Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekodowanie limitera prędkości na tempomat w Audi Q2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z Was ma wiedzę w temacie:

Audi Q2 posiada jedynie limiter prędkości. Manetka w zasadzie mogłaby być przystosowana do obsługi tempomatu, którego pojazd nie posiada z uwagi na jej zakres pracy.. Szukam informacji, czy jest ktoś, kto dokonał przeprogramowania limitera na tempomat?

Dodam, że serwis Audi che za część (pająka) prawie 1000 zł i montaż z kodowaniem około 1800 zł. W sieci są informacje, jakoby są magicy, którzy ze zdziwieniem skutecznie zmienili funkcję limitera na tempomat.

Edytowane przez sm402
błędy

Opublikowano

Może podasz dokładnie o jakim aucie mowa? Model, rok produkcji, kod silnika itp? Wróżek tu nie ma.

Wrzuć pełny auto-scan najlepiej.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.02.2026 o 20:25, Muskel1 napisał(a):

Może podasz dokładnie o jakim aucie mowa? Model, rok produkcji, kod silnika itp? Wróżek tu nie ma.

Wrzuć pełny auto-scan najlepiej.

Nie wiem co to jest auto-scan Nie posiadam żadnego VCDS, czy innego sprzętu, ale - Audi Q2, 1.5 (110KW), R4, DSG, rocznik 2020, kod silnika DPCA. Nie zmienia to faktu, że bez względu na silnik czynności, jeśli ktokolwiek tak robił będą te same. Mnie idzie o to, czy w Polsce ktoś to robił, czy też robi, bo bez bezpośredniego kontaktu nic się nie da ustalić, ale liczę na forum )

Dysponuję tabliczką z instrukcji, więc załączam

Edytowane przez sm402

Opublikowano

Potrzebujesz zestaw modernizacyjny manetki + kod SVM. Koszt zestawu ok 1200zł + aktywacja i montaż.

Opublikowano

Sam nie dasz rady. Doposażenie odbywa się w tym modolelu poprzez SwAP. Czyli tak jak już kolega wyżej napisał, potrzebujesz cały zestaw (przełącznik zespolony oraz dokument aktywujący), oraz kogoś z dostępem online i uprawnieniami aby aktywować to za pomocą dokumentu aktywującego poprzez połączenie online.

Opublikowano
  • Autor

jak już wspomniałem w pierwszej wiadomości, wiem, jak wygląda doposażanie i jak wygląda procedura. Podałem ceny. Moje pytanie było całkiem inne, ale OK

Opublikowano

Odpowiedź adekekwatna do zadanego pytania. Nie ma szans bez wsponianych procedur.

Opublikowano

W tym modelu koszt zakupu SWAP poza ASO może przewyższyć koszt samego zestawu więc nie ma sensu się bawić.

W śląskim mogę aktywować na podstawie dokumentu.

Opublikowano

30-60minut i gotowe, bez problemu do zrobienia.

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, shaqal napisał(a):

30-60minut i gotowe, bez problemu do zrobienia.

No to jak Panowie wyżej piszą, a i ja wstępnie nabyłem taką wiedzę, że nie można, a Ty piszesz, że jest odwrotnie, więc możesz mi pomóc w sprawie?

22 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Odpowiedź adekekwatna do zadanego pytania. Nie ma szans bez wsponianych procedur.

Moje pytanie brzmiało - Szukam informacji, czy jest ktoś, kto dokonał przeprogramowania limitera na tempomat?

Zakończmy temat rozumienia języka pisanego, nie mam ochoty na bana.

Wrzucę tu, co o tym prawi internet i dlaczego założyłem wątek.

Oto wybrane informacje z sieci (np. niemieckie forum na temat identycznego pytania):

"...Na czym polega ten "trick" w sieci?

Użytkownicy odkryli, że manetka, która teoretycznie jest dedykowana tylko dla ogranicznika (LIM), elektrycznie i sygnałowo wysyła te same impulsy co manetka tempomatu. Różnica często sprowadza się do:

• Logiki oprogramowania: Sterownik interpretuje sygnał z przycisku SET jako "ustaw limit", a nie "ustaw prędkość tempomatu".

• Mechaniki suwaka: W pełnej wersji GRA/LIM suwak ma dodatkową pozycję lub przycisk wyboru trybu (Mode), ale w wielu wersjach Q2 fizyczny ruch suwaka CANCEL/OFF jest identyczny dla obu funkcji. ..."

