Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Aktywacja Asystenta pasa ruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,chciałbym aktywować asystenta pasa ruchu w OBD Eleven.Czy może mi ktoś pomóc z kodowaniem? Co gdzie i jak ? Z góry dziękuję. 

*Pierwsze to należy się przywitać w odpowiednim dziale, a potem szukać pomocy.->Nowicjusz
Zapraszam również tu ->Regulamin
Trzeba czytać do czego dany dział jest: "Manuale - DIY - zrób to sam - W tym dziale znajdziesz poradniki, dzięki którym sam dokonasz napraw lub modyfikacji w swoim aucie." - temat przeniesiony

Opublikowano

Bez manetki nie ma sensu, bo będziesz miał permanentnie aktywny bez możliwości deaktywacji.

Opublikowano
55 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Bez manetki nie ma sensu, bo będziesz miał permanentnie aktywny bez możliwości deaktywacji.

Oczywiście masz rację i na dłuższą metę jest to pewnie męczące ,ale mimo wszystko chciałbym spróbować;) zawsze mogę wrócić do wcześniejszych ustawień.

Opublikowano

wpisz w google a4 b9 coding wiki tam wszystko jest

Opublikowano
Godzinę temu, tuti86 napisał(a):

Oczywiście masz rację i na dłuższą metę jest to pewnie męczące ,ale mimo wszystko chciałbym spróbować;) zawsze mogę wrócić do wcześniejszych ustawień.

Kodowania:

Sterownik A5

Bajt 12 aktywuj Bit 3

Bajt 16 aktywuj Bit 7

Sterownik 17

Bajt 4 aktywuj Bit 6

Sterownik 44

Bajt 2 aktywuj Bit 7

Sterownik 82  (jak masz Head Up Display)

Bajt 0 aktywuj Bit 2

Sterownik 09

Bajt 35 aktywuj Bit 0 (jeżeli po tym kodowniu pojawi się błąd w zegarach i kamerze, należy ten Bit deaktywować).

Adaptacje:

Sterownik 5F

ENG122227-ENG117506 Car_Function_Adaptations_Gen2>menu_display_Lane_Departure_Warning,-zmień na aktywowane

ENG122227-ENG117508 Car_Function_Adaptations_Gen2>menu_display_Lane_Departure_Warning_over_threshold_high,- zmień na aktywowane

ENG122229-ENG117740 Car_Function_List_BAP_Gen2>LDW_HCA_0x19,- zmień na aktywowane

ENG122229-ENG117741 Car_Function_List_BAP_Gen2-LDW_HCA_0x19_msg_bus,- zmień na zacisk 15

Sterownik A5 Dostęp upoważniony (Login)  20103

IDE10873-Indywidualne ustawienia BAP,- zmień na aktywowane

IDE07596-Indywidualne ustaw.asys.utrzymania pasa ruchu przy zacisku 15, - zmień na ostatnie ustawienie

IDE10871-Tryb systemu asystenta utrzymania pasa ruchu - zmień na wybór przez menu

IDE10870-Status włączenia asystenta utrzymania pasa- zmień na wybór przez menu

Opcjonalnie można jeszcze wydłużyć próg reakcji gdy kierowca puści kierownicę ze średniego na późny, w tym celu należy zmienić poniższą adaptacje z średnio na późny.
IDE05984-Asys.utrzymania pasa ruchu: próg dezak.w przyp.braku reakcji kier.- zmień na późny.

Po zmianie kodowań i adaptacji należy zaryglować auto pilotem na 15 min aby sterowniki przeszły w stan uśpienia i po odryglowaniu i uruchomieniu zapłonu wystartowały na nowo ze zmienionymi kodowaniami i adaptacjami.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję ślicznie Muskel1,jak zawsze jesteś bardzo pomocny.Pozdrawiam!

Edytowane przez tuti86
Opublikowano

Pomóżcie mi zidetyfikować czy auto ma asystenta utrzymania pasa ruchu, manetkę z przyciskiem ma, radary też ma z przodu.

Widzę taki zapis:

Asys.utrzymania pasa ruchu/asystent 6I1system ostrzeg.przy zjeżdż.z pasa ruchu 'LDW'
jazdy w korku

Czyli ostrzeganie o zjeździe z pasa, kolejny wpis:

Zmiana pasa ruchu/asystent 7Y0 bez asystenta pasa ruchu
utrzymania pasa ruchu

czyli jakby nie miał, nie chce mi się wierzyć że ktoś w belgii dołożył, chyba że ten przycisk nic nie znaczy, nie mogę tego sprawdzić w jeździe obecnie.

WAUZZZF54HA014488 czy ma aysstenta utrzymania pasa ruchu.pdf

Opublikowano (edytowane)

Masz aystenta utrzymania pasa ruchu czyli Lane Assist.

Nie masz asystenta zmiany pasa ruchu czyli Audi Side Assist. Są to dwa odrębne niezależne od siebie asystenty. Pierwszy korzysta z kamery na przedniej szybie i trzyma auto w danym pasie ruchu oraz ostrzega o zjechaniu z pasa ruchu (wjechanie na linie).

Drugi korzysta z radarów pod tylnym zderzakiem i ostrzega lampkami w obudowach lusterek, gdy masz zamiar zmienić pas ruchu, a z tyłu na danym pasie zbliża się auto. 

Edytowane przez Muskel1
  • Dzięki 1