Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B6 Avant 3.0 V6 ASN Quattro Tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Jestem tu od lipca 2024... najwyższy czas "powiedzieć" coś więcej o fakcie czemu tu jestem. Autko o którym tu będzie temat - czyli moje "nowe stare auto"  - to pierwsza Audi, ale nie pierwszy samochód z grupy VAG'a (wcześniej był MK4 z 1.9TDI).

Auto kupione 09.04.2024 u handlarza z Radomia, sprowadzone z Szwajcarii. Przebieg 240tys z groszem (bynajmniej na blacie). Po oględzinach okazało się że autko było puknięte w prawy tylni zderzak/błotnik (może dlatego nie działa radiowe synchro zegara). Po zakupie w maju 2024, od razu podjęta decyzja o wymianie rozrządu, oleju, płynów, filtrów itp. Autko oddane do gościa w mieście mojego zamieszkania, który jako jedyny podjął się wykonać wszelkie prace i miał robić "kompleksowo" (niestety robił to na co sam zwracałem mu uwagę.. a ostatecznie okazało się że nie do końca też zrobił to o co prosiłem). Koleś ten również stwierdził, że falowanie obrotami jakie występowało (nie wyczułem tego przed zakupem) to wina skrzyni ZF 5HP-19 (falowanie obrotów podczas jazdy/bujanie/szarpanie autem). Wg niego - winien był konwerter. Skrzynia zatem została wykręcona i oddana do firmy zajmującej się regeneracją konwerterów/skrzyń. Po regeneracji i zamontowaniu - niewiele się zmieniło (nadal auto faluje, szczególnie na 2-3 biegu na tiptronicu). Po odbiorze samochodu z tego warsztatu końcem lipca 2024,  wracałem do niego jeszcze kilka razy z poprawkami. Na przełomie maja/czerwca 2025 z powodu nadal występujących problemów z falowaniem obrotów podczas jazdy, zweryfikowałem te prace u znajomego mechanika z innej miejscowości i okazało się, że to co miało być wykonane (kompleksowo) - nie zostało w ogóle zrobione/ruszone..  Rozrząd został "odwalony" na pół gwizdka (bez blokad - nie były ściągane pokrywy wałków jak niżej widać na zdjęciach), nastawniki wariatorów nie uszczelnione, podciśnienia gość nie ruszył... Zatem niewykluczone że skrzynia była/jest sprawna, a falowanie występowało z powodu nieszczelności dolotu (bo taki zlokalizowaliśmy), uwalonych gruszek (nie działały w ogóle), uszkodzonych przewodów podciśnienia (połamane niektóre łączenia węży), starych świec (i w opinii znajomego - niewykluczone że to jeszcze fabryczne!) ... To tak pokrótce.

Obecnie od końca czerwca 2025, silnik (rozrząd, dolot, podciśnienie itp) jest poprawiany przeze mnie u znajomego. Prace mechaniczne obecnie w trakcie. Cdn.

Do tej pory wykonane zostało:

>>> 2024:
- rozrząd (do poprawy!!) + nowa pompa,

- wymiana wszystkich pasków + filtry (oleju, powietrza, kabinowy, paliwa),

- płukanka silnika + olej Valvoline VR1 5W-50,

- wymiana oleju w dyfrze,

- remont skrzyni (wymiana konwertera, inna hydraulika + wymiana oleju),

- wyczyszczona wnęka pod podszybiem,

- wymiana klocków przód,

- dwa wahacze dolne przednie proste + łożysko koła lewego przód,

- regeneracja maglownicy,

- wymiana sprężarki klimatyzacji + odgrzybienie/wyczyszczenie + nabicie,

- regeneracja mechanizmu wycieraczek przód,

- nowe wycieraczki aero przód,

- wspawane nowe siatki w tłumiku + nowe łączki przedniego z środkowym,

- wymiana linki od maski silnika,

- założone felgi ATS DTM 18' + Hankook 235/40/R18 (lato)

>>> 2025:

