Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż ACC Adaptive Cruise Control aktywny radar w A4 B8 A5 8T Polift

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć grupo,
przychodzę z kolejnym poradnikiem. Jestem świeżo po zamontowaniu ACC u siebie w aucie.
Częściowo wykonałem go na podstawie poradnika:

https://a4-klub.pl/topic/219585-monta%C5%BC-i-dzia%C5%82anie-acc-adaptive-cruise-control-aktywny-radar-2007-2012/

Jednak w wersji poliftowej jest kilka różnic, o których napisałem w dalszej części tego poradnika.

Wymagania:
1. Rozszerzony Gateway: - nasz Gateway musi wspierać ACC / Lane Assist / Side Assist / Asystenta świateł drogowych. U mnie: 8R0907468J

2. Auto musi mieć pompę ABS 1AT: jeżeli masz TPMS / AHA to prawdopodobnie Twoja pompa wspiera ACC.
Rozpoznawanie rodzaju pompy można przeprowadzić za pomocą numeru pompy. Opisałem więcej w tym miejscu:
https://a4-klub.pl/topic/176962-uk%C5%82ad-kontroli-ci%C5%9Bnienia-w-oponach-w-a4-b8-rka-czyli-tpms/page/12/#findComment-5788018

3. Auto musi mieć taśmę wspierającą ACC / Lane Keep Assist oraz manetkę do tempomatu aktywnego:
Rozpoznawanie rodzaju taśmy / manetek i ich wymianę (kalibrację) opisałem przy okazji montażu tego systemu w tym poradniku:
https://a4-klub.pl/topic/507205-monta%C5%BC-audi-lane-assist-w-audi-a4-b8-a5-8t-polift/

Manetki:
4G8953502AH, 4G8953502P - tempomat ACC, sedan / sportback (bez wycieraczki tylnej)
4G8953502S, 4G8953502AL - tempomat ACC, avant (wycieraczka tylna)

Taśma: 8K0953568M

Potrzebne części (na podstawie A5 8T):

Jeżeli kupimy radar z uchwytem, to niektórych elementów z poniższej tabelki nie musimy kupować - ja kupiłem w całości (1+2+3+8).

Zrzut ekranu 2026-06-13 o 00.35.03.png

Do tego potrzebujemy wiązkę radaru - można kupić gotową u przyjaciół z Chin za około 70zł.
Komplet śrub do regulacji można kupić nowy w ASO za około 180zł lub u przyjaciół z Chin za około 20zł.
Kratka do zderzaka pod radar.

Lista kratek - dobieramy odpowiednią:
Audi A4 B8 Polift zderzak zwykły: 8K0807682L
Audi A4 B8 Polift zderzak S-Line: 8K0807682N

Audi A4 B8 Polift zderzak S-Line: 8K0807682Q
Audi A5 8T Polift zderzak zwykły: 8T0807682J
Audi A5 8T Polift zderzak S-Line: 8T0807682L + zaślepka 8T0807152C

Audi A5 8T Polift zderzak S-Line: 8T0807682N + zaślepka 8T0807152C

Schemat podłączenia:
Schemat ACC.png

Montaż nitonakrętek jest łatwy i szybki o ile mamy kątową nitownicę do nitonakrętek - przykładowa poniżej:

Zrzut ekranu 2026-06-13 o 00.38.26.png

Po montażu i podłączeniu zostaje kodowanie i tu zaczyna się najtrudniejsza część, bo nie ma oficjalnej dokumentacji.

