplikowane :no: pomysl o kims z tymi warunkami,o ktorych napisalem wyzej i przygotuj sie na "podstawienie" kogos,zeby sie podal przez telefon,za ta osobe(jesli nie zna angielskiego) bo w wiekszosci,jak nie we wszystkich przypadkach,wszelkie zmiany(np dodanie drugiego kierowcy)odbywa sie przez telefon-wiec jezyk jest jak najbardziej potrzebny do zalatwienia czegokolwiek w Anglii :wink4:

nie wiem skad te ceny,ale jak szukalem S4 B6,4,2 benzyna(to tez ma znaczenie) z taka moca jakie ma-344 km-"third party-fire and theft only"(podstawowa,bez dodatkowych opcji) koszt okolo 750 F :gwizdanie:

Opublikowano

myślę że opcja ze znalezieniem kobiety która ma 15 lat prawko (w wieku ok 33 lata) zupełnie odpada nie jestem aż tak zdesperowany :polew:

ale o ubezpieczeniu w którym można dodać kogoś nie wiedziałem a wydaje się ciekawą propozycją

mam tylko pytanie czy osoba na którą stoi ubezpieczenie musi być obywatelem / rezydentem UK albo mieć adres zameldowania na terenie UK i czy musi być właścicielem pojazdu chodzi mi o to czy mógł bym zarejestrować auto na ojca który mieszka i pracuje w polsce i czy na badaniach takich jak MOT musiał by być osobiście czy moge to wszystko ja załatwić

Opublikowano

musi byc adres zamieszkania na terenie UK,bo gdzies musza przesylac papiery :wink4:,co do wlasciciela pojazdu i opcji ubezpieczeniowej-jest takie pytanie,czy glowny posiadacz polisy ub,jest wlascicielem auta,ale ciezko powiedziec,czy ma to jakis wplyw na wysokosc oplat,to jest kilkanascie malych "cegielek" i one sie skladaja na wysokosc skladki...

jesli chodzi o MOT, to nie ma na certyfikacie zadnych danych wlasciciela pojazdu(tylko dane auta i kto podbil MOT)

podalem Ci linka-zaloguj sie i sprawdz ,

tutaj masz linka do stronki ze sprzedawanymi autami http://www.autotrader.co.uk/

bedziesz musial podac post code,zeby cokolwiek sie wyswietlilo-wiec podam Ci przykladowy z Newcastle NE1 5RE,wpiszesz,znajdziesz auto i jak juz znajdziesz,ktore cie interesuje-na stronie ubezpieczalni wpisz numer rejestracyjny auta(o ile bedzie pokazany-zawyczaj sa :wink4:) i wtedy bedziesz mial najlepsze rozeznanie,bo ubezpieczalnie maja polaczona baze danych-wiec nie bedziesz musial odpowiadac na pytania dotyczace auta ,jak moc dodatkowe mody itp (niektorych rzeczy mozesz po prostu nie wiedziec...) podasz tylko dane,dotyczace ciebie i twojego prawa jazdy i bedziesz wiedzial troche wiecej :wink4:[br]Dopisany: 06 Maj 2009, 00:33_________________________________________________http://www.gocompare.com/car-insurance/ tu jest jeszcze inna stronka z ubezpiczalniami :wink4:

Opublikowano

Witam koledzy :) widze, ze watek bardzo ladnie sie rozwija, co mnie cieszy. W pierwszej kolejnosci chcialabym podziekowac kolegom z UK, za mase bardzo interesujacych informacji na temat tego kraju. Jak wszyscy wiemy najwiecej z nas jest wlasnie zainteresowanych wyjazdem do UK lub Irlandi, tak ze kazda informacja z tego rejonu jest bardzo cenna.

Ja osobiscie mam rowniez pytanie, choc na razie nie wybieram sie w tamtym kierunku ... :wink4: ale o co mi chodzi.

Kolezanka ma okazje kupic audi a4 (anglika)... po dosc dobrej cenie, niestety nie bedzie ja juz stac (przynajmiej przez 2-3 miesiace) na przerobienie na uklad z kierownica po lewej stronie.

Czy mozna takim autem jezdzic w Polsce, nie lamiac przepisow prawa drogowego oraz bezpieczenstwa na drodze. Mysle, ze koledzy z UK beda co do tego dobrze zorientowani. Podobno pierwsze co trzeba zrobic to zmienic swiatla, z angielskich na polskie. Czy jest mozliwosc ich przeregulowania, czy tez musza byc nowe?

