Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MIB3 / MHI3 konwersja USA -> EU w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Pacjent: Audi a4 2023 8w5 lub B9.5 , MY24 USA
System infotainment: MIB3 / MHI3

Już myślałem, że jestem w domu i wystarczy w green menu ustawic region na EUrope, dodać opcje ignorowania regionu. Poźniej  tylko wgrać najnowszy soft do MIB, patch, mapy (sugerowałem się https://a4-klub.pl/topic/488168-mapy-mib-w-audi-a4-b9 ).
Jednak idąc dalej okazuje się że MIB3 rządzi się swoimi prawami, green menu jest niedostępne w MIB3

Czy mogę przy pomocy oryginalnych VCP lub OBD11 zmienić region tak żeby widział europejskie mapy?

a) konwersję przy pomocy magicznego skryptu/programu dla toolbox.exe dla MHI3 (którego na raize nie mam), łącząc się po ssh do MMI i wykonując  go - ok, rozumiem.
b) lub skorzystać z instrukcji mibsolutions - tutaj nie rozumiem po co było wylutowanie BGA i instalacja sshd? 

Robie to dla siebie, lutować raczej sam nie będę jeśli będzie to konieczne.
Mam narzędzia i wiedzę programistyczną i jakąś wiedzę o linuxie dlatego chce to zrobić sam. Tylko musze wiedzieć w którą stronę mam płynąć.
Jeśli koszt pracy będzie za duży do zysku z tych map to po prostu z tego zrezgynuje i zrobię konwersję FM przy uzyciu VCP i na tym zakończę konwersję.

Opublikowano (edytowane)

Proponuję iść w dobrą stronę aby nie popłynąć na $$$$$$ to udanie sie do ludzi którzy znają temat , adapter bga to 1 tyś więc nie bądź zdziwiony że nie ma tego za free. Rozważ zakup jednostki z pewnego źródła aby nie było problemów z cp przy wymianie jak zabijesz już swoją przy nieudanej konwersji. 

Edytowane przez Tom A4
Opublikowano

Tom, dzięki za radę. Jednak nie pytałem o to. Zadałem kilka pytań, między innymi czy wylutowanie BGA i wgranie SSHD to jest jedyna droga do konwersji MIB3. 

Opublikowano (edytowane)

Zapomnij że to zrobisz sam , po pierwsze ta darmowa instrukcja z lutowniem dotyczy aut tylko do MY23 , twój MY24 ju ż ma nowe zabezpieczenia , publicznych informacji do tego niema , prawidłową konwersje bez lutowania zrobi tylko 1 firma w polsce.

FM również nie zakodujesz sam przez OBDeleven ani żadne inne narzędzie diagnostyczne

Edytowane przez Deniro
Opublikowano

VCP nie ogarnie fm ?

Opublikowano

nie