Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 2.0 TDI BLB nie odpala po wymianie pompowtryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Taki klopot mam. Auto jak w opisie. Wyjmowałem wszystkie PD z zamiana miejscami. Po zabiegu zero chęci odpalenia.nawet nie kaszlnie. Włączałem zapłon ze sto razy żeby niby pompka paliwo dopchneła ale bez efektu. Teraz dwa pytania czy to paliwo czy elektryka czy cos jeszcze.

Czy jest tak permanentnie zapowietrzony. Jeśli tak to jak to ladnie odpowietrzyć.

Czy po włączeniu zapłonu na cewkę PD idzie +12 v po samym zapłonie bez kręcenia. Na pinie nr 1 z okrągłej kostki co wchodzi do pokrywy zaworów. Wtryski Bosch. Bo u mnie tam sie to +12 v nie pojawia.

Opublikowano

Co robiłeś z wtryskami?

Opublikowano
  • Autor

Zamienialem miejscami nowe uszczelnienia dane , sruby tez bo byl liche, i wyregulowane.

Opublikowano

Vcds jakieś błędy pokazuje? Paliwo na pompę z filtra wychodzi?

Opublikowano

Zaciśnij przewód powrotny paliwa za filtrem i wtedy kręć. Może być tak zapowietrzony. Ja tak odpalałem po wymianie uszczelnien. 

Opublikowano
  • Autor

W vcds zero bledow. Paliwo na razie na powrocie sprawdziłem to do butli poleciało po kręceniu. Jedynie w vcds wszystkie wartosci pidow pokazuje na 128 przy zapłonie.  A raczej to 128 to dopiero przy dodaniu gazu wskakuje. Wiec cos ta elektryke podejrzewam stad pytanie o 12 v po zapłonie (mam na mysli ze na jednym z pinow od wtryskow powinno byc  12v na stale po zaplonie jak sie da do masy). Bo sterowanie wtrysków masa jest jak sadze na 99%. No dodam ze bezpieczniki przy kompie oraz przekazniki sprawdzone i tam na chwile mostek zrobiony co by zobaczyc czy na tym gniezdzie z wiazki do pokrywy jest to stale 12v. Ale nie mam 100% pewnosci czy jest po samym zaplonie.

Opublikowano

Nie wiemy co dokładnie zrobiłeś i jak to robiłeś. Jest granica na ile można pomóc przez samo forum, a ile już trzeba kombinować samemu widząc coś na własne oczy. Jedynie Google wypluwa, że wtryski powinieneś na nowo zakodować, bo zmieniłeś je miejscami.

Opublikowano
49 minut temu, Langista napisał(a):

widząc coś na własne oczy. Jedynie Google wypluwa, że wtryski powinieneś na nowo zakodować, bo zmieniłeś je miejscami.

PD się nie koduje/przyucza. Dopiero w CR wtryskiwacze należy przyuczyć kodami z wtrysków.

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie w pompkach  nie ma zadnego kodowania. Wtryski wyjmowalem ze standardowego chyba  powodu. Trzeslo buda na wolnych na 2 gim  cyl byly korekcje 2.9 byl po reg. chce sprawdzić czy mam go zareklamować ale najpierw wsadzic go do cyl 4. dla pewnosci. Jak korekcje na 2 sie uspokajaly pracowal normalnie. I przy normalnej jeździe tez normalnie.

Opublikowano

Zrobiłeś to tak jak w tym temecie?

Jeśli tak to masz zapowietrzony układ paliwowy

Opublikowano
  • Autor

No w sumie to tak. Czytalem akurat później, fajny długi szczegółowy post. Ale wczesniej juz jedną sztukę wymieniałem i wtedy zero problemu z niczym. Stad troche zdziwienie ze taki problem sie zrobił. 

Jak z powrotu leci wacha to tez zapowietrzony ?

Opublikowano

Czyli zwyczajnie musisz dalej próbować:

45. Kilku krotnie włączyć wyłączyć stacyjkę.

46. Kręcić rozrusznikiem najdłużej 5-6sek.

47. Przerwa ok 2 minut.

48. Wracamy do pkt 45, powtarzamy kroki aż do uruchomienia silnika. W pewnym momencie usłyszymy że coś się zaczyna dziać. Jednak nie warto przedłużać pracy rozrusznika. Robimy przerwę dając odpocząć i rozrusznikowi i akumulatorowi. Proces odpowietrzania listwy zasilającej w paliwo dosyć długo trwa.

Tak tylko z ciekawości, jakim kluczem dokręcałeś te dźwigienki?

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Dobra to po temacie. odpowiem sobie sam  na swoje pytania.

Otoz zadnego +12 na cewke po zaplonie nie ma i nie bedzie. Jest dopiero w momencie krecenia co latwo zobaczyc najprostrza kontroka.

Zadne milion razy wlaczanie zaplonu zeby pompka chodzila nie pomoglo

Nie wazne ze na powrocie leci paliwo.

Potrzebny byl plak w dolot  ( w moim przypadku brake cleaner). I bryka zalapala w 3 sekundy Wiem ze o tym bylo w watkach juz wielu zapewne ale moge potwierdzic ze nic innego jak ta stara cudowna metoda na plaka.