Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne odczucia szarpnięcia podczas wyhamowywania w A4 B8 ze skrzynią Tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem po sprowadzeniu a4 b8 lift quattro z USA. Niedawno zacząłem w pełni użytkować. Mamy dwa te same egzemplarze z USA, jedno quattro, drugie zwykła ośka ale silniki te same. 

Otóż w tym w quattro odczuwam inne zmiany biegów, jakby bardziej agresywne. A przy wyhamowywaniu dużo bardziej odczuwam zredukowanie i jest lekkie szkubniecie. Czy to powód do zmartwień? Czy może to być kwestia wymiany oleju w skrzyni? 

Dodam jeszcze 

Ośka 80k przebiegu

Quattro 160k 

Edytowane przez bartoqo

Opublikowano

Właśnie przerabiam to samo w A5 2.0T quattro 131kkm. Przy dojeżdżaniu do świateł, kiedy skrzynia zbija bieg z 3 na 2 i obroty spadną poniżej 1000, to jest takie walnięcie, aż szarpie autem. Na początku waliło błędy w skrzyni. Na zimnym oleju wariowała i auto nie chciało ruszyć. Zrobiłem trochę kilometrów i poprawiło się jej. Uspokoiła się i szarpnięcia były  bardzo rzadko. Wymieniłem olej trzy dni temu i masakra. Wali za każdym razem gdy dojeżdżam do świateł. W trasie bez problemu.

Opublikowano
  • Autor

Kurde no to nie ciekawie to brzmi ?

Opublikowano

@bartoqo ogarnąłem temat. Zrobiłem adaptację skrzyni i jak ręką odjął. Zmienia biegi aż miło. Zero szarpnięć. Polatałem po autostradzie i w korkach po mieście. Na wszystkich trybach. Szybkie hamowanie itp. i ani razu nie szarpnęło. Jest ideolo.

Wymieniłeś olej w skrzyni? A jak tak, to ile go zleciało?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.01.2024 o 10:18, Hugo napisał(a):

@bartoqo ogarnąłem temat. Zrobiłem adaptację skrzyni i jak ręką odjął. Zmienia biegi aż miło. Zero szarpnięć. Polatałem po autostradzie i w korkach po mieście. Na wszystkich trybach. Szybkie hamowanie itp. i ani razu nie szarpnęło. Jest ideolo.

Wymieniłeś olej w skrzyni? A jak tak, to ile go zleciało?

Nie wymieniłem jeszcze, a to ma jakiś znaczenie?

4 minut temu, bartoqo napisał(a):

Za te adaptacje ile płaciłeś ?

Opublikowano
4 minut temu, bartoqo napisał(a):

Jestem ciekaw ile go tam jest, bo u mnie właśnie niski poziom oleju spowodował problemy z szarpaniem 

3 minut temu, bartoqo napisał(a):

Za te adaptacje ile płaciłeś ?

250zł 

Opublikowano
24 minut temu, Hugo napisał(a):

250zł

Nie wystaczy samemu vcdsem wyzerować adaptacji skrzyni i później zrobić jazdy adaptacyjnej?

Czy o jakiejś innej adaptacji tu mowa?

Opublikowano
1 minuta temu, pelonek1 napisał(a):

Nie wystaczy samemu vcdsem wyzerować adaptacji skrzyni i później zrobić jazdy adaptacyjnej?

Nie pomogę w tej kwestii. Nie dotykam się czegoś, o czym nie mam pojęcia, więc zdałem się na sprawdzonego człowieka od skrzyni ?

Opublikowano
Teraz, Hugo napisał(a):

Nie pomogę w tej kwestii. Nie dotykam się czegoś, o czym nie mam pojęcia, więc zdałem się na sprawdzonego człowieka od skrzyni ?

Pewnie zrobili to o czym pisałem. Byłeś przy tym, czy odstawileś auto i odebrałeś uzdrowione? Pytam bo mając jedno auto z tą skrzynią ciekaw jestem co robili.

Opublikowano
1 minuta temu, pelonek1 napisał(a):

Pewnie zrobili to o czym pisałem. Byłeś przy tym, czy odstawileś auto i odebrałeś uzdrowione? Pytam bo mając jedno auto z tą skrzynią ciekaw jestem co robili.

