Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o analizę logów Audi a4 b6 1.9 tdi AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent to jak w temacie. Samochód stracił moc. Brak trybu awaryjnego, wkręca się na obroty ale bardzo powoli, sporo oleju w intercoolerze, według mnie trochę za duży poprzeczny luz na wirniku turbiny. proszę o analizę logów i pomoc dziękuje pozdrawiam.

bledy.txt

Statyczne-bloki pomiarowe

000.jpg 001.jpg 003.jpg 004.jpg 007.jpg 013.jpg 018.jpg 023.jpg

Statyczne-Basic Settings

000.jpg 003.jpg 011.jpg

Dynamiczne

000.jpg 001.jpg 003.jpg 004.jpg 008.jpg 010.jpg 011.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ogromna nieszczelność w dolocie na odcinku turbina-kolektor dolotowy lub totalnie zdegradowana turbosprężarka lub niewiarygodny sygnał z czujnika ciśnienia doładowania (w połączeniu z danymi  z przepływomierza ta akurat diagnoza całkowicie do odrzucenia).

Logujemy grupy 003 i 011 razem przy próbie dynamicznej. 

EGR zaślepiony (lub niedziałający) - typowe...jako "tuning stage 1" ;)

Edytowane przez Tomnik
Opublikowano

Egr nie ruszany 2 lata temu czyszczony. Zrobię wieczorem logi i wrzucę, póki co dziękuję. 

Opublikowano

Sprawdź instalację podciśnienia. Pracę N75.

W trybie BS(Basic Settings) grupy 011 sprawdź ruch tzw. sztangi turbosprężarki. Całkowity brak doładowania, który wynika z Twoich logów, może być też przyczyną braku sterowania zmienną geo sprężarki. 

Nie musisz w tym momencie wykonywać dodatkowych logów "drogowych". W chwili przyspieszeń za autem masz chmurę czarnego dymu.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie żadnej chmury nie ma :) a przynajmniej nie zauważyłem... chyba że jestem ślepy... Sprawdzę sztangę i dam znać. Patrzę Jeszcze na logi 011 Bs to tam jest ze n75 ON to jest 0 a off 99.6 i ciśnienia się nie zmieniają a powinno być na odwrót przynajmniej tak jest napisane w temacie diagnostyki.

"zasadą jest, że w chwili przełączenia się w tryb OFF N75 osiąga wartość 0.0%, a ciśnienie w poz. 2 spada i utrzymuje się na stałym poziomie.
w trybie ON: N75 osiąga wartość 100%, ciśnienie w poz. 2 wzrasta i utrzymuje stałą wartość." 

Edytowane przez jarko85
Opublikowano

Zastanawia mnie czy może być jakoś podpięty na odwrót bo mechanik podobno ściągał zderzak i może coś tam grzebał

Opublikowano

Sprawdziłem n75 w Bs 011 sztanga turbiny nie rusza się ale po podłączenie strzykawki do gruszki chodzi płynnie. Wychodzi ze zaworek do wymiany... Czytałem że można go podmienić z n18 i wtedy sprawdzić jeśli jest sprawny to sztanga powinna ruszyć, ale co w przypadku jak nie będzie chodzić? 

Opublikowano

Sprawdzony cały układ podciśnienia i okazało się że wężyk od akumulatora podciśnienia był pęknięty. Wężyk wymieniony i moc odzyskana ale wrzucam jeszcze logi grupy 003 i 011 w celu weryfikacji czy to auto jeździ jak powinno. Dziękuję pozdrawiam.

003-011.jpg