Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pęknięte gniazdo żarówki postojowej - lampy bi-xenon w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ostatnio wymieniałem żarówki i zauważyłem że te gniazdo jest pęknięte przez co nie trzyma się oprawka wraz z żarówką postojową.. Gniazdo było nadpalone i ten plastik był skruszany, przegrzany ale się trzymało. Natomiast ktoś to robił nie umiejętnie i szarpał na warsztacie więc popsuł mi do reszty, oderwał kawałek plastiku no i koniec. Podwinąłem trochę taśmą izolacyjną oprawkę wrzuciłem i jakoś się trzyma, lecz nie jest już to wypośrodkowane i leci żarówka w dół.
Jakieś rady jak to można naprawić? Nowa lampa zamiennik albo używka lub rozbieranie i wymienianie tego elementu o ile się da?
Aha i jak rozpoznać czy mam zwykłe bi-xenony czy skrętne? 

Opublikowano

Kup lampy bo nie są drogie.

3 minuty temu, Nacek napisał(a):

Aha i jak rozpoznać czy mam zwykłe bi-xenony czy skrętne? 

Po numerze części na naklejce lampy, lub po sekwencji testu soczewek przy rozruchu silnika.

Opublikowano
15 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Kup lampy bo nie są drogie.

Po numerze części na naklejce lampy, lub po sekwencji testu soczewek przy rozruchu silnika.

Masz na myśli nowe? Przy takiej wymianie lampy trzeba robić jakąś adaptacje cokolwiek żeby nie wywalało później jakiś błędów? Nie mam na myśli regulacji strumienia światła. Czy tylko polega to na zasadzie wpiąć wtyczkę w 2 lampę przykręcić i gotowe.
Aha akumulatora nie trzeba odpinać przed odpięciem wtyczki bo gdzieś się spotkałem, że przy wymianie palnika jeśli wtyczka nie jest odpięta to powinno się aku odłączyć. 

Opublikowano

Kup używki w dobrym stanie i wymień. Po wymianie należy przeprowadzić nastawy podstawowe/kalibracje lamp, które wiążą się z ustawieniami wiązki światła. Odpinasz wtyczki przy lampach i to wszystko.

Opublikowano

Ale ukruszyło się gniazdo w odbłyśniku lampy, czy oprawka żarówki?