Bardzo dziekuje za pomoc i odpowiedzi.

Mysle, ze moze to tez zainteresowac innych kolegow z klubu A4

Serdecznie pozdrawiam wszystkich fanow A4

Dana :witch1:

Opublikowano

Witam koledzy :) widze, ze watek bardzo ladnie sie rozwija, co mnie cieszy. W pierwszej kolejnosci chcialabym podziekowac kolegom z UK, za mase bardzo interesujacych informacji na temat tego kraju. Jak wszyscy wiemy najwiecej z nas jest wlasnie zainteresowanych wyjazdem do UK lub Irlandi, tak ze kazda informacja z tego rejonu jest bardzo cenna.

Ja osobiscie mam rowniez pytanie, choc na razie nie wybieram sie w tamtym kierunku ... :wink4: ale o co mi chodzi.

Kolezanka ma okazje kupic audi a4 (anglika)... po dosc dobrej cenie, niestety nie bedzie ja juz stac (przynajmiej przez 2-3 miesiace) na przerobienie na uklad z kierownica po lewej stronie.

Czy mozna takim autem jezdzic w Polsce, nie lamiac przepisow prawa drogowego oraz bezpieczenstwa na drodze. Mysle, ze koledzy z UK beda co do tego dobrze zorientowani. Podobno pierwsze co trzeba zrobic to zmienic swiatla, z angielskich na polskie. Czy jest mozliwosc ich przeregulowania, czy tez musza byc nowe?

Bardzo dziekuje za pomoc i odpowiedzi.

Mysle, ze moze to tez zainteresowac innych kolegow z klubu A4

Serdecznie pozdrawiam wszystkich fanow A4

Dana :witch1:

Mysle ze przez te 3 miechy przy waznym Angielskim ubezpieczeniu nie bedzie miala problemow :decayed: No ale pozniej to juz tylko po przerobieniu.. Co do Swiatel oj nie wiem czy da rade przerabiac je.. :mysli:

Bezpieczenstwa to sama zdajesz sobie sprawe ze jazda takiem autkiem do bezpiecznych nie nalezy szczegolnie przy wyprzedzaniu jest gimnastyki i bez osoby towarzyszacej to raczej wielkie ryzyko..

[br]Dopisany: 11 Maj 2009, 21:32_________________________________________________Polskim Autkiem jako Turystka mozesz sie poruszac nie dluzej niz 6 miesiecy w ciagu jednego roku wiec sadze ze w Polsce tez jest podobnie..

Opublikowano

przy lekkim nagieciu prawa-mozna dosc dlugo jezdzic,ale w przypadku,kiedy ma miejsce zameldowania w Anglii-tak na "chlopski rozum" to kolezanka "mieszka" w Anglii i jedzie do Polski na jakis czas,bo prowadzi Firme,majaca interesy w tych krajach lub/i po prostu porusza sie tym autem na codzien,bo jest rezydentem Anglii,ale jest na urlopie w polsce :wink4: :gwizdanie: (nie ma zlamania prawa,auto jest ubezpieczone i oplacony podatek w Anglii),potem jednak sytuacja ulega zmianie(z roznych przyczyn) i postanawia pozostac w kraju,a ze takiego auta nie mozna zarejestrowac w Polsce-potrzebne sa niezbedne modyfikacje(tzw przekladka) i zwiazane z tym procedury najpierw przelozenia elementow,potem przeglad rejestracja i gdzies po drodze jakis Urzad :wink4: ale szczegoly niech podadza ludzie,ktorzy sie zajmuja sprowadzaniem aut zza granic Polski...ja napisalem,jak to wyglada ze strony wyjazdu takiego auta legalnie[br]Dopisany: 11 Maj 2009, 21:42_________________________________________________

Polskim Autkiem jako Turystka mozesz sie poruszac nie dluzej niz 6 miesiecy w ciagu jednego roku wiec sadze ze w Polsce tez jest podobnie..

eee tam-osobiscie znam audi ,ktore jest tutaj ponad dwa lata na polskich blachach :gwizdanie:
Opublikowano
eee tam-osobiscie znam audi ,ktore jest tutaj ponad dwa lata na polskich blachach

moze i jest ale nie znaczy wcale ze jest to zgodnie z prawem. moze poprostu nikt nigdy na to nie zwrocil uwagi i tyle.