Na forach takich jak Motor-Talk, pojawiają się wpisy, że w niektórych sterownikach (szczególnie tych montowanych w Q2 i A3 8V po liftingu) po zmianie kodowania w Module 01 (Silnik):

1. System przestaje reagować na manetkę jako na limiter.

2. Zaczyna traktować te same fizyczne impulsy (SET, Cancel, +/-) jako komendy dla tempomatu.

3. Użytkownicy cieszą się tempomatem, bo sterownik "przestał słuchać" instrukcji o ograniczniku, a zaczął realizować algorytm utrzymywania prędkości, używając tej samej linii sygnałowej.

"...niezależny specjalista często ma większą wiedzę o „obejściach” systemowych niż serwis ASO, który trzyma się sztywnych procedur.

Oto ostateczna lista techniczna, która pomoże przeprowadzić tę operację, bazując na tym, że masz manetkę z fizycznym zakresem ruchów dla GRA:

1. Kluczowe ścieżki kodowania (dla VCDS/VCP)

Fachowiec powinien skupić się na zmianie trybu pracy sterowników z „Limiter” na „CCS” (Cruise Control System):

• Moduł 01 (Silnik): Long Coding -> Byte 5. Zazwyczaj zmienia się wartość z 01 (Limiter) na 02 (CCS) lub 03 (Both).

• Moduł 16 (Kolumna kierownicy): Long Coding -> Byte 2. Trzeba ustawić bit odpowiadający za sterowanie tempomatem przez manetkę (GRA_High lub CCS_via_Stalk).

• Moduł 17 (Zestaw wskaźników): W adaptacjach należy aktywować Anzeige für Geschwindigkeitsregelanlage (Wyświetlanie tempomatu).....

W Audi Q2 po 2017 roku funkcja tempomatu jest często chroniona kodem SWAP (Soft-Ware As Product). Jeśli po kodowaniu przy ikonie tempomatu pojawi się wykrzyknik:

• Zapytaj specjalistę, czy posiada dostęp do serwerów GeKo/ODIS lub czy korzysta z interfejsu typu VCP (Vag Can Professional), który potrafi wgrać tzw. parameteryzację (pliki ZDC).

• Często specjaliści mają przygotowane gotowe skrypty, które "oszukują" sterownik, symulując obecność licencji bez konieczności kupowania jej w ASO. ....

konkretne bity dla platformy MQB, te źródła są najbardziej wiarygodne:

• MQB-Blog (Retrofit Guide) – kopalnia wiedzy o zmianie limitera na tempomat w autach MQB.

• VCDS-Wiki (Ross-Tech) – oficjalna dokumentacja dotycząca doposażenia w tempomat.

• Digital-Eliteboard (Niemieckie forum techniczne) – tu Twoim fachowcom najłatwiej będzie znaleźć informację o obejściu ochrony SWAP/FSC w Audi Q2. .....

...W przypadku Audi Q2 z 2020 roku (silnik 1.5 TFSI DPCA), sytuacja techniczna jest bardzo konkretna:

W roczniku 2020 z silnikiem 1.5 TFSI i skrzynią DSG, instalacja elektryczna niemal na pewno jest kompletna.

• W autach z automatyczną skrzynią biegów (DSG) sygnały z manetek płyną przez magistralę CAN/LIN do sterownika kolumny (moduł 16), a stamtąd cyfrowo do sterownika silnika.

• nie trzeba dociągać żadnego fizycznego kabla do podszybia. Wszystko opiera się na komunikacji cyfrowej.

2. Największe wyzwanie: Blokada SWAP/FSC (Rocznik 2020)

To jest punkt krytyczny - Modele z 2020 roku mają bardzo restrykcyjną ochronę funkcji dodatkowych.

• W sterowniku silnika DPCA funkcja tempomatu jest chroniona przez tzw. SWAP (Soft-Ware As Product).

• Nawet jeśli fachowiec poprawnie zmieni bity w VCDS (z Limitera na Tempomat), system wyświetli błąd "Brak autoryzacji" (ikona tempomatu z wykrzyknikiem), ponieważ sterownik nie znajdzie podpisanego cyfrowo "klucza" aktywacyjnego dla numeru VIN Twojego auta.

3. Jak fachowiec może to rozwiązać?

Ponieważ to specjalista spoza ASO, ma dwie drogi:

1. Metoda oficjalna: Zakup dokumentu aktywacyjnego Audi (koszt ok. 800-1200 zł) i wgranie go przez ODIS Online.

2. Metoda "specjalistyczna": Niektórzy magicy od VAG potrafią zdjąć blokadę SWAP poprzez bezpośrednią edycję pamięci sterownika silnika lub wgranie zmodyfikowanego kontenera danych (tzw. patchowanie sterownika). Zapytaj go bezpośrednio: "Czy potrafi Pan obejść blokadę SWAP w sterowniku silnika 1.5 TFSI DPCA?". ...

