Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lód w akumulatorze Topla w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki,

Posiadam 4 letni obsługowy akumulator Topla, czerwony. To mój już któryś i zawsze byłem z nich zadowolony. Od ponad miesiąca moje B7 stoi w nieogrzewanym garażu, nie odpalane. teram były temperatury -20 stopni. Chciałem go odpalić, aby trochę pochodził. Siadł akumulator. Po odkręceniu korków w jednej celi płytka była odkryta, a w reszcie poziom elektrolitu był niski,  i co mnie zdziwiło był  lód w środku. O co tu chodzi?

Moje moja wina, bo  nie dopilnowałem poziomu elektrolitu. Ale ostatnio mu dolewałem wodę demineralizowaną, tak jak zaleca się. Teraz pytanko, co tu zrobić? 

Na chwilę obecną do tej pustej celi dolałem pod max elektrolitu i do reszty również. Podłączając pod prostownik, z 6 stopniową mocą ładowania, na początku ładował dobrze, tzn na 5 poziomie (jak zawsze).  Teraz ładował się trochę na tym poziomie i przestał. Nawet nie pojawiały się iskierki, gdy podłączyłem drugą zapinkę do ładowania. Po zmniejszeniu na 4 poziom ładuje i auto odpala już.

Proszę o poradę, co tu teraz zrobić?

Opublikowano

Po pierwsze, sprawdź gęstość elektrolitu, skoro masz taką możliwość. Okaże się, czy ukatrupileś akumulator, czy da się go odratować.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem jak się sprawdza gęstość. Do tej pory chyba raz tylko mu dolewałem wodę destylowaną. Ładowany był przedwczoraj i dzisiaj zostawię go na cały dzień, ładując małym prądem. Po dniu i nocy nie wykazał spadku. Odnośnie poziomu, to dolałem pod max elektrolit. 

Zawsze raz na rok sprawdzałem poziom w akumulatorze i auto regularnie jezdziło. Ostatnio zapomniałem sprawdzić. A auto cały grudzień i styczeń stało nieodpalane. Jeździłem innym.

Opublikowano
1 godzinę temu, gsekulski napisał(a):

Nie wiem jak się sprawdza gęstość [dop.-elektrolitu]

Źródło Google AI "Prawidłowa gęstość elektrolitu w w pełni naładowanym akumulatorze kwasowo-ołowiowym wynosi \(1,28\pm 0,01\text{\ g/cm}^{3}\) w temperaturze \(25^{\circ }\text{C}\). Wartość ta spada wraz z rozładowaniem (poniżej \(1,25\text{\ g/cm}^{3}\) wymaga ładowania) oraz zmienia się wraz z temperaturą. Pomiaru dokonuje się areometrem, a poziom płynu powinien być \(1\text{--}2\text{\ cm}\) nad płytami.

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano

Dolewa się wody a nie elektrolit.

Opublikowano

Elektrolitu też można dolać, ale na prywatne cele go nie dostaniesz, jedynie jak zajmujesz się handlem akumulatorami. Nie mniej woda destylowana inpodladowanie akumulatora aby zwiększyć gęstość elektrolitu. Może być, że będzie wymagać rozładowania i ponownego naładowania aby zeszła siarka z płyt. Warto spróbować go reanimować.

Opublikowano
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Elektrolitu też można dolać

Pod warunkiem,że wie co się robi i dlaczego.

Bez wcześniejszych pomiarów sprawności akumulatora, gęstości itd itp to taka próba ratowania kończy się niestety jego utylizacją.

Ładowanie aku to nie jest prosta sprawa.

Do tego potrzebny jest dobry sprzęt i niestety wiedza.

Opublikowano

Niestety, ładowarką marketową nie zrobisz gęstości (a przynajmniej nie zrobisz jej szybko) – to po pierwsze. Po drugie, maksymalne napięcie ładowania akumulatora kwasowego to 16,25 V. Przy takim napięciu gęstość robi się szybko, więc najpierw musiałbyś mieć lepszy sprzęt i odpowiednią wiedzę. Musisz też sprawdzać, czy każda cela jest sprawna, czy się nie grzeje itp. Pamiętaj, aby dolewać tylko wody destylowanej i wtedy ładujesz i mierzysz gęstość 

Ja na przykład ładuję zasilaczem laboratoryjnym  wtedy napięcie i natężenie ustawiam samodzielnie. np ładuję do 16,20 V przez dzień lub dwa i gęstość wraca do normy

Opublikowano

Nie gotuje Ci się woda w ten sposób?

