Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Doposażenie Audi Q3 w Auto Hold

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Mam prośbę, aby pomóc mi ogarnąć temat dołożenia funkcji auto hold w Audi Q3 F3 83A z 2019 roku? Widzę, że w tym poście w zakresie A4 B9 jest to dokładnie rozkminione. Przejrzałem inne fora i nie mogę nic znaleźć a propos instalacji w Q3. Wydaje mi się że w Q3 może być trochę inny moduł komfortu, inny zintegrowany przycisk z hamulcem postojowym i delikatnie mówiąc obawiam się abym czegoś nie sknocił przy łączeniu instalacji. Gdzie kupić przycisk i okablowanie? Widziałem gotowe zestawy za 400zł na ali, czy warto je brać czy w inny sposób sobie poradzić. VCDS oczywiście ogarniam i powinienem sobie poradzić przy kodowaniu, też nie wiem czy to kodowanie jest inne niż w A4 B9? Prosiłbym o pomoc, ewentualną instrukcję instalacji jeśli macie do niej dostęp, linki, filmy z manualami. Z góry dziękuję za pomoc.

Andrzej

Opublikowano

To całkiem inne auto i inna platforma, mianowicie MQB. To tak jakby porównywać gruszki z jabłkami.

Opublikowano

Ok, rozumiem. A czy potrafisz pomóc w tym temacie? Nie mogę nigdzie nic znaleźć jak sobie samemu to ogarnąć.

Z góry dziękuję

Andrzej

Opublikowano

Są dostępne gotowe zestawy. Jedynie co, to nie stosowałbym do kodowań dołączonych w zestawie gotowców, tylko sam bym zakodował na Twoim miejscu, bo te gotówce zmieniają coś w kodowaniach i nawet nie wiesz co.

https://www.k-electronic-shop.de/AUDI/Q3/Q3-F3/AUDI-Q3-F3-Hill-Hold-Auto-Hold-Berganfahrassistent.html

Opublikowano

Dziękuję za linka. Takie zestawy są też dostępne na ali, tylko bez softu, koszt ok. 400zł. Kodowanie tak jak sugerujesz samemu lepiej wykonać. Zestaw kupić to żaden problem, ale nigdzie nie ma instrukcji jak step by step to wykonać w Q3.? Tego nie mogę odnaleźć, bo ułatwiłaby mi ta instrukcja wiele. Może gdzieś uda się ją odnaleźć. A czy Ty masz dostęp do schematów instalacji elektrycznej Q3?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
1 minutę temu, andre_23 napisał(a):

Zestaw kupić to żaden problem, ale nigdzie nie ma instrukcji jak step by step to wykonać w Q3.?

W zestawie z mojego linka dołączona jest instrukcja.

4 minuty temu, andre_23 napisał(a):

A czy Ty masz dostęp do schematów instalacji elektrycznej Q3?

Nie mam, musisz wykupić dostęp na erWIN (1 godz/8,33 €) i tam pobrać.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za informację i pomoc. Muszę to na spokojnie przemyśleć, przeszperać jeszcze raz internet może coś znajdę na innych forach, samą instrukcję instalacji AHA w Q3, żeby to wcześniej rozkminić przed zamówieniem. Może ktoś z innych użytkowników będzie pomocny, za co z góry dziękuję.

Cześć,

w nawiązaniu do naszej rozmowy o instalacji autohold w audi Q3 F3, chciałbym się podpytać jak dokładnie podłaczyć przewody od przycisku autohold. Mam chińską wiązkę i udało mi się zdobyć schemat instalacji w Q3 z erWIN, zdjęcia poniżej.

20250303_185030_resized.thumb.jpg.8c474ebb2b6aa67ef817cb451290ebd4.jpg

20250221_233646_resized.thumb.jpg.762d02401bed31cfa6587a11e3c00bd5.jpg

Trochę te kolory przewodów w tej mojej wiązce AH nie pasują do kolorów ze schematu. W wiązce niezbędnej do instalacji auto hold mam 3 przewody, jednej brązowy (zakładam że masa), drugi czarny i trzeci niebiesko-szary. Zakładam że wykorzystuję obecną kostkę (przyjmuję że to jest złącze T12C) od hamulca postojowego i wpinam te 3 kabelki do tego złącza T12C (PINY 9,10,11) wg schematu. PIN 9 z kabelkiem brązowym łączę z masą auta. Nie wiem gdzie szukać złącza T17h i T17hx aby wpiąć przewody z PINu 9 i 11? Czy to złącze nie jest pominięte i te przewody idą bezpośrednio do złącza T46b? No i najważniejsze gdzie szukać tego złącza 46 stykowego T46b w audi Q3? Nie wiem czy to złącze jest pod plastikiem przy lewym słupku auta jak w A4? Czy gdzieś indziej, proszę o podpowiedź? Jak się do tego dostać? Czy te kwa kabelki niebiesko-szary i czarny wpinam bezpośrednio do tego złącza T46b pod PINy 23 i 32? Czy trzeba je wlutować do kabli wychodzących z tych PINów tego złącza? Jakbyście mogli mi podpowiedzieć czy ja dobrze myślę z tym podłączeniem przewodów od Autoholda i napisać ewentualnie jesli coś trzeba zrobić inaczej. Chciałbym też poprosić o informację jak przeprowadzić adaptację w VCDS-ie w Q3 funkcji autohold? Czy tak samo jak w A4 B9 co jest dostępne na forum, czy inaczej? Chciałbym to wszystko sam  ogarnąć, podłączyć i zaadoptować, żeby AH zaczął działać. Jesli ktoś może odpisać lub zadzwonić mi pomóc wyjaśnić jak tą instalacją AH zrobić poprawnie, to mój numer telefonu 694 655 455.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedź.

Andrzej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć Panowie,

Mam pytanie, może ktoś pomoże, jak sprawdzić poprawność działania przycisku AH zintegrowanego z hamulcem postojowym w Q3? Wyrzuca mi po zakodowaniu AH wg instrukcji błąd lampki hamulca 4410-indicator lamp in Auto-hold switch? Instalacja podłączona wg schematu, przycisk mam używany, więc podejrzewam, że może on być problemem, bo lampka AH w przycisku rzeczywiście nie świeci, brak reakcji przy naciskaniu przycisku. Same wyzwalanie zielonej literki P na desce jest prawidłowe. Lampa hamulca postojowego i jego działanie jest prawidłowe. Przycisk AH i P jest zintegrowany. Jesli ktoś może pomóc i podpowiedzieć jak miernikiem lub w inny prosty sposób sprawdzić poprawność działania przycisku zintegrowanego AH i P, będę wdzięczny.

Przy okazji mam prośbę o podpowiedź, jaką aplikację na telefon po bluetooth do ELM327 sobie znaleźć, nawet za niedużą dopłatą aby móc wykonać dowolne adaptacje i kodowania? Obecnie używam Car Scanner Pro, koduje większość rzeczy, ale adaptacje ma typowe, nie mogę wykonać dowolnych adaptacji jak chociażby w sterowniku ABS?  Dziękuję za podpowiedź koleżeńską w sprawie aplikacji na smartfona, która daje większe możliwości adaptacji.

Z góry dziękuję za podpowiedzi w obu tematach.

Andrzej

Opublikowano (edytowane)

ktos juz mial ten problem, spalony bezpiecznik od lampki w przycisku autohold (tak, jest oddzielny bezpiecznik od tego). jak poszukasz w tym temacie to znajdziesz moj post ze wskazaniem ktory to bezpiecznik (z tym ze do a4). jak przy montazu zwarles przypadkowo przewody to bezpiecznik sie spalił. jak AH działa i lampka na desce sie wyzwala to cala reszta jest OK.

aplikacja na telefon - jak chcesz kodowac telefonem to kup obdeleven, cala reszta nie ma sensu

edit: 

teraz patrzylem i problem jest opisany na 7-8 stronie ale dotyczył on podświetlenia przycisku ręcznego a nie przycisku AH. raczej nie zakladal bym ze przycisk masz uszodzony, raczej obwód, poszukaj czy jest od tego bezpiecznik jesli nie to sprawdz podlaczenie. poszukaj tez po internecie bo widze sa wpisy o tym problemie.

Edytowane przez wuPiotrek
Opublikowano

Dziękuję wuPiotrek za pomoc. Bezpiecznik raczej u mnie nie jest problemem, bo przy dołożeniu AH wpina się zasilanie pod bezpiecznik z plusem po zapłonie. Innego bezpiecznika nie ma do AH. Muszę jeszcze raz zajrzeć do wtyku 46PIN przy sterowniku ABS, miernikiem sprawdzić przejście na obu dociągnietych przewodach od przycisku. Może coś znajdę, jednak nurtuje mnie możliwość i sposób sprawdzenia samego przycisku AH. Jeśli ktoś może pomóc, będę wdzięczny?

