Tomafx Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Witam. Mam problem bo pewnie coś namodziłem. Podłączyłem kamerę cofania tak jak wyżej kolega - chin. Wykonałem kodowanie i cacy działa. Coś mnie tknęło po kilku godzinach i stwierdziłem, że usunę błędy. Po usunięciu błędów...d*p... podgląd z kamery cofania zniknął. Ponownie zakodowałem- sprawdziłem kodowania, reset jednostki i nie ma widoku z kamery. Co tu robić żeby znowy był obraz? Kodowania jakie zrobiłem Wykonałem kodowania: - moduł 19 - lista instalacji - 6C - moduł 5F - adaptacja - VPS_0x0B - aktywne - moduł 5F - VPS_0x0B_msg_bus - terminal 15 - moduł 09 - byte 35 - bit 4 - moduł 09 - byte 38 - bit 2 (byte 38 - nie było nic zaznaczone) Plus 6c sprawdziłem zaznaczone jest Bajt 4 bit 1
Muskel1 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca 6 godzin temu, Tomafx napisał(a): stwierdziłem, że usunę błędy. Jakie błędy? Wrzuć pełny auto-scan.
Muskel1 Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Podłącz auto pod oryginalny VCDS. Ta wersja i scan do niczego się nie nadają.
Tomafx Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Ok. To będę musiał podjechać do znajomego i ogarnąć to jeszcze raz wrzucę.
Adix13 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Witam, podłączyłem kamerkę cofania i czeka mnie tylko i aż kodowanie. Pierwsze pytanie to czy w module 09 zaznaczamy pozycję 6c kamera wsteczna czy zostawiamy to niezaznaczone. Drugie pytanie to dlaczego miałem inny moduł pod siedzeniem niż ten co był w tutorialu, mianowicie mam moduł na dwie kostki czarną i niebieską. Audi a4 b9 sedan 8 czujników parkowania.
Muskel1 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca 3 minuty temu, Adix13 napisał(a): Pierwsze pytanie to czy w module 09 zaznaczamy pozycję 6c kamera wsteczna Nie. 4 minuty temu, Adix13 napisał(a): Drugie pytanie to dlaczego miałem inny moduł pod siedzeniem niż ten co był w tutorialu, Są różne wersje sterownika Gateway, zależne od wyposażenia danego auta. Pomimo to podłączenie kamery jest takie same we wszystkich wersjach.
Adix13 Opublikowano 20 Lipca Opublikowano 20 Lipca Czyli reszta kodowania zostaje taka? -moduł 5F - adaptacja - VPS_0x0B - aktywne - moduł 5F - VPS_0x0B_msg_bus - terminal 15 - moduł 09 - byte 35 - bit 4 - moduł 09 - byte 38 - bit 2 (byte 38) Tylko w module 09 byte 38 nie mam opcji zaznaczenia bitu 2. Mam tak coś takiego Bit 1-2 not installed Bit 2-3 not installed Bit 5-7 not installed
Jakubb6 Opublikowano 25 Lipca Opublikowano 25 Lipca A do czarnej czy niebieskiej podłączyłeś ? W dniu 20.07.2025 o 23:25, Adix13 napisał(a): Witam, podłączyłem kamerkę cofania i czeka mnie tylko i aż kodowanie. Pierwsze pytanie to czy w module 09 zaznaczamy pozycję 6c kamera wsteczna czy zostawiamy to niezaznaczone. Drugie pytanie to dlaczego miałem inny moduł pod siedzeniem niż ten co był w tutorialu, mianowicie mam moduł na dwie kostki czarną i niebieską. Audi a4 b9 sedan 8 czujników parkowania.
jacob4187 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Cześć, chciałem domontować kamerkę w swojej A4 B9 Avant z 2016 roku. Zamontowałem kamerkę według instrukcji kolegi z linku (mam 8 czujników): Retrofit reversing camera Audi A4 B9 - Munteanu Bogdan MUNTEANUBOGDAN.COM I installed the original backup camera on my A4 B9 with only 96$ and made a tutorial for those who want to do this retrofit. Enjoy! Podpiąłem (chyba) wszystko według instrukcji, miałem tylko problem z bezpiecznikiem do kamery ale finalnie udało się sprawę załatwić temat (dla pewności, na tej skrzynce gdzie powinno być zamontowane mam niecałe 5V napięcia, tyle powinno być?) i kamera powinna mieć zasilanie. Wykonałem kodowanie zgodnie z instrukcją: 1. Moduł instalacji, kamera 6C -> Aktywne 2. Moduł 09 Centralna elektryka, kodowanie, bajt 35, zmieniłem bit 4 z 0 na 1. 3. Moduł 5F Multimedia -> Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS -> Aktywne 4. Moduł 5F Multimedia -> Car_Funktion_List_BAP_Gen2_VPS_msg_bus i tu miałem problem, ponieważ na mojej liście nie ma dokładnie nazwy Terminal 15 tak jak we wszystkich poradnikach. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia VCDS (zakładam że tak, VCDS made by Ch...) Zamiast tego mam takie opcje jak na zdjęciach poniżej. Próbowałem z opcjami: Status podrzędnych immobilisera / Zacisk 15 (pasowało mi do Terminal 15) oraz z opcją Magistrala danych systemu Infotainment (na instrukcji z AliExpress jest też to kodowanie) ale żadna z tych opcji nie powoduje włączenia kamery po wrzuceniu biegu wstecznego. Włącza mi się jedynie wizualizacja czujników.. Oprócz tego mam jeszcze pytanie dotyczące podpięcia kamery w kostce bezpieczników - ponieważ zacisk kabelka z Ali jest ciut za duży i nie chce wejść do kostki, trochę go ugniotłem i generalnie do połowy wszedł, jak pisałem kamera zasilanie ma (sprawdzane miernikiem na kablu). Urwałem jednak to fioletowe zabezpieczenie kabelków i niestety nie mam już z niej pożytku. Czy kombinować i dorobić jakieś zabezpieczenie do tego, jest szansa że kabelki mogą się wysunąć z bezpieczników w czasie jazdy?
Muskel1 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 12 godzin temu, jacob4187 napisał(a): na tej skrzynce gdzie powinno być zamontowane mam niecałe 5V napięcia, tyle powinno być?) Nie. Kamera bez zasilania nie ruszy.
jacob4187 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Nie. Kamera bez zasilania nie ruszy. Tak myślałem, czyli powinno być 12V? Dziwne kurcze bo sprawdziłem 1 i 2 wejście w tej kostce i jest tam 4,74V, chyba że coś źle sprawdziłem. Sprawdzę jeszcze raz w takim razie to napięcie..
Muskel1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu W skrzynce bezpieczników musi być zasilanie panujące na akumulatorze, czyli gdy silnik nie pracuje, w zależności od poziomu naładowania akumulatora 12-12,6 V, a gdy silnik pracuje 13-14,8V.
Rekomendowane odpowiedzi