xXPiotrekXx19 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Witam posiadam Audi Q7 4 m z 2017 roku silnikiem 3.0 TDI o mocy 218 km z przebiegiem 227 tyś. Ostatnio pojawiło się u mnie sporadyczne delikatne szarpnięcie podczas zmiany biegu z 3 na 4 ale tylko w chwilach kiedy jadę bardzo spokojnie gdzie mnie to zastanowiło i po analizie dokumentów od poprzedniego właściciela wyszło że olej w skrzyni nie był nigdy zmieniany bo tak serwis przewiduje że to jest dożywotni olej więc od razu zająłem się tematem i wleciała najpierw płukanka do automatów od liqui moly po tym spuszczony został olej i zalany na nowo olej zf w celu przepłukania skrzyni . Na koniec zostało spuczone wszystko z skrzyni , zmieniona miska na Ori zf oraz zalany kolejny nowy olej od zf gdzie niestety od wymiany przejechałem już jakieś 80 km i nic się nie zmieniło czasami występuje to delikatne szarpnięcie i teraz mam pytanie do was czy w tych skrzyniach jest wymagana jakąś adaptacja po zmianie oleju ? Proszę również o informację ponieważ to mój pierwszy wóz z automatem i nie wiem czy dobrze robię ale czy samochód mogę gasić bez wciśniętego pedału hamulca oczywiście jest na ręcznym i na trybie P . Dodam że odpalam zawsze z wciśniętym pedałem hamulca bo inaczej się nie da , zmianę trybów zawsze dokonuje z wciśniętym pedałem hamulca oraz zawsze zmieniam w chwili kiedy koła samochodu się na pewno zatrzymają . Proszę o pomoc bo nie wiem czy mam od razu sięgać o pomoc u jakiegoś fachowca co regenerują skrzynie czy jak bo szarpnięcia są tylko przy 4 biegu i są małe ale wyczuwalne i nie zawsze występują .
Rekomendowane odpowiedzi