Opublikowano

Właśnie wtedy robi się gęstość. Podsumowując: musi się gotować – wydziela się wtedy wodór, a kwas siarkowy jest cięższy od wody i dzięki gotowaniu następuje rozbicie mieszanie, dlatego szybciej rośnie gęstość elektrolitu. 

Ważne, żeby natężenie prądu przy takim ładowaniu nie było duże. W przypadku dobrych prostowników to nas nie interesuje, ale w przypadku zasilacza laboratoryjnego trzeba już mieć trochę wiedzy. Czyli nie przekraczać 2a przy 16v czyli im większe napięcie tym mniejszy prąd 

. No i akumulator nie może przekroczyć 45°C – trzeba tego pilnować to tak w bardzo dużym skrocie  

A co do postu autora, to najpierw podłączyłbym pod ładowarkę taki aku na 30 minut ładowania. Potem sprawdziłbym ręką, czy nie grzeje się w jednym miejscu. Jakby tak się zadziało, to może mieć zwarę na celi i wtedy takie ładowanie może go rozsadzić no i korki poodkrecane muszą być przy takim aku 

Opublikowano

U mnie 14V i 1A już gotuje płyn, dlatego podziadkowy prostownik na akumulatory nie nadaje się do bezobsługowych aku i musiałem ratować się zwykłą ładowarką z Lidla 😅 

Nie oznacza to jednak, że te ładowarki z supermarketów są beznadziejne, wystarczy poczytać wcześniej opinie, a da się znaleźć coś sensownego. Ja swój akumulator naprawiałem przez ponad tydzień, ładując go i dając mu odpocząć po ładowaniu przez 24h. Jak wcześniej nie mógł wytrzymać październikowej nocy, tak teraz po 2 tygodniach postoju na mrozach 10-15 stopni, odpala auto bez problemu.

Edytowane przez Langista

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 9.02.2026 o 19:18, Langista napisał(a):

Elektrolitu też można dolać, ale na prywatne cele go nie dostaniesz, jedynie jak zajmujesz się handlem akumulatorami. Nie mniej woda destylowana inpodladowanie akumulatora aby zwiększyć gęstość elektrolitu. Może być, że będzie wymagać rozładowania i ponownego naładowania aby zeszła siarka z płyt. Warto spróbować go reanimować.

Słyszałem o tym nie wolno handlować. Ale co Ty! Bez problemu kupiłem 2l elektrolitu w internecie. Na allegro jest dużo ofert, również na stronach sklepów. Więc nie wiem, może jest kruczek prawny. Sam wklep sobie w google i zobaczysz ile jest ofert!

Edytowane przez gsekulski

Opublikowano
  • Autor
W dniu 9.02.2026 o 18:39, Fido napisał(a):

Dolewa się wody a nie elektrolit.

Tak masz racje, bo to woda paruje. Ale nie zawsze . można dolać elektrolitu, ale z rozsądkiem.

Opublikowano
  • Autor

Witam kolegów.

Spuściłem ok 75% płynu z akumulatora. Wlałem czysty elektrolit (bez problemu kupiony). Ładowałem akumulator małym prądem, ok 24h, a może ciut dłużej. Wszystko na razie jest ok, akumulator przyjął prąd, pokazuje napięcie 12.65V(po ok 24h od naładowania), dobrze kręci, czyli myślę że nie jest źle. Zastanawia mnie dlaczego tak się stało, może ostatnio za dużo dolałem wody. Aczkolwiek mój błąd, bo w pierwszej celi od strony "-" było już widać wyraźnie płytki ołowiane, tzn nie dopilnowałem poziomu. Elektrolit raczej w -20'C nie powinien zamarznąć, bynajmniej tak mi się wydaje.

Akumulator, to Topla czerwona 75Ah. To już mój czwarty chyba. Zawsze pilnowałem poziomu, doładowywałem, i tak z 7 lat to bez problemu Tople działały. Mam o nich dobre opinie.

Co do dostępności elektrolitu, to słyszałem że nie wolno go sprzedawać detalicznie. Ale ja bez problemu kupiłem go w internecie. Jest dużo ofert, zarówno na allegro, jak i sklepy na swoich stronach sprzedają. Także nie wiem na czym to polega, być może jest jakiś kruczek prawny, ale to już problem sklepu. Wklepcie sami w google, a zobaczycie jak łatwo kupić.

Edytowane przez gsekulski

Opublikowano
  • Autor

Swoją drogą, poza tematem. Mam A4 B7 Quattro. Czy w tylnym moście zmieniacie olej? Kupiłem go 2 lata temu. Zrobiłem ok 40 tys km, nie zmieniałem.

Opublikowano

75W80 lub 75W90 z Ravenola