Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Filtr cząstek stałych -czujnik różnicy ciśnień w Audi Q5 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2.0 TDI filtr cząstek -czujnik różnicy ciśnień - czy wartość 12hPa na jałowym po wypalaniu 200km wstecz a wypala się co około 400 w tych temp to wartość OK?

Edytowane przez RALF76

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Jeszcze w miarę ale już lekko zawyżona. Jaki przebieg? Jaka wartość popiołu?

Opublikowano

Wartość ciśnienia, o której napisałeś może być pomocna w określeniu stanu filtra DPF, jeśli wykonany zostanie test drogowy. Logujemy, zapisujemy tą wartość, 3 bieg, 100% przyspieszenia. Wysokie wartości w okolicach ponad trzysta, świadczą o dużej zawartości zgromadzonego w filtrze popiołu.   

Opublikowano
  • Autor
37 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Jeszcze w miarę ale już lekko zawyżona. Jaki przebieg? Jaka wartość popiołu?

przebieg 85tys, 29g/80 zawartość popiołu, zastanawiam się czy może zapchana chłodniczka powoduje podwyższone ciśnienie?

ddd.jpg

Edytowane przez RALF76

Opublikowano

Zloguj wartość różnicy ciśnienia tak jak kolega @Tomnik to opisał. Jest to bardziej miarodajne. 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Tomnik napisał(a):

Logujemy, zapisujemy tą wartość, 3 bieg, 100% przyspieszenia

ile nie powinno przekraczać?

Opublikowano

Powinno max. 200-250 hPa. Wszystko ponad 300 hPa to niedrożność

Opublikowano

Napisz jaki problem chcesz rozwiązać. Bo jeśli chciałeś tylko zapytać "czy wartość 12hPa na jałowym po wypalaniu 200km to wartość OK", to na podstawie  "zmierzona wartość sadzy 0,38g", zakładając, że są one z momentu "po wypalaniu 200km " to jest dobrze. Powiem więcej za dobrze.... tym bardziej dodając te "12hPa na jałowym"  to dla mnie brzmi trochę mało wiarygodnie. Nikt tu z nas, tak naprawdę, nie zna (tak myślę, prawda Muskel ;)...?)algorytmu na obliczanie przez program, wartości sadzy tzw. rzeczywistej, która podawana jest, jako dana, którą odczytujemy. Istnieje zapewne korelacja między obrotami silnika, objętością strumienia spalin i coś więcej, zapewne. 

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano

Zgadza się algorytmu nie znamy, ale z doświadczenia można mieć jakiś tam obraz obserwując wskazania  wartości różnicy ciśnień, w różnych stanach obciążenia silnika. 

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Tomnik napisał(a):

Napisz jaki problem chcesz rozwiązać.

tzn dolewałem adblue i chciałem sprawdzić czy sterownik prawidłowo odczytał poziom, z racji tego że już podłączony vcds to wszedłem w błędy silnika i ukazał mi się tylko sporadyczny błąd 19226 (bez check engine), od wczoraj testuje przyśpieszam itd i sporadyczny nie wraca, popatrzyłem na wartości dpf i tak mnie trochę zaniepokoiło że może to ma związek z chłodniczką spalin ale jak wygląda ok to nie pozostaje mi nic innego jak jeździć obserować, za chwilę mam trasę 300km w dwie strony więc dpf pewnie się wypali więc zobaczę po trasie czy coś sie zmieni

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Tomnik napisał(a):

zmierzona wartość sadzy 0,38g", zakładając, że są one z momentu "po wypalaniu 200km " to jest dobrze.

dokładnie 199km od wypalania

Opublikowano
  • Autor

przejechałem 300km  pojawił się sporadyczny błąd (bez check), zobaczyłem jak podpiąłem VCDS - zerknijcie czy cos można odczytać, po powrocie dodatkowo parametry jak niżej

na wolnych najpierw różnica była 7hPa po dodaniu gazu na max wzrosła 32-33hPa i jak obroty spadły wahało się między 8-10hPa

a czemu zmierzona masa sadzy na minusie?

4.jpg

5.jpg

6.jpg

1.jpg

2.jpg

Opublikowano

Wrzuć proszę pełny auto-scan, a nie zdjęcia. 

Opublikowano

Witam, korzystając już z otwartego tematu mam pytanie odnośnie wypalania dpf w 2.0 cnha. Wypala sie on co 200km co jest według mnie bardzo częste. Często zaczyna wypalanie nawet gdy silnik jest jeszcze zimny.  Wrzucam screen z vcds przy 3 biegu gaz w podloge ponad 3krpm. Oraz z aplikacji vag dpf przy rozpoczęciu wypalania w trakcie i po zakończonym wypalaniu

Screenshot_20251219_073551_Gallery.jpg

Screenshot_20251218_165420_VAG DPF.jpg

Screenshot_20251219_060511_VAG DPF.jpg

Edytowane przez Konrad1999

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

kończąc mój wątek została wymieniona chłodnica spalin, zdecydowałem się na ori, jeżdżę obserwuję

Opublikowano

Czy wartości się poprawiły po wymianie?

Opublikowano
  • Autor

tak, pojeżdżę z tydzień/dwa i wrzucę konkretne wartości

Opublikowano
  • Autor

na szybko, temp silnika 65 stopni, na wolnych 6hPa było 10-12, po przegazowaniu na full max 22hPa było 32-33

Opublikowano

To superowe.