BusyThinker Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Cześć! Tydzień temu miałem okazję odbyć jazdę testową Audi A4 40 TFSI, rocznik 2024, która wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. To doświadczenie sprawiło, że zacząłem poważnie rozważać zakup tego modelu. Mam jednak kilka pytań i wątpliwości, które chciałbym wyjaśnić przed podjęciem decyzji. Rozważam dwa warianty silnikowe – 35 TFSI oraz 40 TFSI Quattro. Zastanawiam się, czy warto dopłacać do mocniejszej wersji Quattro, biorąc pod uwagę, że różnica w cenie wynosi około 15%. Planuję użytkowanie w proporcji 70% jazdy miejskiej i 30% na trasach. Czy w takim przypadku 35 TFSI okaże się bardziej ekonomiczne i niezawodne? A może 40 TFSI Quattro to lepszy wybór, nawet jeśli spalanie będzie nieco wyższe? Czy przy odpowiednim stylu jazdy uda się zejść poniżej 10 l/100 km? Kolejna kwestia to niezawodność. Czytałem różne opinie na temat skrzyni S Tronic, które wzbudziły u mnie pewne wątpliwości - podobnie jak te o skrzyniach CVT. Jak wygląda jej trwałość w praktyce? Czy rzeczywiście po około 100 tys. km konieczny jest kosztowny serwis? A skoro już mowa o kosztach, co konkretnie oznacza "drogi" w kontekście serwisowania tego modelu samochodu i jak to wygląda u konkurencji np. Alfa Romeo, czy BMW? Ostatnia rozterka dotyczy samej generacji Audi A4. To ostatni model tej linii, co rodzi pytania o przyszłość – jak wygląda dostępność części i serwisu dla samochodów, które nie są już produkowane? Może lepszym wyborem byłoby rozważenie Audi A5 Sportback, które ma podobną specyfikację techniczną i jest nowszym modelem który w domyśle ma zastąpić A4? Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi