Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Android Auto w Audi Q3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego możesz podesłać linka do tego sklepu z wiązkami?

Opublikowano

Dziękuję bardzo za linka. Akurat do Q3 nie mają interesujących mnie wiązek. Ostatecznie nabyłem wiązki z Chin, idą do mnie. Jak dotrą będę walczył z montażem i pewnie poproszę jeszcze o pomoc szanowne grono forumowiczów.

Cześć,

Mam prośbę w zakresie pomocy instalacji carplay w Q3. Nabyłem chińską wiązkę jak na zdjęciu, gniazdo 2xUSB C kupiłem używane oryginalne.

20250303_174504_resized.thumb.jpg.0b3608a54a650fe1030da956f1a7d4cb.jpg

W zakresie wymiany gniazda USB z charge only na podwójne gniazdo USB C, chciałbym zapytać co zrobić z obecnymi wiązkami przewodów. Przy wymianie gniazda dedykowane chińskie wiązki mają gotowe wtyczki, a dwa luźne kable tj. czerwony podłączam pod bezpiecznik nr 16 w skrzynce bezpieczników i brązowy do masy przy tunelu środkowym. Zastanawiam się tylko w zakresie carplay co zrobić z istniejącymi kablami, tj. zieloną wtyczką przy jednostce multimedialnej, do której wchodzą 2 kable i co z wtyczką od gniazda charge only? Czy te kable z wtyczkami zostają luźno, czy je wyciągnąć? czy trzeba przewody z tej istniejącej zielonej kostki pod jakieś PINy przełożyć do nowej kostki?

20250218_134428_resized.thumb.jpg.a17edac74c18ee840d70ec4a8d6a6455.jpg

20250218_134457_resized.thumb.jpg.4d83b99a4c353c838cb2bbdfe4ed7176.jpg

Gdzie włożyć przewód okrągły gruby idący do jednostki multimedialnej z wtyczką brązową kątową? Czy do luźnego gniazda brązowego w jednostce multimedialnej (prawo strona na zdjęciu)? Czy kable trzeba jakoś zamienić?

20250218_133408_resized.thumb.jpg.5fd6326a2e9f7777aa2224ecefd1f678.jpg

Wszystkie kable w jednostce mulimedialnej mają przewód podłączony równolegle do złącza, a ten kabel dodatkowy do carplay brązowy Chińczycy zrobili kątowy. W gniazdku USB zielony wchodzi na prosto, a ten brązowy kątowy tam nie pasuje aby podmienić oba końce tego samego przewodu. Czy to tak ma być? Wydaje mi się że trzeba wg kolorów to wpiąć mimo że jest to złacze kątowe?

Do tego niezbędna jest adaptacja VCDS:

Vehicle Configuration

Apple DIO - aktywować

Apple_DIO_Wireless - aktywować

Google_GAL - aktywować

Interface for external media, activation

Connection 1 – aktywować

Potem trzeba skorzystać z pomocy kolegów z kodami FEC aby dokończyć konfigurację MH2p.

Dziękuję bardzo za podpowiedzi i podzielenie się wiedzą jak to poprawnie podłączyć i skonfigurować.

Telefon do mnie to 694 655 455

Andrzej