Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Masa sadzy zmierzonej w DPF Audi A6 C7 3.0biTDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Kupiłem w czerwcu a7 bitdi 313km CGQB 2012r zadbane i doinwestowane.

Ogarnąłem wszelkie "pierdoły" ale bujam się niestety z DPF.
Masa sadzy zmierzonej dość szybko rosnie w stosunku do masy sadzy obliczonej.
Byłem w trasie i auto wypala się co około 130-140 kilometrów. Co najśmieszniejsze w mieście potrafię zrobić  400-500 kilometrów.
Masa sadzy zmierzonej po odpaleniu auta przez pierwsze 3-4kilometry maleje po czym zaczyna ROSNĄĆ. Po mieście najwyraźniej częściej gasze silnik i ta zmierzona maleje rośnie / maleje rośnie a obliczona cały czas do góry stąd więcej robię a jak jadę "jednorazowo" dłuższa trasę no zmierzona nie ma jak maleć w moim przypadku  ?

*Auto w kwietniu 2023r miało wynienione przez poprzedniego właściciela wtryski nowe z Inter Cars Bosch.

* wgrałem serię było 405KM sporo osób mi mówiła, że to może być wina programu jest trochę lepiej ale to widzę jeżdżąc w koło komina bo w trasie na autostradzie jest tak samo

* zleciłem czyszczenie DPF z myślą, że jego pojemność się zmniejszyła stąd te częste wypalania. DPF był czysty początek pomiaru 83,500 mbar a po praniu 76300 mbar.

* wymiana Czujnika ciśnienia spalin + zerowanie DPF oraz czujnika. Wartości dalej takie same poprzedni czujnik oryginał z 2012 roku

* oststnio wymiana na inny dpf, który przed montażem poddałem praniu w profesjonalnej firmie- dalej to samo aczkolwiek jeszcze nie było pierwszego wypalania w aucie tylko określam to na podstawie parametrów z VAG DPF tutaj zastanawiam się, żeby mu skasować wyuczone wartości czy to ma sens ??????

Ciśnienia DPF - po porannym rozruchu różnica ciśnienia 6-7hPa jak przejadę te 5-6 kilometrów różnica cisnienia na poziomie 12-13hPa jak go przegonie i się zatrzymam   widziałem 15hPa dane na postoju oczywiście. ( na starym i nowym dpf tak samo )
Przy 2500 obrotów skoczy na chwilę na 65-70 hPa po czym jest 60-64hPa.( dane ze starego dpf )

Podczas przyśpiesza na trasie na jednym i drugim filtrze  pod obciążeniem różnica ciśnień skoczyła na 400- 440hPa - nie wiem ile może być maksymalne w tym silniku.

Jedyne co mnie zdziwiło, że pare razy podczas wypalania wartość różnicy ciśnienia DPF skoczyła na 615hPa - tak było na starym DPF ale myślę, że na tym podobnie.

Błędów w kompie brak auto dynamiczne mimo wgranej serii.
DPF wypala się wg aplikacji VAG DPF do ok 25% wartości. Sadza zmierzona oraz obliczona po wypalaniu okolice 5,20g.
Po wypaleniu zmierzona zaczyna wyprzedzać obliczona i cały czar sprawnego DPF-a pryska ?

Lambda pod obciążeniem 4-5 bieg i but w podłogę  nie spada poniżej 1.2 raz się zdarzyło 1.190.

Cisnienie doładowania z wartością ciśnienia atmosferycznego oraz wymaganego praktycznie się pokrywa.

Czujniki temperatur po przejechaniu kawałka drogi:

Czujnik nr 1 : 226 st
Czujnik nr 2 : 222 ( cały czas tyle samo pokazuje ale w tych CGQB podobno jednego czujnika czasami poprostu nie ma i jest stała wartość )
Czujnik nr 3 : 238st
Czujnik nr 4: 224st

Temperatury podczas wypalania 630/650st

Przy zapełnieniu 98% wypalał oststnio przez 32kilomerty do 25% w czasie 19 minut.
Po wypaleniu jeszcze na tym pierwszym DPF wartość obliczona 5,47g a wartość zmierzona 3,76g. Po zrobieniu 11kilometrow mamy odpowiednio 5,61g obliczona natomiast zmierzona już 4,79g.

Gdy zmierzona dojdzie do 16g I jadę szybko powyżej 120km/h obliczona z 8gr wskakuje na 16g i rozpoczyna się wypalanie. Po mieście jak jeżdżę wolniej i nie cisnę zmierzona może mieć i 19g i jeszcze się nie załączy wypalanie.

Na krótkich odcinkach zdarzy się, że obliczona jest wyższa i oststnio się zaczęło wypalanie 19.93g obliczona a 11.62g zmierzona po 426 kilometrach praktycznie samo miasto.

Pomysły mi się skończyły a "diaks" już powoli podskakuje na półce z radości, że bedzie robota...

Opublikowano

Czujnik ciśnień oryginalny z ASO?

Opublikowano
  • Autor

Byl czujnik oryginalny z roku produkcji auta czyli 2012 ze znaczkiem BOSCH ( 0 281 006 006 taki ma numer )

Mechanik z grupy audi/vw znajomy że szkolnych lat upierał się, żebym nie pchał się w oryginał zakłada zawsze BOSCHA i nie ma problemu dlatego zdecydowałem się na BOSCH ( 0 281 006 005 taki ma numer )

Opublikowano

Jestem innego zdania jeżeli chodzi o czujniki:decayed:

Powodem może być także nieprawidłowo działający egr.

