pacholekck Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Cześć, mam audi q7 4m 2016r z USA z fabrycznym wpinanym hakiem holowniczym. Ostatnio miałem potrzebę podpiąć przyczepkę i chciałem zamontować europejskie gniazdo, jednak na kablach dochodzących do gniazda miałem np. wspólny stop i kierunek. Ktoś mi podpowiedział, że muszę zrobić parametryzację modułu 69 i wgrać europejski dataset (podobnie jak zrobiłem z bcm2 dla tylnych lamp). Mam oryginał VCP i wgrałem plik o nazwie q7_ahk_4m0907383d.zdc. Jednak mój moduł ma numer 4m0907383c (końcówka c) i wydaje mi się, że tym zrobiłem problem. Niestety w file managerze nie mam opcji pobrania pliku dla sterownika z końcówką c. Na oryginalnych kodowaniach samochód myśli, że przyczepka jest podłączona, chociaż nie jest (np. wrzucając wsteczny jest wizualizacja przyczepy na ekrenie). Dodatkowo na desce wyświetlają się błędy o prawym i lewym kierunku przyczepy. Co teraz mogę z tym zrobić? Nie zależy mi już na podłączaniu przyczepy, a jedynie na pozbyciu się błędów jak najniższym kosztem. Ja widzę takie opcje: 1. Wgrać dataset do modułu 69 dla poprawnego numeru części. Zakładam, że wtedy będzie tak jak zanim zacząłem kombinować i błędy znikną. Tylko skąd pobrać taki plik .zdc? 2. Kupić moduł z końcówką np. "d", ale on ma już 4 wtyczki, a mój moduł ma tylko 3 (ta czwarta jest chyba do przycisku do składania haka). Nie jestem pewien czy to zadziała z moim wpinanym hakiem, czy nie trzeba dokładać jakieś instalacji itp. Będzie to raczej kosztowne i wolałbym tego uniknąć. 3. Wykodować zupełnie haka, tak jakby auto nie było w niego wyposażone i odpiąć wtyczki od modułu. Próbowałem nawet to zrobić, ale wtedy wiele sterowników sypało błędami zarówno na desce jak i w vcds. Czy jest mi ktoś w stanie coś podpowiedzieć i pomóc? Załączam aktualny auto skan z vcds. Kodowania oryginalne jak przed moimi zmianami, jedynie wgrany błedny dataset do sterownika 69. Z góry dziękuję za pomoc. Log-Q7-138310km.txt
Muskel1 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Zmień region z USA na RoW (resztę świata) w kodowaniu w sterownika przyczepy 69.
pacholekck Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Nic to nie zmienia w błędach, załączam skan po zmianie. Wydaje mi się, że to powinienem zrobić na starym oryginalnym datasecie tego sterownika, zamiast wgrywać ten z końcówką "d". Log-Q7-69-RoW.txt
Muskel1 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Sprawdź swoją drogą gniazdo przyczepy aby wykluczyć ram przyczynę. Może mikrostyk "myśli", że wtyczka jest wpięta.
pacholekck Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Jeśli na próbę odkręcę gniazdo i wszystkie kabelki zaizoluje, to powinno być ok?
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Po co izolować? Odkręć, sprawdź czy mikrostyk jest ok, czy przewody gdzieś nie są uszkodzone itp.
pacholekck Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Chodzi mi o to, że w stanie kiedy nic nie jest podłączone to wszystkie przewody powinny być rozwarte, nic z niczym nie ma zwarcia kiedy wtyczka jest odłączona?
Muskel1 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak wypniesz przewody musisz uważać aby nie zrobić zwarcia. Samo wypięcie nie powoduje zwarcia.
Rekomendowane odpowiedzi