Andrzej92 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Witam . Audi 2.0 TDI 2015 r Mam problem z odpalaniem. Raz na jakiś czas nie jest to regularne i niema znaczenia czy jest +5 czy -5 na dworze kręci jak stary diesel no tak około 5 sekund a czasami nawet dłużej zanim zapali. Ogólnie jest to rzadko kiedy się zdarza raz na miesiąc . W którą stronę iść żeby coś zdiagnozować błędów niema .świece wymienione około 3 miesięcy temu. Podejrzewam że może któryś wtrysk nie domaga . Ale nie szarpie ,nie faluje na obrotach ma swoją moc . Brak błędów .
Andrzej92 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Raczej nie bo jest nowy roczny . Czytam że dużo ludzi ma podobnie ale nikt jeszcze chyba tego nie rozwiązał .
Muskel1 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) Trzeba sprawdzać kolejno wszystko i eliminować/wykluczać jako możliwe przyczyny. Poczynając od sprawdzenia pod kątem paliwa, ciśnienia poprzez kompresję i rozrusznik. Wszystkie możliwe komponenty i warunki odpowiadające za prawidłowy rozruch silnika, a jest ich trochę. Edytowane 12 Stycznia przez Muskel1
czareq Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia U mnie też tak się dzieje, ale jest tak żadkim zjawiskiem że się nie przejmuje. Rocznie robię około 8tys km i myśle że na 200 odpaleń może z 5 razy dłuzej zakręci więc nawet szukanie przyczyny może być kłopotliwe Nie ma znaczenia czy jest pełny bak czy blisko rezerwy
luckY102 Opublikowano Piątek o 03:05 Opublikowano Piątek o 03:05 Mam ten sam problem, nie zauważyłem tematu i utworzyłem swój. U mnie zauważyłem kiła razy zależność, jak rano po nocy auto po naciśnięciu kluczyka nie kreci od razu tylko nagrzewa świece to odpala, ale po 8h postoju auto już nie nagrzewa świec i nie odpala. Ostatnio dwa razy pod rząd tak było. W dniu 12.01.2025 o 13:46, Muskel1 napisał(a): Trzeba sprawdzać kolejno wszystko i eliminować/wykluczać jako możliwe przyczyny. Poczynając od sprawdzenia pod kątem paliwa, ciśnienia poprzez kompresję i rozrusznik. Wszystkie możliwe komponenty i warunki odpowiadające za prawidłowy rozruch silnika, a jest ich trochę. Ciśnienie paliwa u mnie dosyć skacze na rozgrzanym silniku, nagram dzisiaj filmik to wstawię na forum.
luckY102 Opublikowano Sobota o 14:10 Opublikowano Sobota o 14:10 U mnie Ciśnienie wygląda tak podczas odpalania. VID_20250118_142807.mp4
luckY102 Opublikowano Sobota o 16:07 Opublikowano Sobota o 16:07 1 godzinę temu, czareq napisał(a): Ciężko odpala jakby akumulator słaby Właśnie też to zauważyłem, ogólnie autem jeździ żona i mówiła że długo kręci ale szybko, zrobię jutro pomiar auk podczas odpalania
Rekomendowane odpowiedzi