Sh1rox Posted Sunday at 11:10 AM Posted Sunday at 11:10 AM (edited) Witam, Grzechotała mi sprężarka klimy. Na początku miałem piszczący pasek i rozklekotaną rolkę prowadzącą, więc nie pomyślałem, że to może być klima. Zamówiłem komplet czyt. pasek, rolka i napinacz. Po wymianie i odpaleniu jeden wielki zgrzyt i klekot ze sprężarki klimy oraz dym. Teraz pojawia się moje pytanie, czy mogę odkręcić sprzęgło klimatyzacji i dać krótszy pasek? Według numerów OEM mam pasek "6PK1590" dla auta bez klimatyzacji przewidziany jest "6PK1080" czy jednak "6PK1300"?. Czy to wystarczy by móc jeździć?? Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Pozdrawiam Edited Sunday at 11:50 AM by Sh1rox dodanie numeru oem
Solution Rob@k Posted Sunday at 12:26 PM Solution Posted Sunday at 12:26 PM Godzinę temu, Sh1rox napisał(a): Witam, Grzechotała mi sprężarka klimy. Na początku miałem piszczący pasek i rozklekotaną rolkę prowadzącą, więc nie pomyślałem, że to może być klima. Zamówiłem komplet czyt. pasek, rolka i napinacz. Po wymianie i odpaleniu jeden wielki zgrzyt i klekot ze sprężarki klimy oraz dym. Teraz pojawia się moje pytanie, czy mogę odkręcić sprzęgło klimatyzacji i dać krótszy pasek? Według numerów OEM mam pasek "6PK1590" dla auta bez klimatyzacji przewidziany jest "6PK1080" czy jednak "6PK1300"?. Czy to wystarczy by móc jeździć?? Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Pozdrawiam Ja u siebie miałem założony pasek 6pk1145. Silnik BFB
Sh1rox Posted Sunday at 12:30 PM Author Posted Sunday at 12:30 PM (edited) AVJ 150km zapomniałem dodać. A masz jakiś schemat jak z pominięciem sprezarki pasek zalozyć? tak samo wokol rolki itp? czy jakos inaczej? Edited Sunday at 12:31 PM by Sh1rox
przem8 Posted Sunday at 12:34 PM Posted Sunday at 12:34 PM 1 minutę temu, Sh1rox napisał(a): AVJ 150km zapomniałem dodać Nie ma znaczenia kod silnika w tym przypadku.
Rob@k Posted Sunday at 12:37 PM Posted Sunday at 12:37 PM (edited) Zakładasz jak stary tylko pomijasz sprężarkę Edited Sunday at 12:40 PM by Rob@k
Sh1rox Posted Sunday at 12:42 PM Author Posted Sunday at 12:42 PM Super, bardzo Panom dziękuję za pomoc. Pasek już zamawiam, bo bolid uziemiony
tass Posted Sunday at 01:51 PM Posted Sunday at 01:51 PM (edited) Można zdemontować sprzęgiełko na sprężarce klimy, założyć(zostawić) pasek z ori długością będzie się obracało tylko koło pasowe na sprężarce. Bez zbędnych kosztów. Edited Sunday at 01:54 PM by tass
Sh1rox Posted Sunday at 02:00 PM Author Posted Sunday at 02:00 PM 7 minut temu, tass napisał(a): Można zdemontować sprzęgiełko na sprężarce klimy, założyć(zostawić) pasek z ori długością będzie się obracało tylko koło pasowe na sprężarce. Bez zbędnych kosztów. Też spoko opcja, ale pasek to koszt rzędu 29-33zł, bez zbędnego robienia czegokolwiek, tylko go podmienić. Także jutro przyjdzie, zakładam i póki co tak jeżdzę.
tass Posted Sunday at 02:08 PM Posted Sunday at 02:08 PM Zdemontować sprzęgiełko 15 min roboty, potrzebny kanał lub podnośnik, klucz bodajże 10 i np. śrubokręt płaski. Pasek założyć też trzeba się pogimnastykować. Za te 30 pln lepiej conieco wypić ze szwagrem😁
Sh1rox Posted Wednesday at 08:06 AM Author Posted Wednesday at 08:06 AM Pacjent przeżył, pali jeździ i nie hałasuje na krótszym pasku. Czy zostawić kodowanie klimy czy lepiej ją wyłączyć do momentu regeneracji układu ?
Rob@k Posted Wednesday at 09:12 AM Posted Wednesday at 09:12 AM Godzinę temu, Sh1rox napisał(a): Pacjent przeżył, pali jeździ i nie hałasuje na krótszym pasku. Czy zostawić kodowanie klimy czy lepiej ją wyłączyć do momentu regeneracji układu ? Wyłącz ja.
Langista Posted Wednesday at 10:57 AM Posted Wednesday at 10:57 AM A co tu wyłączać? Jedynie napięcie na zawór pójdzie i econ będzie się świecić.
Recommended Posts