Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na zimnym przy przyspieszaniu w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AUDI A4 B8 2.0 TDI 177KM, z 2013 roku Samochód jak jest zimny to jak się zapali go chodzi dobrze na biegu jałowym, dopiero gdy ruszam i jest powyżej 1 tysiiąca obrotów odczuwalne są mocne drgania, nie chce iść. Dopiero jak się zagrzeje bardziej po jakiś 5 minutach wszystko chodzi dobrze.

Filtra paliwa wymieniłem, świece też sprawdziłem. Jak jest zimny to też chyba delikatnie źle odpala zauważyłem.

Co to może być bo było już u paru mechaników ale ciężko maja.

pozdrawiam, proszę o pomoc.

Edytowane przez thieri

Opublikowano
35 minut temu, thieri napisał(a):

5 tysięcy obrotów

Doprecyzuj zeznania. Tyle to odcinka w dieslu, a na biegu jałowych na zimnym trzyma okolo 1 tys. obr.

Trzeba zacząć od poprawnej diagnostyki u kogoś ogarniętego.

Opublikowano
2 godziny temu, thieri napisał(a):

dopiero gdy ruszam i jest powyżej 5 tysięcy obrotów odczuwalne są mocne drgania, nie chce iść. Dopiero jak się zagrzeje (...)

Na zimnym silniku...To jakieś szaleństwo i całkowicie nieodpowiedzialne z poziomu żywotności silnika.  W tym zakresie obr. moment obrotowy już nie przyrasta, a maleje... To nie benzyna, gdzie podciąganie pod 5 tys. ma swoje uzasadnienie.

Radzę koledze zmienić ewentualne przyzwyczajenia, zaznajomić się z zakresem obrotów max momentu obrotowego (Nm) swojego auta. I pamiętać o głównej zasadzie - pełne osiągi dostępne jedynie przy tzw. roboczej temperaturze płynu chłodzącego (silnik rozgrzany). W przeciwnym przypadku napiszesz nowy temat - "Remont, czy kupno używanego silnika ?"...

A co do opisanych objawów, przyczyn może być wiele, zaczynając od elementów przeniesienia napędu, przechodząc przez  zawieszenie, kończąc na podzespołach/elementach samego silnika. Lub w kolejności odwrotnej ;)

Opublikowano
  • Autor

moja pomyłka, zmieniam błąd w opisie, kto ogarnięty to pewnie zrozumiał. 

Cwaniaczkom dziękuje/.

Opublikowano

mechanicy rozkładają ręce bo żeby grzebać to trzeba pewnie 10-20tys zł zeby szukać problemu, pewnie trzeba zaczac od wtrysków na stole

Opublikowano
  • Autor

gdzie to takie ceny, u nas mechanik nie kosztuje tyle co auto. Z reguły normalni mechanicy. 

Wtryski pewnie i będzie gitara, ale skąd te 20 tysięcy. ?

Opublikowano
2 godziny temu, thieri napisał(a):

gdzie to takie ceny, u nas mechanik nie kosztuje tyle co auto. Z reguły normalni mechanicy. 

Wtryski pewnie i będzie gitara, ale skąd te 20 tysięcy. ?

jeden powie nowe wtryski jeden inne kombinowane jeszcze inny regenerowane a jak zrobi wtryski a dalej bedzie problem to bedzie szukał kolejne dwumasy sprzegła poduszki zawieszenia takie nie jasne rzeczy ciezkie sa w zdiagnozowaniu przy takim nowoczesnym dieselku, zrobi wtryski to może i warto zobaczyć do DPF i tak to różnie później jest a jak ktoś ma podpisać się pod naprawą i dać gwarancję to po taniości i na około nie bedzie dłubał żadnych napraw, nie chodziło mi że same wtryski za 20 tys zł 

Opublikowano
  • Autor

mam wypożyczalnie samochodów, i od paru lat to wszystko sobie sam naprawiam, i dobrze na tym wychodzę, nie zawsze od razu ale prędzej czy później wszystko się naprawiło.

Jak mam do mechanika mam jechać to mam dość, z reguły się kończy na tym ze sam naprawiam.

Dużo korzystam z pomocy z neta i jak do tej pory wszystko się naprawiało.

Opublikowano

Drgania masz tylko przy przyspieszaniu? Jakiekolwiek błędy są? W dieslach najczęściej nierówna praca to wynik nieszczelności w układzie paliwowym lub dolotowym. Na pierwszy ogień uszczelnienia wtrysków.

Opublikowano

Cześć. Miałem drgania silnika odczuwalne przy przyśpieszaniu, do 2 km jazdy. Później zanikały. Ponownie auto jak postało około 12 godzin i więcej  problem powracał. Pomiary dawki paliwa na zimnym silniku wykazywały zawieszanie się jednego wtrysku. Wtryskiwacze na warsztat - dwa z nich nie nadawały się do regeneracji. Wymieniłem na nowe i drgania zanikły.