Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B9 Allroad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lovely Man napisał(a):

Jest chopy yno jedyn wist: A4 i A5 som z richtig fajnych Niemiec, a Q5 z Meksyku :) Wszyscy mówią że niemieckie najlepsze

hehe kiedyś tak było a teraz chinol wchodzi w grę :)

Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 14:39, Lovely Man napisał(a):

Jest chopy yno jedyn wist: A4 i A5 som z richtig fajnych Niemiec, a Q5 z Meksyku :) Wszyscy mówią że niemieckie najlepsze ;)

Mimo że Q5 to produkcja Meksyk , chyba Audi trzyma tam piecze nad jakością .

Opublikowano

Jest chopy yno jedyn wist: A4 i A5 som z richtig fajnych Niemiec, a Q5 z Meksyku :) Wszyscy mówią że niemieckie najlepsze ;)

Opublikowano

Opublikowano

Mam już trzecią A4 Allroad i poza spalonym wkładem grzewczym prawego lusterka w jednej i opadniętej osłonie plastikowej tylnego amora w drugiej nigdy się nic nie popsuło, więc niemiecka jakość mi pasuje :)

A jak z usterkowością w meksykańskiej Q5?

Opublikowano

mam drugą Q5 i praktycznie sprawy tylko serwisowe do przebiegu 150kkm dalej już zmieniłem auto to nie wiem jak z usterkowością ale sądzę że nie ma tragedii

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Poprzednio miałem Audi A4 40TDI w sedanie z 2018 roku. Aktualnie jestem w posiadaniu Audi Q5 z 2022 roku i szczerze powiem, że bardzo żałuję tego zakupu i tej zmiany. Jedyne plusy dla Q5 to bardzo komfortowe wsiadanie / wysiadanie i ciut większy bagażnik ale jak sie później okazało nie wystarczający na moje potrzeby. Mam wrażenie, że jakościowo jest gorsza od poprzedniego mojego samochodu. Dla przykładu mogę podać uchwyt / rączką za którą łapie się aby zamknąć drzwi kierowcy. W A4 zrobiłem w niecałe 4 lata ponad 160 tys km i po takim czasie i przebiegu mogłem szarpać za tą rączkę i nic nie trzeszczało nic nie skrzypiało.. W Q5 bardzo szybko ten element zaczął wydawać dźwięki (aktualny przebieg 71 300 km).. Może sie czepiam głupot ale mam porównanie do samochodu tej samej "marki premium" i różnicę w cenie.. Pomijam już inne problemy ale z tego co czytam występują również w innych modelach Audi.. Moim błędem było to, że ponownie rzuciłem się na Audi mając z tyłu głowy bardzo pozytywną opinię na temat modelu A4. Teraz muszę się bujać z problemem wpierdalania oleju co 5 tys km, serwis mówił, że do 30 000 km się unormuje,  potem do 60 000 km a olej jak ubywał tak ubywał i dla serwisu jest wszystko ok.. Czy kupiłbym drugi raz ? Zdecydowanie nie.

Opublikowano
49 minut temu, Sebss napisał(a):

Teraz muszę się bujać z problemem wpierdalania oleju co 5 tys km, serwis mówił, że do 30 000 km się unormuje,  potem do 60 000 km a olej jak ubywał tak ubywał i dla serwisu jest wszystko ok.. Czy kupiłbym drugi raz ? Zdecydowanie nie.

to jest problem niestety nie tylko Q5 ale większości całej grupy po mniej więcej 2020/2021 - fakt jest to dramat i dla mnie diesle po tym roku są skreślone

ps. bardzo mnie ciekawi co wymyślili w nowych A5 Q5 (jakie to będą diesle)

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Mam diesla z 2021 i na początku trochę brał ale pozniej mu przeszło, z tym że lubiałem mu dać po zaworach. Nowy z 2024 trochę wziął ale ma dopiero ponad 3000 km i zobaczymy co dalej. Wg. mojej oceny te silniki wymagają dobrego dotarcia czyli dania im w pi..dę i na gaz, oczywiście po nagrzaniu i częstszej wymiany oleju niż zaleca serwis.

Opublikowano
45 minut temu, RALF76 napisał(a):

ps. bardzo mnie ciekawi co wymyślili w nowych A5 Q5 (jakie to będą diesle)

Mnie bardziej interesuje jak będzie działał ich nowy software do obsługi multimediów i wszystkich modułów w samochodzie.. nie bez przyczyny opóźnili premierę A5 / Q5 / a nowego Q3 jeszcze nie ma, a miał być w zeszłym roku. Za to w pierwszej kolejności wypuścili  Cupre Terramar bo tam software jest na innej bazie.