Kodowanie auta:
01. Silnik: Bajt 5 Bit: 5 OFF, Bajt 5 Bit 6 ON
16. Taśma kierownicy: Bajt 2 Bit 3: ON
17. Licznik: Bajt 4 Bit 2: ON
19. CAN Gateway: Lista połączeń - zaznaczamy 13
5C. Kamera utrzymania pasa: xxxCxxx do wartości C dodajemy +2 (np: 0120002 -> 0122002, 0110002 -> 0123002).
MMI: Zielone menu:
Car > Cardevicelist > Zaznacz “ACC” i "Breaking Assist" lub "AWV"
Car > Carmenuoperation > “ACC” i "Breaking Assist" lub "AWV" – Zmień z 0 na 5

13: Radar: Wielkie podziękowania dla Muskel1 - bez niego nie byłoby tak łatwo ustalić kodowania.
Link do posta z przykładem opisanym dla mojego auta: https://a4-klub.pl/topic/507710-monta%C5%BC-acc-adaptive-cruise-control-aktywny-radar-w-a4-b8-a5-8t-polift/#findComment-5837454

W celu ustawienia kodowania bierzemy wartości wg schematu: ABCDE

xxxxE: HAK: 

1 - tak, 

8 - nie

xxxDx: Region:
1 - USA (mile), 

2 - Kanada (km), 

3 - RoW (skala mil), 

4 - Japonia(km), 

5 - RoW (mile), 

6 - RoW (km)

xxCxx: Wersja nadwozia: 

1 - standardowa (sedan / avant), 

2 - wydłużony rozstaw osi (chiny), 

3 - konstrukcja lekka
x
Bxxx: Radio: 

1 - przedlift RMC/MMI, 

2 - polift RMC/MMI bez DriveSelect, 

3 - MMI z DriveSelect

Axxxx: Silnik: 

1 - 3.0L TSI i 4.2L FSI [PR-D08/D0A/D11/D59]

1 - 3.0L TSI z automatyczną skrzynią biegów (0B5) [PR-DC5/G1G]

1 - 4.2L FSI z automatyczną skrzynią biegów (0B5/0B6) [PR-D08/D0A/D11/D59]

3 - 2.0L TDI z manualną skrzynią biegów (CAGA?) & 2.7L TDI & 3.0L TDI [PR-D1Q/D1V/D43/D4V/D50]

3 - 2.7L TDI z automatyczną skrzynią biegów (0AW)

3 - 3.0L TDI z automatyczną skrzynią biegów (CCWA?) (0B5?/0B6)

3 - 2.0L TDI z manualną skrzynią biegów (CAGC?)

3 - 3.0L TDI z automatyczną skrzynią biegów (CVUC) [DD3/G1G]

4 - 2.0L TDI z manualną skrzynią biegów (CAGA?)

4 - 1.8L TSI & 2.0L TDI [PR-D2S/D7H/D90/D92/D94/DN4] +6T4

5 - 2.0L TSI & 3.0L & 3.2L FSI [PR-D2D/D6D/D6W/DF7]

5 - 2.0L TSI z manualną i automatyczną skrzynią biegów (0B5)

6 - 2.0L TDI z manualną skrzynią biegów (CAHA/CGLC?)

6 - 1.8L TSI, 2.0L TSI, 2.0L TDI & 2.7L TDI (D1W D64 D67 D6J D93 D95 D2S DE2 DE5 DK6 DK7) +8T0

Ustaloną wartość przerabiamy na hex dopisując zera wiodące do 6 znaków.
Wartość możemy przeliczyć za pomocą:
https://www.binaryhexconverter.com/decimal-to-hex-converter

W moim przypadku: ABCDE =
63161 -> KODOWANIE: 00F6B9, bo:

E = 1 - mam hak

D = 6 - region RoW, km/h
C = 1 - sportback

B = 3 - MMI z DriveSelect

A = 6 - CGLC z manualną skrzynią

Adaptacja kanału 007: ustawiamy na 1

Błędy, które mogą nam pozostać:

01-Engine; Fault: 04330 - Function Restriction due to Received Malfunction Value U1113 00 [039]

13-Auto Dist. Reg; Fault: 02095 – Component Protection Active

U mnie po zdjęciu CP był nadal błąd 04330 - po ustawieniu kodowania w Lane Keep Assist znikł.

Po ustawieniu kodowania, zdjęciu ochrony komponentu działa - obyło się bez kalibracji w celach testowych, chociaż docelowo zostanie ona wykoanana i każdemu polecam to zrobić.

