Opublikowano 13 Czerwca 20251 r Hej , przedstawiam wam nowy zakup jakim jest A5 F5 sprowadzone z usa(wcześniej jeżdziło w kanadzie ) w wersji Prestige Jest to prezent od siebie dla siebie na 30 ste urodziny które będę miał pod koniec września. Początkowo miało być to A4 B9 ale po wielu nieudanych próbach zakupu skusiłem się na A5 F5 Samochód o mocy 252km 2.0 TFSI w Quattro oraz skrzynia automatyczna Stronic . Kolor zewnętrzny czarny LY9B (szkoda że nie LY9T). wyposażenie : Reflektory LED Pakiet Sline Head up Wentylowane czarne siedzenia Czarna podsufitka Panorama dach Asystent martwego pola Keyless Virtual cockpit Pakiet oświetlenia QQ2 Bang&olufsen Elektrycznie regulowane siedzenia Podgrzewana kierownica kompas w lusterku wtecznym kamery 360 Hands-Free Trunk Uszkodzony jak widać . Samochód z USA. Więcej zdjęć dodam niebawem Edytowane 22 Sierpnia 202522 Sie przez marky2552
Opublikowano 2 Lipca 20251 r Autor A dzięki, fakt zapomniałem dopisać że urodziny mam we wrześniu dopiero ale i tak dziąkuję już teraz 👍. Niebawem (może w przyszłym tyg.) Zobaczę na żywo co kupiłem, bo zdjęcia to jedno a na żywo to drugie
Opublikowano 21 Sierpnia 202521 Sie Autor Powoli się auto składa nie dodawałem nic z braku czasu , nie wiem czy kogoś to interesuje ale dodam zdjęcia z prac przy A5 , cieszę się że większość napraw mogę zrobić sam z pomocą innych. Pracy było dużo, godziny siedzenia w etce i szukanie śrubek nakrętek mocować ślizgów, przeszukiwanie allegro,olx w poszukiwaniu dawców części, detailing wnętrza zajął ok 2 dni i tak wszystko jest nieogarnięte , zewnętrzne mycie oraz polerowanie zajęło następne 3 dni , lakierowania składanie itp. Czego człowiek nie widział na zdjęciach to zobaczył na żywo, parę wgniotek do ogarnięcia , syf niesamowity nie wiem jak w takim aucie można w ogóle funkcjonować na początek przyjazd auta i jego wygląd : Oczywiście następne auto z usa i następne zawalone kawą nieodbijający przycisk back i pozalewany cały panel szybka rozbiórka i czyszczenie, niestety w pełni nie udało mi się rozebrać guzików przy pokrętle, lecz na tyle udało się to poczyścić że klawisze klikają aż miło. mocowanie ori i montaż : śrubki śrubeczki ,nakrętki ,mocowania ,ślizgi ,zestaw montażowy dokłądki progu. Przymiarki, przygotowywanie do lakierowania i lakierowanie : małe odświeżenie reflektorów bo mi się nie podobały za bardzo wypiaskowane : Małe detailingi bo lakier wołał o pomstę do nieba , widać że nikt nie dbał o ten samochód na szczęście znalazł się w dobrych rękach : i parę ujęć ze środka fotel kierowcy troszkę zmęczony na tylnej kanapie jakaś plamka : Edytowane 21 Sierpnia 202521 Sie przez marky2552
Opublikowano 22 Sierpnia 202522 Sie Autor A staram się jak mogę. B8 obecnie stoi czeka na nowego nabywcę którego brak 🫣😆 zrobiłem nią 4 tyś km przez rok więcej stoi to B8 jak jeździ a opłaty trzeba robić
Opublikowano 11 Października 202511 Paź Autor Hejka, A5 prawie skończona , wiem że długo to trwa ale nie mam czasu obecnie. Czekam na lampy tylne i wahacz. I parę pierdół wjechało ostatnio , przód poskładany kratka założona . Myślę że wyjedzie na pierwszą przejażdżkę gdzieś w połowie listopada dopiero. Naprawa błotników tył oraz naprawa rogu maski zaplanowane są dopiero na Marzec z braku czasu oraz z odległych terminów u blacharza.
Opublikowano 13 Listopada 202513 Lis Autor Wymiana wahacza "banana" prawy przód. Widac że krzywy był. Dodatkowo montaż instalacji pod lampy w błotnikach tył oraz przewód do przeciwmgielnego lewego w klapie. Montaż włącznika świateł i lamp tył I teraz zestaw startowy olej Ravenol 5W40 Płyn chłodniczy G12Evo z Ravenol bo stary był dziwnego koloru i trzeba było zmienić . Wymiana świec na NGK Pasek conti +Filtry Dodatkowo wyszło że jest olej we wtyczce magnesu zmiennych faz.