Opublikowano

Polskim Autkiem jako Turystka mozesz sie poruszac nie dluzej niz 6 miesiecy w ciagu jednego roku wiec sadze ze w Polsce tez jest podobnie..

eee tam-osobiscie znam audi ,ktore jest tutaj ponad dwa lata na polskich blachach :gwizdanie:

Wszystko do czasu.. Kumpel tez jezdzil dwa lata a dzis jego autko jest gdzies na szrocie w postaci metalowej sterty :wink4: Jednego dnia zobaczyl blokade kolejnego poszedl zalatwiac aby ja sciagneli dostal natychmiastowy rozkaz rejestracji autka tu a ze chcial je sciagnac i tak do Polski i sie nie zgodzil.. Na drugi dzien przyjechala laweta schaltowali go na szrot i autko bylo juz historia.. Nawet mu nie wypisali potwierdzenia zniszczenia w Polsce nie wiem jak zalatwil formalnosci w sumie.. Blach tez nie zwrocili bo zapomieli odkrecic :gwizdanie:

Opublikowano

moze i jest ale nie znaczy wcale ze jest to zgodnie z prawem. moze poprostu nikt nigdy na to nie zwrocil uwagi i tyle.

jest zgodne z prawem,bo mozesz miec auto na zagranicznych blachach i nim sie poruszac po Anglii,nie rejestrujac go w UK,musisz przerejestrowac,oplacic i ubezpieczyc w UK,jezeli Twoj pobyt bedzie zaplanowany i dluzszy,niz 6 miesiecy-jezeli w przeciagu tych 6 miesiecy wyjezdzasz z Anglii i jedziesz do Polski,a potem wracasz-nikt nie moze Ci nic zrobic,bo nie lamiesz prawa... :wink4:[br]Dopisany: 11 Maj 2009, 21:56_________________________________________________

dostal natychmiastowy rozkaz rejestracji autka

jakikolwiek kierowca z polskim paszportem idzie do Urzedu i pokazuje jakikolwiek przetlumaczony dokument,zaswiadczajacy o pobycie w Polsce,dodajac,ze auto sluzy do interesow i musza auto oddac-moze tak byc,jezeli zrobia kazdego dnia zdjecie na parkingu,CCTV lub cos podobnego-wtedy to jest dowod na to,ze auto jest ciagle przez 6 miesiecy i wtedy takie cos jest mozliwe... :wink4:
Opublikowano

Tylko ze z tymi 6 miechami jest wyraznie napisane w ciagu jednego roku.. Wiec jesli ktos by sie chcial przywalic i podpierdaczyl taka osobe.. To przekroczenie granicy i wrocenie po miesiacy nic nie zmienia.. Dalej jestes juz po terminie.. Zgodnie z ich ustaleniem musisz worcic w nowym roku kalendarzowym..

Opublikowano
nikt nie moze Ci nic zrobic,bo nie lamiesz prawa...

bardziej przychylalbym sie do tego co mowi Ukasz699 . Wyjazd na, np. tydzien czasu po 6 miesiacach nic nie zmienia. Chyba zeby sie ewentualnie z pracy zwolnic i wymeldowac ale to sie raczej nie oplaca. Moim zdaniem liczy sie to ze jest sie zameldowanym i zatrudnionym w danym kraju a nie jakies przekroczenie granicy i kilkudniowe wyjazdy.

Opublikowano

Tylko ze z tymi 6 miechami jest wyraznie napisane w ciagu jednego roku.. Wiec jesli ktos by sie chcial przywalic i podpierdaczyl taka osobe.. To przekroczenie granicy i wrocenie po miesiacy nic nie zmienia.. Dalej jestes juz po terminie.. Zgodnie z ich ustaleniem musisz worcic w nowym roku kalendarzowym..

nie zgodze sie z tym,bo nikt,zaden Urzad w UK,nie moze Ci narzucic terminow wyjazdow,kiedy prowadzisz jakis biznes,ale w takich przypadkach do sprawdzenia,czy ktos jest caly czas na terenie UK,wystarczy wyciag z HOME OFFICE,rachunki bankowe tzw DIRECT DEBET,czy zwykly wywiad srodowiskowy,w miejscu pracy-wiem to ,bo mialem przeprowadzane "TAX INVESTIGATION" -podatkowe dochodzenie,bo pracowalem ,jako zatrudniony,a kiedys mialem firme na warunkach,ze moglem prowadzic wlasny biznes i jednoczesnie byc zatrudnionym w pelnym wymiarze godzin :wink4: