Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd 65896 w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Dokładnie tak jak kolega @Tomnik pisał, mam wyłączony komunikator aby takie właśnie pytania zadawane były w odpowiednich do tego działach, po to aby na forum wszyscy mieli do nich  dostęp. Po to jest forum, gdy wszystko będzie działo się "poza kulisami", po pierwsze tylko osoba zadająca z tego skorzysta, a po drugie po raz kolejny będę odpowiadał na takie same pytania:wink:

Opublikowano

Przepraszam za zaśmiecanie tego wątku. Już dodałem temat dpf do linku co kolega podesłał --> 3.0tdi  ?

Opublikowano
  • Autor

Zaryzykowałem!!! Odłączyłem aku na 1h i podłączyłem ponownie. Komunikat z FIS-u znikł. Zostały tylko 2 błędy w module 46 !!!

O ile ten:

65896 - Magistrala danych
          U1121 00 [008] - brak informacji
          [Climatronic control module: Klima_03: no signal/communication]
          Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 00000001
                    Priorytet błędu: 6
                    Częstość błędu: 15
                    Wew.licznik błędów: 112
                    Przebieg: 144576 km
                    Data: 2024.01.14
                    Czas: 18:11:49

idzie skasować choć po odpaleniu auta i przejechaniu się powraca,

o tyle ten:

131164 - Sterownik uszkodzony
          B2000 96 [009] - Wewnętrzna usterka komponentu
          [LF chip faulty]
          Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
             Ramka zamrożona:
                    Stan błędu: 00000001
                    Priorytet błędu: 4
                    Częstość błędu: 1
                    Przebieg: 144453 km
                    Data: 2024.01.10
                    Czas: 18:43:36

jest na stałe ....nie idzie go skasować. Ogólnie w aucie wszystko działa poprawnie - na kierownicy, konsoli dolnej i desce rozdzielczej i multimediach!!

Póki co zostawie to tak jak jest. Z czasem wrócę do tematu i może gdzieś podjadę by mi pomogli jacyś magicy (ASO odpada bo przywrócą sterownik do ustawień fabrycznych a tego nie chcę ?  ).

Pozdrawiam i dzięki za wszelaką pomoc.

Edytowane przez Jari1234567

Opublikowano

Jest jakiś problem/usterka ze sterownikiem komortu.

Opublikowano
  • Autor

Przy czasie gdzieś podjadę by mi to sprawdzono i zobaczymy czy to tylko błąd gdzieś w kodowaniu/adaptacji w tym module czy faktycznie problem fizyczny z modułem. Jak będę wiedział co i jak to tu napiszę co było nie tak. Jeszcze raz dzięki za chęci i pomoc.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja dodam ze swojej storny, że u mnie winowającą był klawisz start stop. Po zalaniu kawą deski rozdzielczej klawisz nie odbiał przy kliknięciu( zapewne kawa z cukrem dosała się w szczelinę) Odkąd klikam mocniej zdecydowaniej błąd nie wyskoczył. Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Jari1234567 udało się rozwiązać problem? Ponieważ mam taki sam, też przy wsiadaniu do auta wyskoczył tylko

• 1 rok później...
Opublikowano

Kolego Muske1

Kiedyś pisałem na forum w sprawie bledu w modjle 46:

Climatronic control module: Klima 03: no signal/communication

Blad dotyczy klimatyzacji ze getwey szuka klimatyzacji 3 strefowej ale nie ma odpowiedzi. W aucie jest 4 strefowa. Prawdopodobnie jest jakis blad w kokowaniu albo w module 46, 19, 08 albo 28. Czy jezeli bym wysłał zrzuty ekranu z kodowania długiego moze zobaczysz jakas niezgodność. Mogę wyslac takze specyfikacje auta. Dziekuje bardzo za jakikolwiek trop

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan jako załącznik.

Czy w aucie było coś dokładane?

Kodowane?