Opublikowano

Mając na uwadze to co działo się z tymi telewizorami w A6 C8 na początku to trochę się boje 3 ekranów i tej całej elektroniki za tym stojącej i zaczynam doceniać prostotę. Dla mnie auto może tego nie mieć, a do tego jak patrzę na te tanie tablety zamiast liczników w autach za pół bańki to sorry ale to jest dziadostwo :)

Opublikowano
22 godziny temu, Sebss napisał(a):

Mnie bardziej interesuje jak będzie działał ich nowy software do obsługi multimediów i wszystkich modułów w samochodzie.. nie bez przyczyny opóźnili premierę A5 / Q5 / a nowego Q3 jeszcze nie ma, a miał być w zeszłym roku

pewnie bez połączenia z bazą VAG nic nie zdiagnozujesz i nie sprawdzisz , w przypadku gwarancji za bardzo nie martwisz się ale po gwarancji może być drogo i nie każdy będzie miał dostęp do bazy

Opublikowano

RALF76 dokładnie tak, ceny serwisu w AUDI już są wysokie, 650 zł/roboczogodzina, więc serwisowanie starszego samochodu po gwarancji będzie sporym kosztem, wręcz zaporowym dla niektórych. To zawsze ma dwa końce, jeśli auta staną się drogie w serwisowaniu to ludzie będą od nich odchodzić na rzecz tańszych marek więc sami na siebie bat ukręcą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lovely Man napisał(a):

To zawsze ma dwa końce, jeśli auta staną się drogie w serwisowaniu to ludzie będą od nich odchodzić na rzecz tańszych marek więc sami na siebie bat ukręcą.

dlatego sporo ludzi już patrzy w stronę chin, auta robią proste, dobrze wyposażone i zapewne tanie w serwisie (sam mam opory ale kto wie za parę lat, zobaczymy jak awaryjność)

jeśli z chińskich zostaną 2-3 marki jak np: MG (taki podkupiony i inne)  to mogą namieszać w EU

ps. ostatnio w Londynie jechałem taxi MG HS - naprawdę w środku nieźle wykonany+ skóra zrobiło to na mnie wrażenie  (myślałem jak to mam audi od XX lat z pięknym środkiem a tu w MG nieźle to wygląda?? (nie mieściło mi się w głowie) a na trasie też do 70-80mil było cicho w środku (benzyna)

ups - trochę zrobiliśmy OT :) czas wrócić do 4 pierścieni 

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
3 godziny temu, Lovely Man napisał(a):

ceny serwisu w AUDI już są wysokie, 650 zł/roboczogodzina, więc serwisowanie starszego samochodu po gwarancji będzie sporym kosztem, wręcz zaporowym dla niektórych.

To jest chore. Przebijam 650zł. Na FV widać cenę z rabatem 10% :grin: Oczywiście te ceny ustalają konkretne ASO, więc pojedziesz do innego miasta i masz dużo taniej.

serwis Audi.png

Teraz ogarniałem serwis i kupowałem ze swoim rabatem. Nawet pomimo tego powaliło ich z cenami w ASO :) To co poniżej na liście mogę kupić za 907zł :whistling: Cena oleju to już abstrakcja. Kupuję dokładnie ten sam olej czyli Mobil 1 ESP X3 0W-40 po 250zł/5l. Ja rozumiem, że chcą zarobić, ale są jakieś granice. Mam faktury, gdzie serwis olejowo filtrowy jest tańszy w Porsche niż w Audi :grin: 

image.png

Kolejna rzecz to poziom wiedzy i przeszkolenia pracowników. Skoro konkretne ASO dostaje autoryzację na serwisowanie modeli RS, to fajnie by było, żeby coś ogarniali. Jakiś czas temu siedzieli we czterech w RS6 C7 i szukali w MMI jak zablokować pneumatykę. Samochód był na serwis DRC :grin: Jak po 30 minutach poszukiwań zostali uświadomieni, że tu nie ma pneumatyki, to padło tylko: Aha....

Jak wymieniali ceramikę to tarcze założyli odwrotnie. Tak, da się.

Po serwisie oddali samochód na myjnię, chociaż nikt nie prosił, to ziomek przy wyjeżdżaniu przywalił w ścianę :grin: 

344312560_144842678451532_8536980165699528252_n.jpg

Auto na lawetę i poleciało do centrum likwidacji szkód do Opola. 

Jak wróciło, to pojechało tam ponownie, bo jakiś imbecyl zrobił rant błotnika na gładko (foto poniżej: ori i po artyście). Jak został zapytany dlaczego tak zrobił, to stwierdził, że tak jest ładniej :grin:

353875283_945018203432095_8947718289207946861_n.jpg

354158422_978628500011270_5989501720569304485_n.jpg

Była też akcja, kiedy zlecono duży serwis przed końcem gwarancji. Sprawdzili wszystko i stwierdzili, że jest ok. A potem się jeden wygadał, że oni nic tam nie sprawdzali, ale FV wystawiona była i w historii auta jest ten przegląd wbity. Masakra. 

Tak więc ASO to tylko w czasie gwarancji jak coś, a potem ewakuacja do sprawdzonego serwisu. 

Dobra kończę OT, bo zaraz ostrzeżenie mi dadzą :P 

P.S.

Kilka lat i chińczyki zaorają europejską motoryzację 

Opublikowano

Chyba ich pop*doliło, podobno roboczogodzina w niemieckim serwisie Audi to 110 EUR!