A4B9 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Opublikowano 22 Grudnia 2023 W dniu 19.12.2023 o 22:46, Muskel1 napisał(a): Zrobiłeś gdzieś zwarcie i bezpiecznik spaliło. Ok znalezione . Spalony bezpiecznik był ale nie miało to związku z montażem wiązki haka. Sprawdziłem skany wcześniejsze i ten błąd już był .
93003 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2023 W dniu 12.09.2023 o 12:32, Muskel1 napisał(a): Najwidoczniej. Wrzuć pełny auto-scan. Witam po dlugiej przerwie. W koncu dzis sie dokopalem do tego zeby zrobic scan. PDC po podlaczeniu przyeczepki nadal dzialaja. nie jest to jakos specjalnie uciazliwe ale wolal bym zeby jednak nie wlaczaley sie po podlaczenou przyczepki wrzucam autoscan w zalaczniku Log-WAUZZZF41KA094332-95320km-59229mi.txt
Muskel1 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Opublikowano 23 Grudnia 2023 W sterowniku 09 w bajcie 13 aktywuj bit 4 w bajcie 36 deaktywuj bit 4
Muskel1 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego W dniu 12.12.2023 o 21:09, robson760 napisał(a): Błąd w podłączeniu can raczej odpada bo to sprawdzałem wczoraj i tak naprawdę wszystko działało do chwili wciśnięcia pedału hamulca ( tzn światło działa, ale wyskakuje błąd ) . Pewnie jest jakiś błąd w kodowaniu , tylko gdzie ?🤔 I jak tam, zdziałałeś coś w temacie?
Kerim08 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Witajcie. Stało się. Przesiadłem się do audi. Bez haka. No to montaż. Steinhof + wiązka dedykowana. Po montażu światła działają. Ale.... Pojawiła się usterka: Audi pre sense! Usterka! Udaj się do serwisu. Czy to przez to że nie zrobione kodowanie i po zakodowaniu błąd zniknie? Nie mam, nie znam się na klonach, kablach itp.... Proszę o pomoc.
Muskel1 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Od kiedy po doposażeniu ma bez kodowania zadziałać?
Kerim08 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 51 minut temu, Muskel1 napisał(a): Od kiedy po doposażeniu ma bez kodowania zadziałać? Światła działają, to już coś. Domyślam się że kodowanie pozwoli systemowi rozpoznac przyczepke/bagażnik i uwzględnić to przy cofaniu, esp, ABS itp.... Zmartwiło mnie pojawienie się tego błędu. Czy to ma związek z nowym sterownikiem w systemie czy może coś źle podłączyłem albo uszkodziłem. Wiem, drugie i trzecie zawsze mogą zaistnieć...bardziej liczyłem że usłyszę od Was: to norma, trzeba kodować. Trochę mi morale spadły, auto od piątku w moich rękach, wczoraj info o limicie 1000 km z uwagi na awarię adblue, myślę ok, zawszee mogło się wydarzyć. Dziś po montażu haka i wiązki kolejną awaria.....poprzednie auto 80k km i jedyna awaria to jeden czujnik pdc w ciągu 5 lat.... Wiązka i moduł z firmy ECS Electronics [AU068H1] - AU068H1 A4 A5 web (1).pdf
Muskel1 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Jak widzisz w instrukcji kodowanie jest wymagane.
A4B9 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego 12 minut temu, Kerim08 napisał(a): Światła działają, to już coś. Domyślam się że kodowanie pozwoli systemowi rozpoznac przyczepke/bagażnik i uwzględnić to przy cofaniu, esp, ABS itp.... Zmartwiło mnie pojawienie się tego błędu. Czy to ma związek z nowym sterownikiem w systemie czy może coś źle podłączyłem albo uszkodziłem. Wiem, drugie i trzecie zawsze mogą zaistnieć...bardziej liczyłem że usłyszę od Was: to norma, trzeba kodować. Trochę mi morale spadły, auto od piątku w moich rękach, wczoraj info o limicie 1000 km z uwagi na awarię adblue, myślę ok, zawszee mogło się wydarzyć. Dziś po montażu haka i wiązki kolejną awaria.....poprzednie auto 80k km i jedyna awaria to jeden czujnik pdc w ciągu 5 lat.... Wiązka i moduł z firmy ECS Electronics [AU068H1] - AU068H1 A4 A5 web (1).pdf Jest tak jak napisał @muskel, po doposażeniu samochodu w hak musisz wykonać kodowanie. O nie jest żadna awaria , w instrukcji montażu wiązki i haka producenci (odpowiedniej klasy) nawet o tym piszą
Kerim08 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Jak widzisz w instrukcji kodowanie jest wymagane. Dziękuję za odpowiedź. Czy zrobić jak w instrukcji czy według Twoich zalece? Edytowane 22 Lutego przez Kerim08
Kerim08 Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Teraz, A4B9 napisał(a): Jest tak jak napisał @muskel, po doposażeniu samochodu w hak musisz wykonać kodowanie. O nie jest żadna awaria , w instrukcji montażu wiązki i haka producenci (odpowiedniej klasy) nawet o tym piszą Dziękuję. Trochę mnie uspokoiliście.