Opublikowano

w aucie bylo wylaczenie funkcji startstop poprzez klimatyzację ale po przywroceniu tego blad i tak sie pojawił. Wydaje mi sie ze ten blad byl przed sprowadzeniem auta z usa.
Proawdopodonie wlasnie w kodowaniu sa jakies niespojnosci tak podejrzewam. Moge wyslac skany kodowania modułów, mysle ze moduly 19, 44, 08, 26 inne raczej nie wchodzą w gre.

auto jest z usa co tam ktos robil tego nie wiem ale auto bylo brane od audi NY nikt prywatnie nic dotykal jak juz to aso.
zauwazylem ze chyba nie dziala lusterko wsteczne to znaczy ze nie sciemnia sie jakby nie dzila fotochrom. lusterko bylo wymieniane w aso dlaczego tego nie wiem.

Nic nie bylo dokladane

WymienianaLog-WA1LAAF7XKD005572-102366km.txt byla kamera cofania w nagazniku bo tamta pekla ale na oryginalną
Dziekuje za pomoc

Log-WA1LAAF7XKD005572-102366km.txt

Edytowane przez emillio1983

Opublikowano
35 minut temu, emillio1983 napisał(a):

w aucie bylo wylaczenie funkcji startstop poprzez klimatyzację

Co dokładnie było zmienione? wedle której instrukcji?

Opublikowano

Wstępnie zmieniłbym kodowanie sterownika 08 na poniższe:

6608098C5548001110680280800000000000000000000000000000000000

oraz sterownika 28 poniższe:

000008000000000100880280000000000000000000000000000000000000

następnie zaryglowanie auta pilotem na 15 min. (odczekanie uśpienia sterowników).

Opublikowano

Nie jestem pewien ale chyba w 08 klimatyzacja bylo zmieniane wartosc z 5 na 0 ten startstop . A co do kodowania to bez obaw mozna zmieniac ? Czy cos zauważyłeś ze jest nie tak?

Opublikowano

Jest moim zdaniem kilka rzeczy nie tak, przynajmniej na podstawie mojej bazy danych. Możesz śmiaľo zmieniać. Przywrócić zawsze można (mając aktualne zapisane).

Opublikowano

Ok, czyli posiadasz kontenery kodowan oryginalne? A mam pytanie czy ponwklejeniu kodu beda wszystkie bity widoczne to sobie porównam przd zmianą, czy sa niewidoczne jakies

Opublikowano

Mam własną bazę danych, w której mam bardzo dużo różnych danych, takich jak mapy adaptacji, auto-scany etc. z najróżniejszych modeli i roczników. Na podstawie analizowania kodowań, adaptacji, wyposażenia pojazdu po VINie oraz zdobytej wiedzy, mogę niektóre kodowania lub adaptacje doradzić.

Jeżeli chcesz przywrócić auto do fabrycznego stanu, to 100% sukces możliwy jest tylko po SVM za pomocą ODIS oraz połączeniu online z serwerami. Musisz jednak pamiętać o tym, że masz auto z USA i przywróci go to do stanu na rynek USA (tylne lapy EU nie będą działały, oraz wszystko po konwersji).

To czy będziesz miał widoczne zależy w pierwszej lini od tego, czy masz oryginalny VCDS czy klona. Klony najczęściej nie mają opisanych etykiet. Ponadto w niektórych sterownikach (najczęściej ABS) etykiety nie są opisane nawet w oryginalnym VCDS.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Hej Kolego dziekuje Ci bardzo za pomoc i za chęci.

Po kodowaniu tym blad nadal wraca.

Wyślę niedlugo autoskany zaraz po konwersji bo posiadam moze cos tam sie zaswita.

SVM chya zrobię

Opublikowano

A nie da sie wylaczyc jakis aby 46 nie szukał klimatyzacji 3 stferowej?

Opublikowano

A jest możliwość aby porównać kontenery z modułem 19 i 46 zobaczę moze cos tam jest zle zakodowane

Opublikowano

to jest autosacn po konwersji ale sama konwersja z usa na eu to prosta sprawa tam sie nic nie zmienia w kodowaniu itp raczej blad juz byl wczesniej

Log-WA1LAAF7XKD005572-96502km_pierwszy test.TXT Log-WA1LAAF7XKD005572-96502km_pełen autoscan pełny_ten.txt