Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 1.8 TFSI '08 - dymi na biało

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

od niedawna jestem posiadaczem powyższego modelu, silnik o oznaczeniu CABB, początek prod. '08. Mam następujący problem, samochód po odpaleniu na postoju dymi na biało a w tłumikach końcowych jest bardzo dużo skroplin paliwa tj. wody. Jestem świadom czynników atmosferycznych i okresu zimy/ jesieni więc powyższa sytuacja nie byłaby dla mnie niczym dziwnym, bo co rusz widzimy dym wydobywający się z samochodów.  Zauważyłem, jednak że po rozgrzaniu samochodu ( np. szybszy przejazd autostradą) efekt ten zanika kompletnie i z tłumików nie widać wydobywający się żadnych oparów czy to dymu....jednak po wyłączeniu samochodu, postoju +/- 5 min i ponownym odpaleniu, w tłumikach ponownie zaczyna gromadzić się woda i znowu samochód dymi. Kierunkując moje pytanie, co może być powodem skraplających się spalin i pozostałości ich w tłumikach? Leją wtryski, turbo puszcza... ? Informacyjnie- samochód jest żwawy, aktualnie przejechałem nim 2000km, nie zauważyłem poboru oleju, samochód regularnie serwisowany w ASO, aktualny przebieg 125 tysięcy km. 

Proszę o wskazówki i dziękuję. 

Edytowane przez Audi sline

Opublikowano

to jest dym czy para wodna ?

silnik zre oliwe

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Dev napisał(a):

to jest dym czy para wodna ?

silnik zre oliwe

Dzięki za odpowiedz. Ciężko to określić, po odpaleniu jest biało, potem jakby się rozrzedza… jest to strasznie frustrujace jechać jak parowóz z tylu. Wrzucam filmik.

Silnik nie bierze oleju, przejechałem +2000km, cały czas jest na max.

Opublikowano

Zwykła para wodna. Końcwóki nieosmolone to czego się czepiasz? :P

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, przem8 napisał(a):

Zwykła para wodna. Końcwóki nieosmolone to czego się czepiasz? :P

Teraz objaw się nasilił. Ale nie jest to moje pierwsze audi ale pierwszy raz się z takim parowozem spotykam… inaczej skąd tyle wody w tłumikach? 

Opublikowano

Ja mam 2.0 i tez leci dym jak z pieca gazowego .... skropliny na końcówkach wydechu tez mam ... wydaje mi sie ze to normalny objaw. zobaczysz jak zrobi się cieplej na dworze . 

Opublikowano
12 godzin temu, Audi sline napisał(a):

Teraz objaw się nasilił. Ale nie jest to moje pierwsze audi ale pierwszy raz się z takim parowozem spotykam… inaczej skąd tyle wody w tłumikach? 

Duża wilgotność powietrza + duża temperatura spalin stwarza idealne warunki do skroplenia wody w tłumiku po zgaszeniu silnika. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 10.02.2024 o 08:55, Michaloo24 napisał(a):

Ja mam 2.0 i tez leci dym jak z pieca gazowego .... skropliny na końcówkach wydechu tez mam ... wydaje mi sie ze to normalny objaw. zobaczysz jak zrobi się cieplej na dworze . 

Dzięki za podpowiedź! W praktyce to te same silniki, więc widzę tutaj dobry kierunek! Jest jedynie jedna rzecz, która mnie martwi... To że mamy teraz taką pogodę, zimno wilgotno, to okej i jest to naturalny objaw. Ale w lato zauważyłem że również pojawiła się woda w tłumiku i też samochód po opaleniu dymił, po przejechaniu i rozgrzaniu wydechu efekt dymienia ustawał. Zgasiłem samochód, po ponownym odpaleniu ponownie woda w tłumikach... ?. Nie jestem techniczny, jeżeli byłaby to uszczelka i płyn dostawałby się do układu? jakie inne objawy towarzyszyłyby temu ( tzn. masła na korku nie mam, zbiorniczek wyrównawczy jest czysty, tzn płyn się z olejem nie miesza...) Co myślicie???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wracałem z trasy, ok. 100km. Po odpaleniu standardowo dym (zakładam że taka pogoda). Dojeżdżamy do domu, nic zero białego dymu. Zostawiłem samochód na 20 min, w celu rozpakowania walizek. Odpalam ponownie samochód i dym! Wody w końcówkach tłumików dużo. Czy jest możliwym żeby po takiej trasie, w momencie rozgrzanego całego układu wydechowego, tak szybko ponownie pojawiły się skroplony? Ręce mi już powoli opadają… zamówiłem tester szczelności głowicy, bo już nie mam pomysłu… obym nie miał racji ? 

Jakieś pomysły, sugestie?