Kerim08 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego W dniu 22.02.2024 o 21:48, Muskel1 napisał(a): Wrzuć pełny auto-scan. Mam auto-scan. Nic nie kasowałem, tylko skan i tyle. (jaki przebieg mi się trafił ) Wszystko na czerwono. Czy jest to związane z faktem że rozładował mi się całkowicie akumulator w niedzielę. Tak swoją drogą nie mam pojęcia dlaczego. Dzień wcześniej został wypięty moduł od haka. Po podładowaniu moduł podłączyłem go z powrotem. Wcześniej nic takiego się nie działo. Czy vcds może wskazać co go rozładowało? Pozdrawiam Log-WAUZZZF43HA114573-150000km.txt
Muskel1 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 1. Naładuj akumulator. 2. Skasuj wszystkie błędy 3. Wykonaj na nowo Auto-Scan i go wrzuć. Chodzi o to, aby sprawdzić, które błędy powróciły.
Kerim08 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): już mniej czerwonego Log-WAUZZZF43HA114573-150000km.txt Edytowane 27 Lutego przez Kerim08
Muskel1 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Masz rozładowane aku i napięcie przy kilku sterownikach rzędu tylko 7,6 V. Musisz najpierw naładować aku. Bez tego nie masz co diagnozować.
Kerim08 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Może teraz będzie Pan mógł powiedzieć coś więcej. Będę zobowiązany. Pomiędzy pierwszym a tym skanem "zrobiłem" modyfikacje według Pana wskazówek w tym wątku. Nie udało się w 69. nie było takiej możliwości.. Jutro będę mógł zrobić screeny co tam mam w tym 69. Pozostałe błędy, według mnie, to chyba do wątku ze sterownikiem adblue...? Log-WAUZZZF43HA114573-150025km.txt Edytowane 27 Lutego przez Kerim08
Muskel1 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Aktywowałeś w sterowniku 19 na liście urządzeń sterownik przyczepy 69? Edytowane 13 Września przez Muskel1
Kerim08 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Sterownik przyczepy wcześniej nie był dodany - dodałem. W sterowniku 03 mam takie coś: W sterowniku 69 takie coś: Pozostałe błędy mogą wynikać z powodu: - problemu z adblue - pozostało 550 km (czy tam nie ma jakiegoś zwarcia?) - widzę że jest dograne oprogramowanie pod AA/CP a nie mam drugiego portu usb Podpięty bagażnik na rowery - wszystko świeci jak należy, na wsteczny kamera działa i nie piszczą czujniki - jest chyba OK już wszystko. Log-WAUZZZF43HA114573-150048km_3.txt Edytowane 28 Lutego przez Kerim08
Muskel1 Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego W sterowniku 69 w bajcie 1 otwierasz dolną zakładkę (bit 4-7) i wybierasz pozycję "Tryb zasilacza sieciowego, aktywne" W sterowniku 03 musisz w bajcje 8 zmienić w górnym okienku wartość HEX z 11 na 51 (aktywujesz tym sposobem bit 6) a w bajcie 23 zmienić wartość HEX z 88 na 8A (aktywujesz tym sposobem bit 1) Błędy związane z AdBlue powodują odliczanie końcowe, gdyż układ nie działa. Możliwe, że sterownik AbBlue jest zalany. Jest tu na forum obszerny temat o tym.
Rekomendowane odpowiedzi