Byłem cały czas, bo rozmawialiśmy sobie. Najpierw sprawdził wartości jakie są. Potem trochę pojeździł i patrzył jak zachowuje się skrzynia. Potem wklepał nastawy fabryczne, skrzynia je przemieliła i zrobiliśmy testy w różnych sytuacjach, żeby sprawdzić czy szarpie. I w sumie tyle. Jakieś 40 minut i zrobione ?

Opublikowano
43 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Jak usuniesz adaptacje,to jest szansa że nie ruszysz z miejsca ?

Trzeba zrobić nowe adaptacje,a nie każdy tani Interfejs to ruszy.

Opublikowano
12 minut temu, pila24 napisał(a):

Jak usuniesz adaptacje,to jest szansa że nie ruszysz z miejsca ?

Trzeba zrobić nowe adaptacje,a nie każdy tani Interfejs to ruszy.

W skrzyni którą mam tj. 6HP19A zeruje się vcdsem adaptacje i później należy wykonać jazdę adaptacyjną i to wszystko. Tak czy inaczej to później skrzynia się i tak sama adaptuje w zależności od stylu jazdy kierowcy.

Opublikowano
W dniu 5.01.2024 o 15:54, bartoqo napisał(a):

Witam, jestem po sprowadzeniu a4 b8 lift quattro z USA. Niedawno zacząłem w pełni użytkować. Mamy dwa te same egzemplarze z USA, jedno quattro, drugie zwykła ośka ale silniki te same. 

Otóż w tym w quattro odczuwam inne zmiany biegów, jakby bardziej agresywne. A przy wyhamowywaniu dużo bardziej odczuwam zredukowanie i jest lekkie szkubniecie. Czy to powód do zmartwień? Czy może to być kwestia wymiany oleju w skrzyni? 

Dodam jeszcze 

Ośka 80k przebiegu

Quattro 160k 

Jaką tak masz skrzynie w tej sztuce z quattro ? Mam u siebie podobnie i z tym próbuje walczyć 

Opublikowano
7 minut temu, Vipp napisał(a):

Jaką tak masz skrzynie w tej sztuce z quattro?

Tiptronic 8HP55

Opublikowano
4 minut temu, Hugo napisał(a):

Tiptronic 8HP55

U mnie ta sama skrzynia, zauważyłem że przy mocniejszym hamowaniu u mnie występuje może nie szarpnięcie ale takie mocne redukcję jakbyśmy hamowali silnikiem w manuału . Dodatkowo przy redukcjach skrzynia redukuje z 5 na 3 bieg i w tym momencie mam takie pchnięcie do przodu 

Opublikowano
5 minut temu, Hugo napisał(a):

@Vipp kiedy był wymieniany olej? 

Jakieś 5k km temu . Przed wymianą takie same objawy 

Opublikowano

@Vipp To w takim razie zacząłbym od tego co u mnie rozwiązało problem czyli od sprawdzenia i zrobienia adaptacji skrzyni biegów

Z ciekawości zapytam. Sprawdzałeś ile oleju zleciało przy wymianie?

Opublikowano
2 minut temu, Hugo napisał(a):

@Vipp To w takim razie zacząłbym od tego co u mnie rozwiązało problem czyli od sprawdzenia i zrobienia adaptacji skrzyni biegów

Z ciekawości zapytam. Sprawdzałeś ile oleju zleciało przy wymianie?

Nie sprawdzałem, stan oleju jest teraz dobry . Adaptacja też była wykonywana bo już nawet mechatronika była wyciągana do naprawy i nic to nie dało . Jak delikatnie hamuje to jest okej , redukuje normalnie 5-4-3-2, jak trochę mocniej pedał wcisne to już wrzuca z 5 na 3 bieg . Co najlepsze jak wybiorę tryb dynamic , wtedy można deptać hamulec do podłogi i redukuje prawidłowo nie pomijając 4 biegu . Soft też był wgrywany najnowszy 

Opublikowano

No to już trzeba podpytywać jakiegoś speca od skrzyni, bo nic do głowy mi nie przychodzi. Albo latać na Dynamic ?