Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy można wymienić samo sprzęgło bez koła dwumasowego w Audi A4 B6 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Niestety sprzęgło zaczęło się ślizgać, mam pytanie czy można wymienić samo sprzęgło czy trzeba z kołem dwumasowym ?

Opublikowano

Tak, technicznie jest to możliwe.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki 

Ale chodzi mi o to czy wymiana samego sprzęgła załatwi problem ślizgania się go

Opublikowano

Mocno zużyta dwumasa może przyczynić się do ślizgania sprzęgła, choć zazwyczaj dzieje się to w sposób pośredni. Nie jest to jednak najczęstszy objaw uszkodzenia samej dwumasy (zwykle są to stuki i wibracje), ale technicznie jest to jak najbardziej możliwe. 

Opublikowano

Miałem tak w touranie. Sprzęgło mi się ślizgało przy wyższych obrotach. Wymieniłem samą tarczę, docisk i profilaktycznie wysprzęglik, dwumas został stary. Wszystko działa jak powinno. Problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

Super 

Dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

Wymieniłem tylko tarczę hamulcową i przy okazji łożysko wyciskowe, bo to grosze, a roboty dużo. Za drugim razem wymieniłem już tylny uszczelniacz wału korbowego, dwumasę, tarczę sprzęgłową, docisk, łożysko wyciskowe i uszczelniacz wałka sprzęgłowego. Tak proponuję.

Opublikowano
  • Autor

Tak, domyślam się, że najlepiej jakby było, ale niestety budżet na to nie pozwala, a wymiana samego sprzęgła nie wystarczy?

Opublikowano

W 1.8T najczęściej farbyczny dwumas zostawiam. 

Opublikowano

Jak robisz sobie sam, to też sam oceniasz co wymieniać. Jak dwumas jest cicho (a przy tym wieku na bank nie jest już ori) to go zostaw, jedynie sprawdź łożysko w środku oraz powierzchnię można lekko papierem ściernym (240) przejechać, aby pozbyć się resztek okładzin po slizgajacym się sprzęgle.

Pamiętaj że zamiast nowego sprzęgła, zawsze możesz dać swoje do regeneracji. Miałem z tym różne akcje ale finalnie jestem zadowolony, bo nowy dwumas to koszt 2500 a regeneracja to 1000 zł.

Opublikowano
  • Autor

Dwumasy raczej nie slychac, nic nie trzesie wiec mam taka nadzieje, ze bedzie okej