Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spadająca linka hamulca ręcznego w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przeszukałem już internet i nie znalazłem rozwiązania. 
Linka hamulca ręcznego spada z samonapinacza. Zaciski sprawdzone.

sytuacje widać na zaliczonym filmiku.

wyglada tak ze samonapicznacz nie blokuje sie.

Pomozcie proszę.

Opublikowano (edytowane)

Dla pewności zapytam, po nałożeniu linek kasujesz luz? Naciska się zwolnienie blokad po środku, miejsce na mały płaski śrubokręt pomiędzy dwoma zapadkami. Jak nie wskoczą na swoje miejsce to sprawdź bez spiętych linek, czy wrócą po zwolnieniu blokady. Najprawdopodobniej za daleko je cofnęło i blokada może nie wskakiwać.

Edytowane przez Langista
Opublikowano (edytowane)

Uszkodzony samoregulator.

Nie działa blokada, pewnie uszkodziłeś zapadkę w środku podczas regulacji.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano

Nie koniecznie uszkodził, wystarczy że raz za daleko poszło i trzeba potem ręcznie nimi wrócić na samą górę l, już tak raz miałem, chyba w passacie b5 nawet.

Opublikowano

Linki były za pierwszym razem gdy je nałożyłem zbyt napięte przez co jeden z zacisków nie puszczał do końca i koło się grzało.

Wcisnalem wiec to oczko i linki popuściły z tym, że teraz aż za bardzo i na filmiku widać co się dzieje.

srubokretem mogę te haczyki obracać niemal o 180 stopni. Tak wygląda ze się nic nie blokuje…

jednak gdy wkładam śrubokręt w to oczko to moge swobodnie tam kliknąć i czuć jak w środku odskakuje/ klika się coś.

myslicie ze mimo to ze czuć klikanie to samoregulator uszkodzony?

Opublikowano

Haczyki jak są bez linek to same idą do góry.

Naciągnąć w dół mogę śrubokrętem i wtedy nakładam linki, ale po naciągnięciu dźwigni znowu spadają.

Opublikowano (edytowane)

Próbuj poruszać nimi bez linek, włóż śrubokręt i też poruszaj trochę. Tam nie ma za bardzo co zepsuć. Jak samo idzie do góry to znaczy że zapadka nie wskakuje w ogóle, może zacięła się w jakimś położeniu. Wiem że da się to ogarnąć bo miałem taki sam przypadek i zapadka wskoczyła z powrotem.

Edytowane przez Langista