W Blokach pomiarowych grupa 002 mamy wartości kątów. U mnie na początku było: -0,020; 1,016; 0,056

Po kilku dniach jazdy wartość w pierwszym bloku wpadła w -0,840 - oznacza to, że radar zaczął uczyć się położenia.
W zakresie poza -0,9 i 0,9 wyskakuje błąd o wymaganej kalibracji.

Pierwszy blok pomiarowy grupy 002 to oś X (lewo-prawo). Patrząc na radar kręcenie z zewnątrz śrubą wg wskazówek zegara zmniejsza wartość, a w przeciwną stronę zwiększa. 1/4 obrotu to zmiana o około 0,100.
Jeżeli wartość jest mniejsza od 0, to radar patrzy na prawo - trzeba wkręcić prawą śrubę - kręcimy wtedy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Jeżeli jest większy od 0, to odwrotnie.

Drugi i trzeci blok stoją dęba pomimo kręcenia śrubą od osi Y (góra-dół) - radar patrzył do góry, zjeżdżając z mostu widział auta lepiej, więc cofnąłem go o 3mm na śrubie - wcześniej kręciłem o 1,5 obrotu w przeciwną stronę, ale również żadnych zmian w blokach pomiarowych 2 i 3 nawet po 200km.

Klucz do regulacji: VAS6190/2 lub pasuje również nasadka Torx E5.

Podczas kiedy na początku kręciłem w złą stronę to radar złapał 2 razy błąd 02805 podczas jazdy. Niestety nie mogę znaleźć zdjęcia z detalami błędu. Objawy to: zapalenie środkowych kontrolek od radaru na czerwono, nie można włączyć ACC, żeby przywrócić działanie trzeba skasować błąd z licznika, a następnie z radaru (odnotowują go też inne systemy). Nie mam pewności czy błąd powstał przez kalibrację czy coś jest uszkodzone. Obecnie jeżdżę - obserwuję.
Działania jakie podjąłem to:
1. Wyłączenie ogrzewania radaru w blokach adaptacji - jest około 30 stopni na +
2. Skręcenie radaru w drugą stronę
3. Wypięcie i wpięcie wtyczki radaru

Przyczyną też mogło być to, że podczas jazdy był podłączony VCDS w blokach pomiarowych radaru - możliwe, że przeszkodził w komunikacji. Niestety nie znalazłem informacji w tym temacie, więc nie mogę ustalić dokładnej przyczyny.

Od tego momentu od 3 dni nie mam tego błędu i nie pojawił się ponownie. Od wczoraj mam względnie działający radar (kalibracja domowa). Jeżeli błąd nie wróci to za jakiś czas zgłoszę się na kalibrację. Do tego czasu będę obserwować pozostałe 2 bloki pomiarowe. Jeżeli wartość od osi Y się zmieni to również o tym wspomnę w tym temacie.

Licznik:
W celu pełnej funkcjonalności (dodatkowe kontrolki i ledy prędkości) trzeba zmienić / zmodyfikować licznik. Niestety wersja przedliftowa nie pasuje jeżeli chodzi o dawcę. Najlepiej patrzeć na daty produkcji naszego licznika i dobrać odpowiedni wg katalogu. W moim przypadku na dawcę elementów wpadł anglik - poza przeniesieniem elementów trzeba było dołożyć 2 diody (wzięte z kontrolek licznika: AutoHold i hamulca) oraz 2 układy i 2 rezystory również z płyty anglika, ale z innych miejsc (elementy powtarzalne do pozostałych diód) - jeżeli nie zrobimy tego to układ z anglika po założeniu europejskich tarcz ma trójkąciki od 40km/h. Na dawcę tarcz posłużył licznik przedliftowy - tu pasuje idealnie. Jedyna różnica - zielona kontrolka tempomatu, jednak przy ACC jest ona nieaktywna. W przypadku doposażania licznika z wyskalowaniem 300KM/H może być inny układ elementów do uzupełnienia.

