Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w zakupie A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum dlatego z góry wszystkich przepraszam za to, że być może ten post nie jest w dobrym miejscu i temat może poruszany kilkukrotnie. Otóż od pewnego czasu planuje kupić Audi A4B8 przed lift do 2011 roku. Padała decyzja na silnik 2.0 TDI bez różnicy o jakim oznaczeniu, lecz też chętnie wysłucham waszych opinii na temat jakie oznaczenie tego silnika byłoby najlepsze. Początkowo miał być to manual jednak po dłuższym zastanowieniu raczej szukałbym automatu jednak obawiam się skrzyni Multitronic. Pisze ten post z takiego powodu iż chciałbym dowiedzieć się jakichś opinii na temat tej skrzyni, czy jest warto kupować auto z przebiegiem 200-300 tysięcy z tą skrzynią, oraz na co zwracać uwagę podczas zakupu tego auta. Członek rodziny ma skrzynię CVT, jednak że całkowicie w innej marce i po części odradza mi zakup takiej o to skrzyni. Z tego co wiem i wyczytałem na jakichś grupach na Facebooku to jeśli skrzynia była dobrze serwisowana to nie ma obaw o jakiekolwiek awarię. Wiadomo jednak jak to jest kupić auto od osoby prywatnej/handlarza która no mogłaby nie mieć pojęcia o tym, żeby wymieniać w niej olej itp. Jeśli członkowie tego forum byliby chętni do pomocy, daniu jakichkolwiek porad a także  jakiejś opinii, będę naprawdę wdzięczny. Jeszcze raz wszystkich z góry przepraszam za być może monotonie tego posta lub jakieś błędy. Liczę na waszą pomoc. Dodam też, że jeśli ktoś ma jakąś sprawdzoną osobę co zajmuje się tymi skrzyniami i zna je dobrze na wylot to również prosiłbym o kontakt z chęcią zadzwonię i podpytam. Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia😎

Opublikowano (edytowane)

Poniżej masz kontakt do Bartka który naprawia te skrzynie (zarówno pierwszą generację występującą np. w A4 B6 czyli Multitronic 01J jak i kolejną generację tj. 0AW które występuje m.in. w A4 B8)

4RINGS Service - kompleksowa diagnostyka i naprawa skrzyń automatycznych MULTITRONIC. E-mail: [email protected] / Tel: 691 643 630 (dzwonić po 18:00!!!)

Zadzwoń a Bart-S napewno wszystko Ci wytłumaczy.

Edytowane przez lucasek
Opublikowano

Cześć kolego. Tak samo jak Ty planuje zakup b8. Najepiej z motorem 2.0 TDI, multitronic. Ciężko znaleźć coś poniżej 200k nalotu. Nie wiadomo czy się bać czy nie🙂 coś się dowiedziałeś ? 

Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

Nie bać się, brać jedynie z głową bo te 2.0 multitronic często mają 3 razy tyle przebiegu na szafie ale do 200 skręcone żeby nie biło w oczy. Na moje szukaj z przebiegiem 280+.

Opublikowano
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Nie bać się, brać jedynie z głową bo te 2.0 multitronic często mają 3 razy tyle przebiegu na szafie ale do 200 skręcone żeby nie biło w oczy. Na moje szukaj z przebiegiem 280+.

A 2.0 CR w tej wersji 170 km lub 190 km są spoko co do żywotności? Wiadomo zależy od egzemplarza ale tak ogólnie rzecz ujmując. Wiadomo po zakupie od razu rozrząd, olej , filtry. Interesuje mnie automat