Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana uszczelniacza podnośnika hydraulicznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam podnosnik dwukolumnowy Koni. Zaczął przeciekać, więc zamówiłem komplet uszzelniaczy. 

Mam problem z założeniem uszczelniacza na tłok, jest zbyt duży rant na tłoku i nie mogę go pokonać. Może ktoś ma jakiś patent jak z tym sobie poradzić?

20240715_180610.jpg

20240715_180600.jpg

20240715_180627.jpg

Opublikowano

Podgrzać w oleju? Z tego co widzę to jest nacięty wiec moze po prostu trzeba go rozchylić i po założeniu skompresować jakąś obejmą żeby wrócił do swojego kształtu. Ewentualnie znajdź w pobliżu warsztat gdzie robią hydraulikę siłową i poproś o pomoc. 

Opublikowano
3 minuty temu, Skowrix napisał(a):

Podgrzać w oleju? Z tego co widzę to jest nacięty wiec moze po prostu trzeba go rozchylić i po założeniu skompresować jakąś obejmą żeby wrócił do swojego kształtu. Ewentualnie znajdź w pobliżu warsztat gdzie robią hydraulikę siłową i poproś o pomoc. 

Podgrzewałem w 100 stopniach w czajniku ale nie wiele zyskał na elastyczności. Na foto akurat jest stary uszczelniacz który rozciąłem zeby wyjąć. Nowy nie ma nacięcia, jest jednolity i sztywny - niewiele się rozciąga.

Opublikowano

Pozostaje więc szukac pomocy u speców od hydrauliki. 

Opublikowano

Ja zalozylem zwykły oring, działa już 3 lata

Opublikowano

Pogotowalem z 15 min w czajniku pierścień,  posmarowałem dużą ilością oleju hydraulicznego i udało się palcami wcisnąć.

Pozostała jeszcze jedna kwestia - okazało się, że w nakrętce jest jakby metalowy kołnierz - najpierw przyjąłem, że to część uszczelki bo jedna w zestawie jest z metalowym pierścieniem i niestety ostrym śrubokrętem troche wyrezałem krawędź.  Czy da się to jakoś naprawić czy trzeba dorobić druga taką nakrętkę?

IMG-20240717-WA0001.jpg

IMG-20240717-WA0004.jpg