Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 12:52, MaTeo85 napisał(a):

wg katalogu ten silnik w A5 to DWZA (oznaczenie 06R.A) nie występuje nigdzie więcej jak w A5. 

Wg niemieckiej wikipedii silnik z rodziny EA888 ale wygląda że to nowa generacja 🤔

DE.WIKIPEDIA.ORG

Dzięki za wyjaśnienie. Niestety wychodzi na to, że najprawdopodobniej wersje benzynowe w nowym A5 są bez wyjątku bez MHEV (nie licząc S5), co ma wpływ na osiągi i spalanie. Wariant 204 konny też w danych technicznych jest bez hybrydy :( Jak to się ma do deklarowanego z każdą nową generację auta zmniejszania emisji i deklarowanego ciągle postępu technologicznego? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.12.2024 o 14:38, jakubm7 napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienie. Niestety wychodzi na to, że najprawdopodobniej wersje benzynowe w nowym A5 są bez wyjątku bez MHEV (nie licząc S5), co ma wpływ na osiągi i spalanie. Wariant 204 konny też w danych technicznych jest bez hybrydy :( Jak to się ma do deklarowanego z każdą nową generację auta zmniejszania emisji i deklarowanego ciągle postępu technologicznego? 

Też jest to dla mnie niezrozumiałe , nie mogli po prostu zostawić tego mhev z małą bateria jak jest w a4b9 35 TFSI.

System start stop przyjemniej by chodził . Myślałem że to mildhybrid 12 v zostało zachowane.

Edytowane przez matbruk
Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się że jednak te TFSI , mają mhev . Audi używa  nazwy mhev prawdopodobnie tylko dla tego nowego systemu mhev plus który jest w 2.0 TDI.

https://autokatalog.pl/audi/a5/b10/dane-techniczne?paliwo=Benzyna&silnik=2.0 TFSI (150KM)&skrzynia=Automatyczna S tronic-7&wersja=2025

Edytowane przez matbruk