Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nierówne obroty podczas pracy pompy SAI w Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam takie zapytanie bo mam dziwne wybracje motoru taka nierówna pracę tylko i wyłącznie na zimnym silniku. Problem jest o tyle dziwny przynajmniej dla mnie że dzieje się to w stosunkowo cieplejsze dni. W zimie gdy temperatury są troskę poniżej zera tego nie ma ale gdy tylko sięgnie tam 10 stopni na plus to już wraca. Problem ustaje po wyłączeniu się pompy sai i nie wiem czy to może mieć jakiś związek z tym. Bo też jest jak by brzeczenie pod kolektorem jakby z któregoś z tych zaworów.

Poczytałem tu trochę już ale nic sensownego nie znalazłem, może źle szukałem.

Dodam jeszcze że błędów nie mam. Pompa sai normalnie pracuje jakiś tam przepływ pokazuje. Jedynie co mnie jeszcze zastanawia to fakt że czasem potrafi się załączyć już na lekko ciepłym silniku gdy np zajadę do pracy a mam zaledwie ok 2km i czakajac na otwierająca się bramę  słyszę jak załącza się pompa i podbija lekko obr ale ja silnik pracuje równo.

Edytowane przez Pieterb
Opublikowano

Sprawdź szczelność przewodów.

Opublikowano

No przeglądałem już ze 2-3 razy i nic tam nie znalazłem. No ale może rzucę okiem jeszcze raz.

Opublikowano

Czy sterownik zgłasza błędy?

Opublikowano

Nie, pisałem w pierwszym poście że błędów brak.

Opublikowano

Sprawdź przewody od pompy. Co do hałasu pod kolektorem to zaworek zwrotny. Warto wymienić go ze zwrotnym u góry (odma), separator i śrubę odpowietrzającą.

Opublikowano

Albo po prostu wywalić pompę SAI.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, george napisał(a):

Sprawdź przewody od pompy. Co do hałasu pod kolektorem to zaworek zwrotny. Warto wymienić go ze zwrotnym u góry (odma), separator i śrubę odpowietrzającą.

Dzięki, posprawdzam wsio jeszcze raz w wolnej chwili.

Co prawda odmę mam nową ta górna no ale rzucę na nią okiem, zaworek ten mam nowy kupiony już bo jakoś na jesieni zmieniałem uszczelnienie tego kolanka ale zaworek wówczas wydawał się sprawny więc jeszcze go nie wymieniłem.

Nie wiem tylko co masz na myśli pisząc śrubę odpowietrzającą?