siemian Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Elo wszystkim. Mam dość ciekawy problem może ktoś się z tym spotkał. Szukałem na forum ale chyba dokładnie takiego nie znalazłem. Otóż nie działa mi ogrzewanie na nogi z przodu oraz wieje lodowatym na tył. I gdybym na tym zakończył to temat byłby taki jak wiele innych. Tyle że u mnie ogrzewanie (niezależnie czy ustawię 28 stopni czy high) na nogi z przodu nie działa w momencie jak mam ustawioną klimatyzację w trybie automatycznym bądź, nawiew na nogi i szybę, bądź na nogi i kratki środkowe. W momencie gdy wymuszę nawiew TYLKO na nogi, zaczyna lecieć gorące powietrze. Jakakolwiek zmiana na inną konfigurację powoduje że na nogi znowu leci lodowate. Tył z tego co zauważyłem leci cały czas zimny. Czujniki temperatur działają prawidłowo. Nastawy silniczków niby przechodzą bez problemu. Błędów w sterowniku brak. Ściągnąłem półkę pod kierownicą i schowek. Z tego co widzę wszystkie silniczki które na szybko udało mi się zlokalizować wygląda że się ruszają. Z ciekawych rzeczy zauważyłem jeszcze że jak ustawię na HI i nawiew na przednią szybę to jakby po bokach kratki (tej u góry deski na szybę) leci chłodne powietrze a na środku ciepłe. Nie wiem czy tak jest zawsze czy nie bo nigdy tam nie pchałem łapsk 😜 ale może to akurat coś komuś podpowie. Ogólnie cała jazda zaczęła się po wymianie oleju i filtrów ale to chyba zbieg okoliczności. pomocy bo mnie już kurwica bierze Edytowane 17 godzin temu przez siemian
Muskel1 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Wykonaj w nastawach podstawowych sterownika kimatyzacji automatyczne adresowanie i dopiero po tym przyuczanie pozycji krańcowych klap. Może z jakiegoś powodu utracił te dane.
siemian Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Dzięki, rano będę próbował. Myślałem że adresowanie robi się tylko po wymianie. Dam znać czy coś dało
Muskel1 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Tak po wymianie silniczków ale może utracił zapisane dane. Edytowane 8 godzin temu przez Muskel1
siemian Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Niestety nic to nie dało. Ogólnie wygląda to tak. Jak mam ustawioną temperaturę w aucie na np 21 stopni (tryb auto) i ustawie 28 to zaczyna wszystko pięknie grzać po czym po chwili temperatura na nogi zaczyna powolutku spadać. Gdy już wychodzę z trybu auto i dam bo nogi plus kratki w desce to temperatura na nogi spada bardzo szybko a z kratek w desce leci gorące. Gdy dam tylko na nogi, spowrotem zaczyna lecieć gorące powietrze tyle że tym razem nie zaczyna wiać zimnym po czasie.
Muskel1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Możesz ten filmek gdzieś na hosting wrzucić? Bo tu na forum muli i ściągnąć nie mogę.
Muskel1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dobra, ściągnęło. Sprawdź sobie w rozszerzonych blokach pomiarowych jak zachowują się wartości wysterowania poszczególnych silniczków. Obserwuj wartości zadane z rzeczywistymi, czy wartości rzeczywiste osiągają wartości zadane.
marcin_o23 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu U mnie w C7 skończyło się wymianą nagrzewnicy (wymiennika) wydaje mi się, że niestety trzeba często wymieniać płyn chłodniczy
Muskel1 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Myślę, że gdyby nagrzewnica była przytkana, to nie miałbyś takiego zachowania, że raz masz zimne powietrze i po zmianie trybu nawiewu nagle gorące.