Opublikowano
  • Autor

Jak mogę sprawdzić ten EGR najlepiej? Mam VCDS-a z marka Audi dopiero zaczynam przygodę do tej pory od 16 lat było BMW.

Opublikowano

W rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku silnika masz różne wartości do podglądu.

Opublikowano
52 minut temu, rafal_rs1989 napisał(a):

Przy zapełnieniu 98% wypalał oststnio przez 32kilomerty do 25% w czasie 19 minut.
Po wypaleniu jeszcze na tym pierwszym DPF wartość obliczona 5,47g a wartość zmierzona 3,76g. Po zrobieniu 11kilometrow mamy odpowiednio 5,61g obliczona natomiast zmierzona już 4,79g.

Gdy zmierzona dojdzie do 16g I jadę szybko powyżej 120km/h obliczona z 8gr wskakuje na 16g i rozpoczyna się wypalanie. Po mieście jak jeżdżę wolniej i nie cisnę zmierzona może mieć i 19g i jeszcze się nie załączy wypalanie.

Podaj wartość popiołu w filtrze, obecnego w czasie podanego przez Ciebie przykładu. Po podanych danych momentach startu procedury regeneracji zgadywać można, że jest już spora (?).

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

W rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku silnika masz różne wartości do podglądu.

Co tam wpisać w tej "szukajce" ? 

Jakie te pomiary powinny być na co man zwrócić uwagę w VCDS?

W aplikacji VAG DPF jest coś o egr ( Egr Closing) i przy tych wyższych prędkościach stałych nawet 70km/h + jest 100% zamknięcia jak to dobrze rozumiem.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Tomnik napisał(a):

Podaj wartość popiołu w filtrze, obecnego w czasie podanego przez Ciebie przykładu. Po podanych danych momentach startu procedury regeneracji zgadywać można, że jest już spora (?).

Wartość popiołu w poprzednim filtrze była kasowana po czyszczeniu jak i w tym drugim, który jest obecnie w aucie było czyszczenie oraz zerowanie tego parametru.

Opublikowano

Tu na filmiku jest pokazane jak sprawdzić działanie egr.

W skrócie mówiąc, wchodzisz w sterownik silnika (oczywiście silnik rozgrzany), w nastawy podstawowe, jest tam test egr, aktywujesz go jak na filmiku i obserwujesz wartości. Egr zamyka i otwiera się cyklicznie, różnica w widocznych wartościach pomiędzy stanem otwartym i zamkniętym powinna wynosić przynajmniej 100 mg/H.

W podpowiedziach (w żółtym okienku) pokazane są także wartości jakie powinny być.

Screenshot_20240111_213922_YouTube.jpg

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Tu na filmiku jest pokazane jak sprawdzić działanie egr.

W skrócie mówiąc, wchodzisz w sterownik silnika (oczywiście silnik rozgrzany), w nastawy podstawowe, jest tam test egr, aktywujesz go jak na filmiku i obserwujesz wartości. Egr zamyka i otwiera się cyklicznie, różnica w widocznych wartościach pomiędzy stanem otwartym i zamkniętym powinna wynosić przynajmniej 100 mg/H.

W podpowiedziach (w żółtym okienku) pokazane są także wartości jakie powinny być.

Screenshot_20240111_213922_YouTube.jpg

Super o takie coś mi chodziło w weekend będę musiał się tym zająć może jakoś dam radę  ?

Opublikowano
23 minut temu, rafal_rs1989 napisał(a):

Wartość popiołu w poprzednim filtrze była kasowana po czyszczeniu jak i w tym drugim, który jest obecnie w aucie było czyszczenie oraz zerowanie tego parametru.

Sytuacja wydaje się b. tajemnicza... Przy wyzerowanym tym parametrze regeneracja powinna zacząć się w granicach 30, ponad 30g. A według podanego przez Ciebie przykładu zaczęła się przy 16g (nie ważne teraz czy od obliczonej, czy zmierzonej), Być może, a takiej wiedzy nie mam, że algorytm tutaj zastosowany przewiduje konieczną regenerację, jeśli wartość zmierzona wrośnie do 16g. Jest to dla mnie dziwne nawet z uwagi na dużą pojemność zastosowanego w tym silniku filtra  (wartość graniczna popiołu, to 420ml). 

Chciałbym zobaczyć kilka screenów z danymi, DPF VAG jak najbardziej do przyjęcia. Oczywiście nie pogardzimy tymi z V..S-a.

Opublikowano

Też zastanawia mnie trochę wartość do rozpoczęcia regeneracji 16g. W moim silniku wartość ta wynosi 26.48g 

Opublikowano
6 minut temu, Muskel1 napisał(a):

W moim silniku wartość ta wynosi 26.48g 

Przy jakiej wartości popiołu ?

Opublikowano

0.09l aktualnie, 84kkm przebieg.

Opublikowano

Maksymalna zawartość popiołu w filtrze Twojego auta, to 380ml, tak ?

Opublikowano

Tak, 380 ml

Opublikowano

Ja mam w C6 3,0 TDI 0,3 l przy przebiegu 265 k km, także mniej więcej proporcjonalnie liczy do Twojego.

Opublikowano

Zgadza się.

Opublikowano
  • Autor

Tutaj macie zrzut z jazdy 80% w koło komina i wtedy ta zmierzona jest niższa od obliczonej. Dzieje się tak bo każdy rozruch silnika ją zmniejszy później zaczyna rosnąć ale wolniej niż na trasie.

Screenshot_20240111_223135_Gallery.jpg