Poniżej zdjęcia, na podstawie których można przelutowywać elementy. U mnie licznik oparty na układzie MB91F467EA czyli 8T0920932. Dawca elementów: 8T0920984M (ten sam układ główny i bliźniaczy layout płyty). Na dawcę tarcz wykorzystany został licznik z 2009 roku.

back_top.png back_left.png front_right.png

Edytowane przez michalspam94

Opublikowano

Świetna robota jak zwykle! Temat do podpięcia w DIY. Gdzie zrobiłeś CP? Wiesz że kalibrację można poprawić wg odczytów z bloków pomiarowych? Gdzieś widziałem filmik, robi się to na zasadzie że jeździsz, sprawdzasz ile jest korekty, przekręcasz śrubkę regulacyjną o powiedzmy pół obrotu w prawo i jeździsz, sprawdzasz ile się zmieniła korekta, jeżeli poszła w dobrą stronę to dalej w prawo itp itd.

Opublikowano
14 minut temu, RaThek napisał(a):

Świetna robota jak zwykle! Temat do podpięcia w DIY. Gdzie zrobiłeś CP? Wiesz że kalibrację można poprawić wg odczytów z bloków pomiarowych? Gdzieś widziałem filmik, robi się to na zasadzie że jeździsz, sprawdzasz ile jest korekty, przekręcasz śrubkę regulacyjną o powiedzmy pół obrotu w prawo i jeździsz, sprawdzasz ile się zmieniła korekta, jeżeli poszła w dobrą stronę to dalej w prawo itp itd.

Jeżeli posiadasz głowicę VAS mogę zdjąć CP

Opublikowano
8 godzin temu, michalspam94 napisał(a):

MMI: Zielone menu:
Car > Cardevicelist > Zaznacz “ACC” i "Breaking Assist" lub "AWV"
Car > Carmenuoperation > “ACC” i "Breaking Assist" lub "AWV" – Zmień z 0 na 5

Dodatkowo w Car > carbusassignment > “ACC” i "Breaking Assist" lub "AWV" – Zmień na [CAN Extended] 5/9

Jeżeli nikt jeszcze nie grzebał w zielonym menu, powinno tak być już ustawione, ale spotykam się dosyć często z poprzestawianymi wartościami, więc warto także to dodać.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
9 godzin temu, michalspam94 napisał(a):

13: Radar: Niestety nie trafiłem na dokładny opis, więc przedstawiam tu informacje, które mam z własnych obserwacji. Jeżeli coś więcej ustalę, to dopiszę.

Bajt 2:

Hak (Bit 0 i 3):
Bez haka +7 (bit 0 off, bit 3 on)

Z hakiem +1 (bit 0 on, bit 3 off)

Region (Bit 1 i 2):

RoW +0 (bit 1 off, bit 2 off)

UK +2 (bit 1 on, bit 2 off)

Mój radar +4 (bit 1 on, bit 2 off)

USA +6 (bit 1 on, bit 2 on)

DriveSelect (Bit 4) - Tylko FaceLift:

Bez DriveSelect +0 (bit 4 off)

Z DriveSelect +16 (bit 4 on)

Tutaj sytuacja z kodowaniem jest trochę inna.

Należy natomiast aktualną wartość kodowania szesnastkowego (HEX) pokazanego w sterowniku, przekształcić na wartość dziesiątkową (DEC) i dopiero zaznaczać odpowiednie cechy wyposażenia pojazdu.

Ostateczną wartość dziesiątkową (DEC) przekształcić z powrotem na wartość szesnastkową ( HEX) i zapisać w sterowniku.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Tutaj sytuacja z kodowaniem jest trochę inna.

Należy natomiast aktualną wartość kodowania szesnastkowego (HEX) pokazanego w sterowniku, przekształcić na wartość dziesiątkową (DEC) i dopiero zaznaczać odpowiednie cechy wyposażenia pojazdu.

Ostateczną wartość dziesiątkową (DEC) przekształcić z powrotem na wartość szesnastkową ( HEX) i zapisać w sterowniku.