- zmieniony podłokietnik tylnej kanapy na tzw "McDonald" od S4 (2025.04.03),

- dołożenie tempomatu (2025.05.02),

- wymiana silniczka wycieraczki klapy/tył (2025.05.28),

- nowy licznik z ColorMFA + tarcze MoMan (2025.05.31),

- podmiana modułu Parktronica na wyższy model z A8 (2025.05.31),

Do zrobienia:

- podciśnienie (gruszki/wałek, wymiana wężyków i co trzeba będzie), - w trakcie

- czyszczenie kolektora, przepustnicy + nowa odma, - w trakcie

- sprawdzenie szklanek, - w trakcie

- sprawdzenie/czyszczenie smoka, - w trakcie

- regeneracja zacisków hamowania + nowe tarcze/kocki przód tył,

- regeneracja lamp xenonów,

- poprawa wężyków spryskiwaczy xenonów,

- kamerka cofania,

- demontaż tylnego zderzaka i diagnoza/naprawa czujnika radiowej synchronizacji zegara,

- odpicować środek (regeneracja przełączników/przycisków, poprawić kable od głośników drzwi kierowcy itp.),

- odpicować/dołożyć z zewnątrz (nowe podszybie, plastiki, zaślepki/osłony itp.),

- lusterko fotochrom (jak się da z MK4),

Zdjęcia z oferty przed zakupem:

2.webp

8.webp

11.webp

13.webp

14.webp

Edytowane przez don_pepe
dodanie info
Opublikowano
1 godzinę temu, don_pepe napisał(a):

Valvoline VR1 5W-50

Dlaczego 5W50?

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, afroo. napisał(a):

Dlaczego 5W50?

Poszperałem po forum i po internetach - i tak z tego co wyczytałem to olej ogólnie polecany (jakościowo dobry) jak również dobry dla tego silnika. Dlatego postanowiłem zalać ten.

Tematy:

https://a4-klub.pl/topic/419397-zmiana-5w50-na-10w60/

https://a4-klub.pl/topic/401198-wymiana-oleju-jaki-polecacie-do-30-asn/

Edytowane przez don_pepe
Opublikowano

Będziesz po torze jeździł, czy wokół komina? Bez sensu do codziennej, zwykłej jazdy lać 50kę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2025 o 14:48, afroo. napisał(a):

Będziesz po torze jeździł, czy wokół komina? Bez sensu do codziennej, zwykłej jazdy lać 50kę.

Nie, po torze nie..za dużo wiosen już na karku na wygibasy wyścigowe...zwłaszcza te wokół komina ;) Ale dzięki za uwagę. A możesz rozwinąć stwierdzenie "Bez sensu do codziennej, zwykłej jazdy lać 50kę"? Jakieś minusy z tego powodu?

Wg mnie jak mam wlać olej tańszy na bańce 4l o 20zł który parametrami będzie gorszy od tego VR1 - to to jest dla mnie bez sensu. 

Edytowane przez don_pepe
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

2025.05.02 - dołożony i zaadoptowany tempomat.

t1.JPG

t2.JPG

t3.JPG

Edytowane przez don_pepe
Opublikowano (edytowane)

2025.05.31 - zakończony mod licznika z ColorMFA + tarcze MoMan + wskazówki z B7.

Do celów modyfikacji wykorzystany został licznik: 8E0 920 900 NX

l0.thumb.jpg.0c89f24c56016f84f648b849ec339351.jpg

l1.JPG

l2.JPG

l3.JPG

Edytowane przez don_pepe
dodany link + info + foto
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

2025.05.31 - po założeniu licznika z ColorMFA można teraz było zamienić ori Parktronic z A4 na wyższy model z A8.

Na zdjęciach na górnej części ekranu/wyświetlacza po prawej i lewej stronie widać cyferki - ColorMFA w tym momencie był w trybie "Debug mode". Po wyłączeniu tego trybu cyferki znikają.

p1.JPG

p2.JPG

Edytowane przez don_pepe
  • Super 1
  • wow 1
Opublikowano

Hah, mega wygląda ten ekran i parktronik, brawo za pomysł 😊😉

Opublikowano

Świetna sprawa z tym wyświetlaczem.

Opublikowano (edytowane)

Prace silnikowe - w trakcie.

Wybrane foto: