Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kodowanie haka w A4 B9

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to ze złej instrukcji korzystałeŝ wcześniej, bo w instrukcjach które podawałem, zawsze pisałem aby w sterowniku silnika zaznaczyć w bajcje 5 bit 4.

Opublikowano
6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

No to ze złej instrukcji korzystałeŝ wcześniej, bo w instrukcjach które podawałem, zawsze pisałem aby w sterowniku silnika zaznaczyć w bajcje 5 bit 4.

Już nie pamiętam dokładnie, może i tak było , ale tu poszło bez większych problemów . Dzięki za pomoc . Wiesz może w jakim sterowniku uruchomić działanie otwieranie klapy gestem nogi ? Mam założone wszystko tylko w aucie był wymieniany ten moduł w zderzaku i teraz nie działa . Zaznaczę że w tym touranie w vcds nie pojawia mi się moduł komfortu 46 , ale to chyba tak powinno być w tych nowszych autach .

Opublikowano

Touran II to platforma MQB, a nie MLBevo jak A4 B9, dlatego nie ma w niej sterownika komfortu, 46 bo funkcję tę w MQB przejmuje BCM.

Opublikowano

w MQB gest nogą jak dobrze pamiętam koduje się w 05 i 6D czyli klapa i kessy tak w dużym skrócie.

Opublikowano

Jeżeli w tym aucie otwieranie gestem było już fabrycznie, to nie przestawiło się samo i nie trzeba nic kodować. Problem leży pewnie w nieodpowiednio dobranym sterowniku po podmianie (brak parametryzacji lub parameteyzacja z innego modelu).

Opublikowano
7 minut temu, MaTeo85 napisał(a):

w MQB gest nogą jak dobrze pamiętam koduje się w 05 i 6D czyli klapa i kessy tak w dużym skrócie.

Raczej w adaptacjach w 09. Trzeba szukać adaptacji Virtuell pedal.

Opublikowano
11 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Jeżeli w tym aucie otwieranie gestem było już fabrycznie, to nie przestawiło się samo i nie trzeba nic kodować. Problem leży pewnie w nieodpowiednio dobranym sterowniku po podmianie (brak parametryzacji lub parameteyzacja z innego modelu).

Popatrzę , z tym otwieraniem nogą. Ważne że hak ogarnięty i wszystko działa jak trzeba . Dzięki za pomoc .

Opublikowano

Czesc. Mam problem z hakiem u siebie. Nie moge wgrac kodowania do modulu 46 BCM2 - wymaga dostepu upowaznionego oraz mudulu 69 Haka - komponent niezarejestrowany? Modul haka kupilem uzywany. 
Przycisk w bagazniku sie podswietla ale nie ma zadnej akcji.
W zalacznikach autoscany:
- 30012025 oryginalny.
- 04032025 po moich zmianach

Wartosci jakie zmienialem w kodowaniach:image.png.6ec3234f6475be581e6e99b285877765.png

IMG_2323.JPG

IMG_2324.JPG

autoscan_30012025.txt autoscan_04032025.txt

Opublikowano

Masz rocznik 2024. Tam między innym sterownik komfortu zabezpieczony jest SFD, dlatego nie zakodujesz go VCDSem bez tokena offline.

Screenshot_20250305_221644_Opera.jpg

Opublikowano

Ok, modul 46 ogarne z magikiem jak bedzie mi robil lampy tyl.
A czemu ten modul 69 ma status niezarejestrowany?
Moze dlatego ze nie zmienilem wszystkich kodowan w modulach:
19, CF, 74. Ale nie znam jakie powinny byc ich wartosci wgle (w tym dla Allroada) 
Pisales o swoich kodowaniach tutaj ale nie moge ich odczytac z tego komentarza.

On 9/3/2023 at 4:55 PM, Muskel1 said:

Tutaj moje kodowania.

Sterownik 19 Gateway 
Sterownik 01: Silnik
Sterownik 03: ABS 
Sterownik 13: Radar
Sterownik 09: BCM1
Sterownik 17: Zegary
Sterownik 46: BCM2
Sterownik 3C:Radar
Sterownik CF: Radar

Sterownik 6C: Kanera wsteczna
Sterownik 6D: Tylną klapa
Sterownik 74: Aktywne zawieszenie
Sterownik A5: Kamerą na przedniej szybie
Sterownik 69: sterownik haka

Opublikowano

Moduł haka od razu zmień na 8W1907383C bo tego 8W5 nie sparametryzujesz. Resztę kodowań mogę wykonać zdalnie.

Opublikowano

Bo nie dodałeś sterownika 69 do listy urządzeń.

Ponadto w tabeli, której wrzuciłeś nie uwzględniłeś kodowań zawieszenia i tylnych radarów.

Opublikowano (edytowane)

A jak dodac sterownik 69 do listy urzadzen?
Podasz mi wartosci ABS, Zawieszenia i tylnych radarow pod Allroad ?
Albo link do Twojej pelnej instrukcji kodowan?

Edytowane przez zaak_
Opublikowano
11 minut temu, zaak_ napisał(a):

jak dodac sterownik 69 do listy urzadzen?

Wchodzisz w sterownik 19, następnie klikasz na przycisk "lista urządzeń", otwiera się lista, scrollujesz w dół i wyszukujesz sterownik 69, zaznaczasz go następnie u góry po prawej stronie klikasz na "zapisz kodowanie".

Kodowania dla Allroad są takie same jak dla zwykłego Avanta i powinny być tutaj na tej stronie już podane.

Opublikowano (edytowane)

Sterownik 03 ABS (z podzialem na allroad i pozostale)
jesli mozna odznaczyc ptaszkami odpowiednie bity:

w bajcie 8 zaznaczyć 6

w bajcie 23 zaznaczyć bit 1 

Jesli nie to trzeba wpisac wartosci HEX
[allroad] https://a4-klub.pl/topic/496104-kodowanie-haka-w-a4-b9/#findComment-5780045
bajt 8, wartosc D1
bajt 23, wartosc 8b    
[ NIEallroad] https://a4-klub.pl/topic/496104-kodowanie-haka-w-a4-b9/#findComment-5764261
bajt 8, wartosc 51 (ori 11)
bajt 23, wartosc 8A (ori 88)

Sterownik 74 aktywne zawieszenie:
bajcie 0 aktywuj bit 7

Poprosze o info jak zakodowac sterownik CF, tego w tym temacie nie znalazlem a przejrzalem 10 raz.

image.png

Edytowane przez zaak_
Opublikowano (edytowane)

Kodowanie 03 jest takie same dla  A4 Allroad i A4 Avant.  W bajcie 8 aktywujesz bit 6, w bajcie 23 aktywujesz bit 1. 

To że wartość HEX wygląda w A4 Avant i A4 Allroad inaczej, jest normalne, bo pozostałe inne bity są różnie possdzone (ze względu na wyposażenie). Kodowanie haka to tylko te 2 wyżej podane bity.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

ok dzieki, poprawilem swoj opis.
podasz mi prosze kodowanie dla CF Radar tylny ?

Opublikowano

Musisz zmienić tak samo w obu tylnych radarach:

Sterownik 3C: Radary-> długie kodowanie ->w bajcie 00, -> bit 4-5 ustawić na "10 ECU for draw bar,with ECU for draw bar“

Sterownik CF: Radary długie kodowanie-> w bajcie 00, -> bit 4-5 ustawić na "10 ECU for draw bar,with ECU for draw bar“