Właściwie można na bitach też - zależy jak kto woli, koniec końców to nadal bity i bajty. Problem jest z tym, że nie mam pojęcia za co odpowiada Bajt 1 (Bity 0-7) i Bajt 2 pozostałe bity (5-7), o których nie wspomniałem. Podpinam moją rozpiskę znalezionych kodowań dla radaru 8K0 907 561 B na podstawie auto-skanów znalezionych w internecie. Może ktoś z Was dopowie coś lub nakieruje na jakiś trop. Być może kodowanie jest też zależne od sterownika J792, ale z autoskanów nie do końca mogłem wyciągnąć powtarzalność.

acc.png

Jeżeli ktoś ma konto na mhhauto.com i może pobrać ten załącznik to prośba o wstawienie, bo tam z tego co widzę na miniaturce ktoś rozpisał to kodowanie i może coś więcej podpowie.
Link do pliku: https://mhhauto.com/attachment.php?aid=358409
Link do tematu: https://mhhauto.com/Thread-Audi-A4-B5-5-retrofited-ACC-coding-problem

mhhauto.png

Opublikowano

Napisz mi jakie masz kodowanie aktualnie w sterowniku 13, oraz czy masz MMI 3G, ADS i hak.

Opublikowano
  • Autor
49 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Napisz mi jakie masz kodowanie aktualnie w sterowniku 13, oraz czy masz MMI 3G, ADS i hak.

Obecnie w 13: 00F2D1 - mam hak, MMI 3G Basic, ADS, Europa, kierowca po lewej, licznik w km/h. Jeżeli wiesz i możesz napisać jakie wartości w jakich sytuacjach dodawać / odejmować, to podziel się proszę tą informacją, a przepiszę to na bity i udostępnię instrukcję w 1 poście.

Opublikowano

Możesz proszę podać jeszcze VIN?

Opublikowano

Zrzut ekranu 2026-06-13 154127.png

Proszę bardzo.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, RaThek napisał(a):

Zrzut ekranu 2026-06-13 154127.png

Proszę bardzo.

Dziękuję. Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi. Biorę się za przepisanie tego na bity i zaktualizuje temat. Jakby ktoś z czytających wiedział coś jeszcze w temacie kodowania to poproszę o info.

Opublikowano

A ten VIN?

Opublikowano

Ok VINu nie podałeś, szkoda, przydałby się do rozkodowania kodów PR aby poprawnie zakodować.
Mogę więc obliczyć kodowanie na podstawie podanych wsześniej informacji oraz danych profilowych.
Jak już wyżej wspomniałem, trzeba przeliczyć HEX na DEC, czyli biorąc dla przykładu mamy Twoje obecne kodowanie HEX 00F2D1 postępujemy jak poniżej:
Otwieramy pomocnika kodowania LCode (nie podłączamy się do auta) i wprowadzamy obecne kodowanie:

Screenshot (747).png

Teraz naciskając klawisze Ctrl+D przekształcamy aktualną wartość kodowania szesnastkowego (HEX), nam wartość dziesiątkową (DEC)

Pokaże nam się wartość 0062161

Teraz zaczynamy zmianę kodowania zaczynając od skrajnej prawej cyferki, odpowiedzialnej za hak.

Screenshot (748).png

Ty masz hak, więc pozostawiamy 1

Kolejna druga z prawej odpowiada za kraj.

Tutaj też masz prawidłowo, więc pozostawiamy 6

Screenshot (749).png

Trzecia z prawej to wersja nadwozia, także masz prawidłowo, więc pozostawiamy 1

Screenshot (750).png

Następna, to system multimedialny, masz tam niestety złą wartość, bo masz 2, a powinieneś mieć 3,

Screenshot (751).png

więc zmieniamy na 3.

Screenshot (752).png

Kolejna i ostatnia odpowiada za wariant/kombinację silnika i skrzyni.
Masz tam 6. Zgodnie z profilem silnik CGLC i skrzynia manual, więc tutaj też zostawiamy 6.

Screenshot (753).png

Mamy w takim razie obliczoną wartość dziesiątkową 0063161.

Screenshot (756).png

Musimy ją teraz przekształcić z powrotem na wartość szesnastkową. W tym celu klikamy na klawisze Ctrl+H i pokaże nam się nasze kodowanie w systemie szesnastkowym 00F6B9 , które możemy następnie wprowadzić do sterownika.

