tktomek Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Cześć Od tygodnia borykam się z przypadkiem "złodzieja prądu" jak się okazuje jest to radio RNS-E, które cały czas pobiera prąd i nie przechodzi w stan "głębokiego uśpienia" tzn. Po odłączeniu akumulatora i po ponownym podłączeniu, wkładam kluczyk przekręcam zapłon, radio się włącza ukazuje się logo MMI i wszystko gra. Po wyłączeniu zapłonu i wyciągnięciu kluczyka radio się wyłącza, wszystko ładnie pięknie, zamykam z pilota i tu jest "zonk" mija 1h, 2h, 8h, a radio cały czas jest w stanie takim jakbyśmy je wyłączyli po przez przytrzymani przycisku Power, dodatkowo wentylator w radiu i dołożony moduł BT cały czas pracują skutkiem czego po upływie 8h jest rozładowany akumulator Sprawdziłem napięcia w kostce po zamknięciu i odczekaniu na odcięcie prądu na pinie 15 i 16 cały czas jest prąd, dwa lata temu jak dokładałem moduł BT WEFA wydaje mi się ze po 60 sekundach znikał prąd z pinu 15 i wtedy radio i moduł zostawał wyłączony. Jak to powinno działać? Co może być przyczyną? gdzie szukać? co sprawdzić? Z góry dziękuje. Pozdrawiam Tomek.
tktomek Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca Cześć Lukasz_mk2 tak odłączyłem moduł bez niego mam te same objawy. Byłem dzisiaj u znajomego ma seata exeo i radio z czerwonym wyświetlaczem, podłączyłem u niego swoje MMI i chodzi normalnie po około minucie po zamknięciu samochodu z pilota przestaje działać, pomierzyłem napięcia na kostkach i okazuje się ze te 12v na obydwu przewodach 15 i 16 ma być, po zamknięciu samochodu z pilota po około minucie znika napięcie z przewodu "remote" (ten biały). Żeby nie było za łatwo podłączyłem jego radio do siebie i na jego radiu po około minucie też odcięło prąd z białego przewodu, a na moim radiu to się nie dzieje. Vcds nie pokazuje żadnego błędu, jest jakieś kodowanie w liczniku czy też w radiu które określa jak dane radio ma pobierać prąd?
Lukasz_mk2 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Rns miałeś fabrycznie, czy zmieniłeś je za jakieś inne radio?? Masz podłączone can'y?? Jakie masz kodowanie rns oraz zegarów?
tktomek Opublikowano 30 Lipca Autor Opublikowano 30 Lipca Cześć, raczej oryginalnie montowane bo mam książkę serwisowa z pinem itp. can-y podłączone na jednym napięcie do 0,3v na drugim niecałe 5v, i tu kolejne pytanie u kolegi w exeo napięcie tu gdzie ja mam 5v on ma 12v. w załączniku kodowania.
tktomek Opublikowano 30 Lipca Autor Opublikowano 30 Lipca Cześć grzebiąc dalej w temacie Wyciągnąłem bezpiecznik od telefonu i radio zaczęło działać poprawnie. Kolejna zagadka jest ten oryginalny telefon, nie mam już czasu dzisiaj szukać dalej spróbuje go wyłączyć w kodowaniu.
Lukasz_mk2 Opublikowano 30 Lipca Opublikowano 30 Lipca 6 godzin temu, tktomek napisał(a): Cześć grzebiąc dalej w temacie Wyciągnąłem bezpiecznik od telefonu i radio zaczęło działać poprawnie. Kolejna zagadka jest ten oryginalny telefon, nie mam już czasu dzisiaj szukać dalej spróbuje go wyłączyć w kodowaniu. Masz moduł samego telefonu, czy moduł bluetooth??
tktomek Opublikowano 1 Sierpnia Autor Opublikowano 1 Sierpnia Temat rozwiązany, padł moduł BT właśnie wymieniłem na używkę o takich samych numerach i wszystko jest ok, dzięki Lukasz za aktywność. Pozdrawiam.
Lukasz_mk2 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia 27 minut temu, tktomek napisał(a): Temat rozwiązany, padł moduł BT właśnie wymieniłem na używkę o takich samych numerach i wszystko jest ok, dzięki Lukasz za aktywność. Pozdrawiam. Super, że udało Ci się rozwiązać problem !👍
Rekomendowane odpowiedzi