W sprawie Apki na smartfona, wiem o OBD Eleven, ale wiem też że ostatnio jest to droga apka. Może zna ktoś tańszą apkę z możliwością dowolnych adaptacji i kodowań? 

Z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano (edytowane)

Teraz dopiero widze schemat ktory wrzuciles, myslalem ze jestesmy w temacie dot a4 bo wyskoczylo mi powiadomienie, w q3 nie masz zadnego bezpiecznika po drodze

image.png.4e3a9b6b3fcca910854cd3af5fd5e3e1.png

cos mi nie pasuje w tym schemacie. mowisz ze AH podpina sie pod bezpiecznik z plusem po zaplonie, jesli T12c/10 to plus po zaplonie to dioda sterowana jest masą a symbol diody na tym schemacie jest narysowany błędnie (odwrotnie) w co wątpię

skad pociagnales przewod do T12c/10? jak na moje to powinna być masa, analogicznie do a4, ale trzeba by bylo sprawdzic dalej na schemacie czym jest pkt 13

Edytowane przez wuPiotrek
Opublikowano
20 minut temu, wuPiotrek napisał(a):

Teraz dopiero widze schemat ktory wrzuciles, myslalem ze jestesmy w temacie dot a4 bo wyskoczylo mi powiadomienie,

Dobrze Ci wyskoczyło powiadomienie, bo posty zostały przeniesione do tematu Q3. Pomimo próśb i założenia oddzielnego tematu, kolega dalej robi bałagan w temacie A4 😉

Opublikowano

Przepraszam za bałagan z góry, ale w innym poście nikt nie reaguje i nie chce mi pomóc. Właśnie mi też się ten plus pod stacyjce z PINU nr 10 przycisku AH nie pasuje, ale tak mi podpowiedzieli fachowcy z tego forum, więc tak zrobiłem. Cały czas mam kłopot z tą kontrolką AH (bląd 4410) i jeszcze wcześniej mi wyskakiwały błędy na desce rozdzielczej hamulca postojowego, AH że były niedostępne. Kodowanie było prawidłowe wg instrukcji. Wrzcuam jeszcze raz schemat instalacji mojego auta. PIN10 idzie do złącza B469, które jest opisane "połączenie 5 w głównej wiązce przewodów". Nie wiem co to jest za połączenie i czy to jest na pewno zasilanie 12V po stacyjce jak mi doradzono zrobić?  Nie mogę też nigdzie dalej odnaleźć co oznacza to połączenie B469. Może tu jest problem. Jesli ktoś może pomóc będę wdzięczny. Jeszcze raz wrzucam schemat instalacji.

20250221_233646_resized_1.thumb.jpg.3f5f8d60dc485de2f66c555c8064b938.jpg

Opublikowano

Czy główna wiązka przewodów to tablica bezpieczników w kabinie? Czy inna wiązka i ewentualnie jaki bezpiecznik lub inne złącze? Bezpiecznik nr 5 jest i był zajęty i jest pod stałym plusem w moim aucie.

Punkt 13 też nie wiem co to jest, nie wiem jak to odnaleźć, choć mam schematy z erWINa. Może wypiąć bezpiecznik (odciąć) zasilanie od PINu10, dotknąć ten PIN10 do masy i zobaczyć co będzie? Pozostałe 2 PINy z przycisku AH idą wprost do sterownika ABS. Jeden z PINu32 odpowiada za kontrolkę AH a drugi z PINu 23 za załączanie AH. Muszę coś wykombinować.

Jak patrzę na schemat do dioda K213 od hamulca postojowego jest tak samo wpięta jak dioda K237 od AH, bo punt B325 od diody K213 tak samo trafia na plus z bezpiecznika 11 w tablicy bezpieczników, oczywiście jeśli ja dobrze odczytuję schemat. A4 i Q3 mają inne przyciski, A4 dwa odrębne AH i P a Q3 kombo AH +P, więc może być trochę inaczej. Dziękuję za wszelką pomoc i pomysły, przepraszam za kontynuowanie postu w niewłaściwym dziale.

Opublikowano

Wyślij mi te schematy na pw jak masz cały pdf to spróbuję dojść jak to powinno być podłączone. Nie pasuje mi tam ten plus ze stacyjki. 

Opublikowano

ok, dobrze prześlę na PW. Jeszcze mi się ujawnił nowy wątek przy złączu 46 PIN od sterownika ABS, opiszę go. Dzięki za pomoc