Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komunikat "wyłącz silnik i sprawdź poziom płynu chłodniczego" w Audi Q7 4M 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi Q7 4m z silnikiem 3 0 TDI. Przez okres odkąd posiadam auto czyli około 1,5 roku nie było żadnych problemów i zawsze auto było garażowane lecz teraz byłem w Zakopanym gdzie auto stało pod chmurką i temperatura w nocy spadła do -12 stopni gdzie po nocy chcąc odpalić auto i włączając na początek tylko zapłon od razu pojawiała się na zegarach czerwona kontrolka od płynu chłodzącego z napisem wyłącz silnik i sprawdź płyn chłodniczy gdzie od razu udałem się pod maskę i poziom płynu był taki jak dotychczas oraz nie był zamarznięty ponieważ pierwsza myśl przeszła mi przez głowę że auto jest z 2017 roku poprzedni właściciel zapewne nie robił wymiany płynu ja zaś również więc może zamarzł ale przynajmniej w zbiorniczku było ok więc odpaliłem auto i po chwili jak popracował silnik może około 2 minut komunikat zginął z licznika i przez resztę dnia się nie pokazał . Czy coś może siadać w moim samochodzie czy może z uwagi na temperaturę jaka była auto zalecało skontrolowanie płynu ? 

Opublikowano

Możliwe, że czujnik poziomu płynu chwilowo szwankował.

Skoro nigdzie wycieków nie ma i w zbiorniczku poziom płynu był ok, to nie ma się czym martwić.
Gdybyś natomiast w przyszłości miał rzeczywiście ubytek płynu w tym silniku to na 99% będzie to zawór regulacyjny płynu znadujacy się między głowicami w tzw. "V". Tam sprawdź w pierwszej kolejności czy na bloku silnika między głowicami masz basen z różowym płynem. Usterka znana w V6 TDI i miałem już ten problem zarówno w CDUC jak i w tym roku w CRTC.