Jump to content
IGNORED

Ominięcie kompresora klimatyzacji w Audi A4 B6 1.8T

Go to solution Solved by Rob@k,

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

Grzechotała mi sprężarka klimy. Na początku miałem piszczący pasek i rozklekotaną rolkę prowadzącą, więc nie pomyślałem, że to może być klima. Zamówiłem komplet czyt. pasek, rolka i napinacz. Po wymianie i odpaleniu jeden wielki zgrzyt i klekot ze sprężarki klimy oraz dym. 

Teraz pojawia się moje pytanie, czy mogę odkręcić sprzęgło klimatyzacji i dać krótszy pasek? 

Według numerów OEM mam pasek "6PK1590" dla auta bez klimatyzacji przewidziany jest "6PK1080" czy jednak "6PK1300"?. Czy to wystarczy by móc jeździć??

Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

Pozdrawiam

Edited by Sh1rox
dodanie numeru oem
  • Solution
Posted
Godzinę temu, Sh1rox napisał(a):

Witam,

Grzechotała mi sprężarka klimy. Na początku miałem piszczący pasek i rozklekotaną rolkę prowadzącą, więc nie pomyślałem, że to może być klima. Zamówiłem komplet czyt. pasek, rolka i napinacz. Po wymianie i odpaleniu jeden wielki zgrzyt i klekot ze sprężarki klimy oraz dym. 

Teraz pojawia się moje pytanie, czy mogę odkręcić sprzęgło klimatyzacji i dać krótszy pasek? 

Według numerów OEM mam pasek "6PK1590" dla auta bez klimatyzacji przewidziany jest "6PK1080" czy jednak "6PK1300"?. Czy to wystarczy by móc jeździć??

Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

Pozdrawiam

Ja u siebie miałem założony pasek 6pk1145. Silnik BFB

Posted (edited)

AVJ 150km zapomniałem dodać.

A masz jakiś schemat jak z pominięciem sprezarki pasek zalozyć? tak samo wokol rolki itp? czy jakos inaczej?

Edited by Sh1rox
Posted
1 minutę temu, Sh1rox napisał(a):

AVJ 150km zapomniałem dodać

Nie ma znaczenia kod silnika w tym przypadku.

Posted (edited)

Zakładasz jak stary tylko pomijasz sprężarkę 

IMG_20250309_133951.jpg

Edited by Rob@k
Posted

Super, bardzo Panom dziękuję za pomoc. Pasek już zamawiam, bo bolid uziemiony :D

Posted (edited)

Można zdemontować sprzęgiełko na sprężarce klimy, założyć(zostawić) pasek z ori długością będzie się obracało tylko koło pasowe na sprężarce. Bez zbędnych kosztów.

Edited by tass
Posted
7 minut temu, tass napisał(a):

Można zdemontować sprzęgiełko na sprężarce klimy, założyć(zostawić) pasek z ori długością będzie się obracało tylko koło pasowe na sprężarce. Bez zbędnych kosztów.

Też spoko opcja, ale pasek to koszt rzędu 29-33zł, bez zbędnego robienia czegokolwiek, tylko go podmienić. Także jutro przyjdzie, zakładam i póki co tak jeżdzę.

Posted

Zdemontować sprzęgiełko  15 min roboty, potrzebny kanał lub podnośnik, klucz bodajże 10 i np. śrubokręt płaski. Pasek założyć też trzeba się pogimnastykować. Za te 30 pln lepiej conieco wypić ze szwagrem😁

Posted

Pacjent przeżył, pali jeździ i nie hałasuje na krótszym pasku. Czy zostawić kodowanie klimy czy lepiej ją wyłączyć do momentu regeneracji układu ?

Posted
Godzinę temu, Sh1rox napisał(a):

Pacjent przeżył, pali jeździ i nie hałasuje na krótszym pasku. Czy zostawić kodowanie klimy czy lepiej ją wyłączyć do momentu regeneracji układu ?

Wyłącz ja.

Posted

A co tu wyłączać? Jedynie napięcie na zawór pójdzie i econ będzie się świecić.