Screenshot (757).png

Jak widzisz na screenach w dużej mierze prawidłowe kodowanie opiera się na podstawie kodów PR, jest to pomocne.

Dlatego prosiłem o VIN.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, RaThek napisał(a):

W okolicy Turku (wielkopolskie) jest człowiek, co ogarnia to oficjalną ścieżką. Teoretycznie można śrubkami, ale w praktyce nie mam opisu który blok za którą śrubkę odpowiada, a dodatkowo problem jest z tym, że nie ma pewności czy po zrobieniu śrubkami będzie prawidłowo działać - i nie mam tu na myśli czy błąd złapie, a czy dobrze będzie rozpoznawać. Do testowania jak najbardziej śrubki to dobry pomysł, jednak na zakończenie to warto zrobić zgodnie ze sztuką.

1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Ok VINu nie podałeś, szkoda, przydałby się do rozkodowania kodów PR aby poprawnie zakodować.
Mogę więc obliczyć kodowanie na podstawie podanych wsześniej informacji oraz danych profilowych.
Jak już wyżej wspomniałem, trzeba przeliczyć HEX na DEC, czyli biorąc dla przykładu mamy Twoje obecne kodowanie HEX 00F2D1 postępujemy jak poniżej:
Otwieramy pomocnika kodowania LCode (nie podłączamy się do auta) i wprowadzamy obecne kodowanie:

Screenshot (747).png

Teraz naciskając klawisze Ctrl+D przekształcamy aktualną wartość kodowania szesnastkowego (HEX), na wartość dziesiątkową (DEC)

Pokaże na się wartość 0062161

Teraz zaczynamy zmianę kodowania poczynając od skrajnej prawej cyferki, odpowiedzialnej za hak.

Screenshot (748).png

Ty masz hak, więc pozostawiamy 1

Kolejna druga z prawej odpowiada za kraj.

Tutaj też masz prawidłowo, więc pozostawiamy 6

Screenshot (749).png

Trzecia z prawej to wersja nadwozia, także masz prawidłowo, więc pozostawiamy 1

Screenshot (750).png

Następna, to system multimedialny, masz tam niestety złą wartość, bo masz 2, a powinieneś mieć 3,

Screenshot (751).png

więc zmieniamy na 3.

Screenshot (752).png

Kolejna i ostatnia odpowiada za wariant/kombinację silnika i skrzyni.
Masz tam 6. Zgodnie z profilem silnik CGLC i skrzynia manual, więc tutaj też zostawiamy 6.

Screenshot (753).png

Mamy w takim razie obliczoną wartość dziesiątkową 0063161.

Screenshot (756).png

Musimy ją teraz przekształcić z powrotem na wartość szesnastkową. W tym celu klikamy na klawisze Ctrl+H i pokaże nam się nasze kodowanie w systemie szesnastkowym 00F6B9 , które możemy następnie wprowadzić do sterownika.

Screenshot (757).png

Jak widzisz na screenach w dużej mierze prawidłowe kodowanie opiera się na podstawie kodów PR, jest to pomocne.

Dlatego prosiłem o VIN.

Z VIN nie znajdziesz za wiele - trochę dokładałem do auta, więc kody się nie zgadzają, a zaktualizować ich chyba nie można z tego co pytałem w ASO. Opis mega spoko. Ewentualnie postaram się rozpisać to w skróconej wersji, ale daję link do Twojego posta w pierwszym.

Wiesz może czym się różni region 3 od 5 w Twojej instrukcji?

Opublikowano
8 minut temu, michalspam94 napisał(a):

Z VIN nie znajdziesz za wiele - trochę dokładałem do auta, więc kody się nie zgadzają, a zaktualizować ich chyba nie można z tego co pytałem w ASO.

No mi głównie chodziło o jednostkę napędową i skrzynię, bo to się (chyba?) nie zmieniło.

Doposażenia rzeczywiście nie dopiszesz, czyli nie przeprowadzisz dokumentacji wstecznej na serwerach, jeżeli nie istnieje na to kod SVM. Takie doposażenie jak ACC itp, takich kodów nie mają, czyli nie da rady dopisać😉