Podsumowując, cała "walka" fachowca odbędzie się w oprogramowaniu sterownika silnika, aby zmusić go do akceptacji funkcji tempomatu bez oficjalnego kodu z fabryki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Z żalem muszę napisać, że mimo obiecującego wstępu, trzech forumowiczów pisze, aby pisać. Nic z tego nie wynika Ostatni "30-60 min" nieuchwytny, nie odpowiada na PW, upsss, odpowiedział raz, ale nic z tego nie wynikało. Wstąpiłem do grupy w 2010 r. i wówczas jedynie temat na który nie warto było wchodzić, to "jaki olej do silnika" ). Dziś są tu dyżurni fachowcy, którzy lubią pisać, a nie pomagać. Trzeba zakończyć temat i udać się do ASO (

Opublikowano

Kolega Turzol napisał, że jak masz kod, to może to zrobić ale wcześniej też pisali, że ze względu na system jakim teraz VW dysponuje, takie zmiany praktycznie tak samo cenowo wychodzą w ASO. Ostatnim modelem, który można było dowolnie modyfikować to B8, potem Niemiaszki ukręcili ten proceder na tyle, że z każdą sensowną modyfikacja, trzeba jechać do nich.

Opublikowano
  • Autor

a kolega shaqal napisał, że ogarnie to w 30 do 60 minut. Tyle że kontakt z nim graniczy z cudem. Dodatkowo zamieściłem opis, niestety tylko teoretyczny o możliwości patchowania sterownika (wystarczy poczytać). Nie bardzo wiem, czemu ma służyć Twój post, bo do sprawy nic nie wnosi.

Edytowane przez sm402

Opublikowano

Kolega shaqal najprawdopodobniej pomylił się z modelem A4 B8, a mój post wnosi tyle, że rozwiązanie podawano Ci już dwa razy, a nie przyjmowałeś go do śiadomości i szukałeś innego rozwiązania.

Opublikowano
  • Autor

Cóż, sam podałem owe rozwiązanie. Ɓudujesz rangę, rozumiem.

Opublikowano

Żadna ranga mi nie potrzebna, a jak pisałem, rozwiązanie miałeś 3 tygodnie temu, przez @Muskel1 i @turzol ale wolisz zrzucać winę na użytkowników forum, którzy nie chcą pomagać, bo ich rozwiązanie Ci się nie podoba.

Opublikowano
  • Autor
16 minut temu, Langista napisał(a):

Żadna ranga mi nie potrzebna, a jak pisałem, rozwiązanie miałeś 3 tygodnie temu, przez @Muskel1 i @turzol ale wolisz zrzucać winę na użytkowników forum, którzy nie chcą pomagać, bo ich rozwiązanie Ci się nie podoba.

echhhhh, mój pierwszy post nie dość że zawierał pytanie na które oczekiwałem odpowiedzi od tych, co ewentualnie coś takiego zrobili, to zawierał opis, że kontaktowałem się z ASO i znam koszty.

Oto on, (jakbyś miał lenia w ..):

"...Szukam informacji, czy jest ktoś, kto dokonał przeprogramowania limitera na tempomat?

Dodam, że serwis Audi che za część (pająka) prawie 1000 zł i montaż z kodowaniem około 1800 zł. W sieci są informacje, jakoby są magicy, którzy ze zdziwieniem skutecznie zmienili funkcję limitera na tempomat."

Wystarczyło odpowiedzieć, że jest ktoś, lub nie znam takiego i milczę!

Natomiast, każdy z Was opisywał mi to co wiem, nie udzielając odpowiedzi, tylko niepotrzebnych wskazówek, które zweryfikowałem na "rynku" polskim i forach zagranicznych.

Oświecę Ciebie - Jest to możliwe!! nie wiem jedynie, gdzie się ukrywa ten fachman. A, że nie uzyskałem tutaj żadnej odpowiedzi na moje dość proste pytanie, to zamówiłem część i wizytę w ASO. I świadom jestem wszystkiego o czym niepotrzebnie pisaliście

Opublikowano

Możliwe że tacy fachmani są, system jednak masz taki, że nikt z programem tego nie zrobi, bo sam VCDS to już za mało, trzeba mieć dodatkową licencję, która jak wcześniej pisali, jest piekielnie droga dla niezależnych warsztatów. Także jeżeli ktoś oferuje taką usługę, to będzie ona albo bardzo droga, albo w nielegalny sposób będzie ingerować w oprogramowanie, co może skutkować później we wszelaki sposób.

Opublikowano
  • Autor

No brawo. Wysil się i przeczytaj mój obszerny post wyżej. Czytaj tematy, zanim przyłożysz palce do klawiatury, po to jedynie, by nie mnożyć komunałów. Bez odbioru.