Opublikowano 19 Listopada 202519 Lis Ja miałem takiego banana u siebie 😆 Fajna ta nowsza generacja,spali pewnie tez mniej niż b8 z 8hp
Opublikowano 19 Listopada 202519 Lis Autor O kurde to nieźle się zgiął, mój nie wyglądał na zgięty a jednak był krzywy. Co do spalania to nie wiem wydaje mi sie że podobnie spali. Teraz bede jechał w trasę dłuższą to zobaczę ile spalanie wyjdzie
Opublikowano 22 Listopada 202522 Lis Widzę, że olej konktetny 5w40. Mam pytanie do kolegów bo ja już zgłupiałem. Czy silniki 2.0 tfsi i osprzęt tj. Pompa itd z usa to jest to samo co Europa????? Bo w Europie zalecają lać 0w20 norma 508 a z usa zalecają to 5w30. Jak chciałem wlać 5w30 to odradzają i mówią, piszą , że lać to co producent zaleca 0w20 bo pompa nie da rady itd i silnik kput...o co tu w tym wszystkim chodzi???..
Opublikowano 23 Listopada 202523 Lis I to jest plus usa,że interwał wymiany co 16kkm (i tak w tych silnikach jest to zbyt długo) i normalne oleje tam leją a nie wode
Opublikowano 23 Listopada 202523 Lis 11 godzin temu, Tomafx napisał(a): Widzę, że olej konktetny 5w40. Mam pytanie do kolegów bo ja już zgłupiałem. Czy silniki 2.0 tfsi i osprzęt tj. Pompa itd z usa to jest to samo co Europa????? Bo w Europie zalecają lać 0w20 norma 508 a z usa zalecają to 5w30. Jak chciałem wlać 5w30 to odradzają i mówią, piszą , że lać to co producent zaleca 0w20 bo pompa nie da rady itd i silnik kput...o co tu w tym wszystkim chodzi???.. Mam auto z Europy oznaczenie DDWA i przeszedłem przy przebiegu 15K na 5w30 konsultowałem sie z Walkim i powiedział ze jak chce żeby auto zrobilo więcej niz 200K to mam przejść na 5w30 obecnie mam 76K przebiegiu auto w moich rękach od 6 lat i nic sie nie dzieje i tez od wymiany do wymiany ani grama oleju nie bierze
Opublikowano 23 Listopada 202523 Lis a czy te teorie są poparte jakimiś testami badaniami? jeśli producent przewidział jakieś normy i uczciwie zmieniamy olej przy interwałach powiedzmy 10tys. km to powinno to jeździć tak samo długo
Opublikowano 25 Listopada 202525 Lis Autor Ja zastosowałem 5W40 bo każda strona z olejami (Ravenol,Millers,LM,Motul,Meguin) itp. Podają olej 5W40 po wpisaniu danych auta oraz jego pochodzenie . Nigdzie nie mam informacji jaki olej lać . Po wybraniu silnika CYMC i że auto z usa wyskakuje na każdej stronie 5W40 , na grupkach na fb też jedni pisali 5W30 inni 5W40 więc zastosowałem 5W40 Ravenol bo to sprawdzony olej stosowałem go zamiennie z Meguin w poprzednim TFSI i nic się nie działo. O 0W20 słyszałem że jak ma GPF to żeby stosować ten olej ewenthalnie 5W30
Opublikowano 17 Grudnia 202517 Gru Super bryka. Trochę się nauczyłem. Też czekam na auto z USA. Tylne lampy kupiłeś nowe? Znalazłem firmy co przerabiają te z USA.
Opublikowano 18 Grudnia 202518 Gru Autor 18 godzin temu, mazmarcin napisał(a): Super bryka. Trochę się nauczyłem. Też czekam na auto z USA. Tylne lampy kupiłeś nowe? Znalazłem firmy co przerabiają te z USA. Przerabiałem w Power dust customs 900 zł kosztowało przerobienie
Opublikowano 23 Grudnia 202523 Gru Autor Trasa 3000km za mną spalanie na poziomie 6.9L głównie niemieckie autostrady. Jak dla mnie wynik fajny na pewno mniej spalił niż B8 z ZF 8HP przy takiej samej prędkości. Ogólnie mega dobrze się jeździ tym autem, jak teraz wsiadam do B8 to kierownica chodzi tam jak by w ogóle wspomagania nie miała 😂. Edytowane 23 Grudnia 202523 Gru przez marky2552