Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwna zmiana biegów S-Tronic

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez RALF76,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna mam A5 z S-Troniciem. Auto kupione z pierwszej ręki, do końca serwisowane, właśnie w najbliższym czasie, będę wymieniał olej w całym układzie przeniesienia napędu. Czy to jest normalne, że na "D" samochód rusza praktycznie cały czas z dwójki? Jedynka jest tylko przez chwilę, jak jadę ruszam na prostej, to przy prędkości 4-5km/h już zmienia na dwójkę. Czy w takiej sytuacji po wymianie oleju, coś się zmieni czy trzeba zrobić aktualizację sterownika skrzyni biegów lub adaptację? 

Opublikowano (edytowane)

w trybie S tak samo? w trybie D jak dasz więcej gazu tez powinien dłużej na 1 pociągnąć,
z tego co pamiętam w poprzedniej generacji s-tronica tak właśnie było na D (jeśli masz A5 8T), w nowszych już trochę ciągnie na 1

Wymiana oleju nic nie da, tylko tuner i zmiana punktów zmiany biegów

Edytowane przez RALF76
Opublikowano

Cześć, dzięki za zainteresowanie. W trybie "S" jest oczywiście normalnie, aczkolwiek interesuje mnie to w kontekście sprzęgła/skrzyni, ponieważ w manualu z reguły nie ruszasz z 2 jak masz dwumasę, taka praca jej nie skończy? Generalnie, jak mocniej docisnę, to oczywiście, ale z reguły na światłach, często ktoś stoi przede mną i 4-5km/h i od razu wbija 2. Nauczyłem się już na światłach przełączać na manetki, ewentualnie sportem, ale sportem tylko na rozgrzanym. Tak, dokładnie mam A5 8T z 2016 (7-biegowy). Czyli innymi słowy - jedynie tuner i zmiana Shiftpointów? A adaptacja coś w tym kierunku zmieni, bo nie wiem jak tym autem wcześniej ktoś jeździł 🙈

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

prędzej czy później dwumasa padnie ale jak jedziesz dynamicznie to później zmienia biegi jak na S,
z 1 na 2 wrzuca przy powolnym toczeniu więc dwumas nie dostaje ważne abyś nie cisnął do dechy  jak masz obroty na 2 biegu około 1300 to wtedy szybko wykończysz dwumase, adaptacje po wymianie oleju można zrobić ale raczej nic nie da bo to jest kwestia softu (tuner) a nie przyuczenia skrzyni

Edytowane przez RALF76
Opublikowano
1 godzinę temu, User B4D napisał(a):

Jedynka jest tylko przez chwilę, jak jadę ruszam na prostej, to przy prędkości 4-5km/h już zmienia na dwójkę

tak to normalne, 2 bardzo szybko jest wrzucana.

Opublikowano
2 godziny temu, RALF76 napisał(a):

prędzej czy później dwumasa padnie ale jak jedziesz dynamicznie to później zmienia biegi jak na S,
z 1 na 2 wrzuca przy powolnym toczeniu więc dwumas nie dostaje ważne abyś nie cisnął do dechy  jak masz obroty na 2 biegu około 1300 to wtedy szybko wykończysz dwumase, adaptacje po wymianie oleju można zrobić ale raczej nic nie da bo to jest kwestia softu (tuner) a nie przyuczenia skrzyni

Właśnie obawiałem się, że jak wrzuca 2 przy wolnej prędkości, to jedzie jakby na pół-sprzęgle jak w manualu. Bardzo wam dziękuję za pomoc, zwłaszcza koledze RALF76