siemian Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 9 minut temu, Muskel1 napisał(a): Dobra, ściągnęło. Sprawdź sobie w rozszerzonych blokach pomiarowych jak zachowują się wartości wysterowania poszczególnych silniczków. Obserwuj wartości zadane z rzeczywistymi, czy wartości rzeczywiste osiągają wartości zadane. Od tego chciałem zacząć, ale właśnie co dziwne, na żadnym silniczku nie pokazuje mi wartości rzeczywistych. Myślałem że może w b9 tak jest, aczkolwiek zdziwiło mnie to bo nawet w b7 chyba dało się to sprawdzić
siemian Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu Już się zastanawiam czy po prostu panel nie zwariował. Jeśli tak by było to oznaczałoby że mam do tego szczęście bo w b7 też mi jeden klimatronik zwariował i po otwarciu drzwi pasażera lądował ciepłe na maxa mimo że było 30 stopni na zewnątrz
siemian Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 19 minut temu, marcin_o23 napisał(a): U mnie w C7 skończyło się wymianą nagrzewnicy (wymiennika) wydaje mi się, że niestety trzeba często wymieniać płyn chłodniczy Wydaje mi się że gdyby to był problem z nagrzewnicą to kłopoty nasilałyby się stopniowo a tutaj jednego dnia wszystko działało dobrze a nagle drugiego zaczął walić zimnym po nogach. Dziwne też że na tył leci cały czas lodowate. Już zaczynam się zastanawiać czy np to nie może mieć wpływu. Nie wiem, głośno myślę. Że np powinien zamknąć zimny obieg na tył a nie jest w stanie i to powietrze leci wtedy tez na przód, a w innym skonfigurowaniu już tak nie jest. Już wszystko rozważam
siemian Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu Też trzeba brać pod uwagę że po prawej i lewej stronie dzieje się tak samo. Bo klapy temperatur są chyba oddzielne lewa i prawa
Koalakm Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ciekawy przypadek. 1. Przy wymianie oleju nie bylo czasem dolewane czegos (uszczelniacz) do plynu chlodniczego? 2. Rozuymiem ze te zimno powietrze na nogi jest odczuwalne i powodujace dyskomfort - skoro to wyczules? Pytam bo klimatronik to "inteligentny" system ktory teroetycznie moze takie cuda robic spejalnie?
siemian Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu 1. Uszczelniacza to bym nawet do trabanta nie wlał 😄 2. na tyle powoduje dyskomfort że od dwóch miesięcy jeżdżę z kocem na nogach oczywiście nie miałem czasu się tym zająć wcześniej 😄
Koalakm Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 15 minut temu, siemian napisał(a): 1. Uszczelniacza to bym nawet do trabanta nie wlał 😄 no ja plan mialem ale mnie tu na forum powstrzymali wiec dzis demontaz chlodnicy 15 minut temu, siemian napisał(a): 2. na tyle powoduje dyskomfort że od dwóch miesięcy jeżdżę z kocem na nogach oczywiście nie miałem czasu się tym zająć wcześniej ahh no to faktycznie dziwny temat. W kazdym razie nie jest to normalne bo ja z kocem nie jezdzilem
Muskel1 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Tutaj masz pokazane, które wartości zadane i rzeczywiste silniczków możesz monitorować. W VCDS można max. 12 wartości jednocześnie zaznaczyć i monitorować, dlatego jest kilka screenów. Oprócz wartości zadanych i rzeczywistych możesz jeszcze zaznaczyć diagnozę, powinno tam wtedy pokazać, co zaznaczony silniczek w danym momencie wykonuje.
Muskel1 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 35 minut temu, siemian napisał(a): 1. Uszczelniacza to bym nawet do trabanta nie wlał 😄 Choćbyś chciał, to nawet się nie da bo jest chłodzony powietrzem i nie ma chłodnicy Chyba, że te z ostatnich lat produkcji, z silnikiem z VW Polo. 1
marcin_o23 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, siemian napisał(a): Wydaje mi się że gdyby to był problem z nagrzewnicą to kłopoty nasilałyby się stopniowo a tutaj jednego dnia wszystko działało dobrze a nagle drugiego zaczął walić zimnym po nogach. Dziwne też że na tył leci cały czas lodowate. Już zaczynam się zastanawiać czy np to nie może mieć wpływu. Nie wiem, głośno myślę. Że np powinien zamknąć zimny obieg na tył a nie jest w stanie i to powietrze leci wtedy tez na przód, a w innym skonfigurowaniu już tak nie jest. Już wszystko rozważam u mnie pojawiło się to nagle
Rekomendowane odpowiedzi