Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] 2,8 193 KM czy 1,8T 150KM plusy i minusy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bierz 1.8T AJL i objedziesz każde seryjne 2.8 :):cool1:

z malym szczegolem, ze to 2.8 bedzie 12V

kulturka pracy w v6 jest niczego sobie i w zasadzie radio nie potrzebne - a to jeden z większych plusów których w/g mnie za wiele nie ma. Dla mnie osobiście jeżeli 2.8 to tylko quattro a to już i większe spalanie i droższa eksploatacja a 1.8T może być ośka. Poza tym pod światłami bulgot v6 może być ośmieszony małym bzyknięciem r4 w 1.8. :)

Opublikowano

Za V6 przemawia kultura pracy, chyba lepiej sie instalacja LPG sprawdza no i najwazniejsze to na trase to silnik marzenie nabiera predkosci rowno jak by opory powietrza nie istanialy, pali relatywnie nieduzo poza miastem, z wad to troche czuc ze silnik ciezszy od R4 i nie da sie zwiekszyc mocy, ja bym sie zastanowil tez nad 1.9 TDI 115 malo pali i modzic mozna az ponad 200km i dalej bedzie malo palil. No i jak audi to tylko Quattro obojetne jaki silnik bo z 4x4 to inne auto i inne prowadzenie.

Opublikowano

v6 droższa eksploatacja ? i niewiem co masz za torpede:) moze masz 10 turbin wpakowane ale to 1,8t zostaje na swiatłach a pozeniej zaczyna ci sie krecic turbo , chyba ze masz inaczej , zreszta to juz było na forum

Opublikowano

ale to 1,8t zostaje na swiatłach a pozeniej zaczyna ci sie krecic turbo

to zalezy od tego,kto siedzi w 1,8 T i jak trzyma stope na pedale gazu :naughty: 1,8T trzeba umiec wcisnac gaz,zeby wystartowac szybko :wink4:
Opublikowano

ale to 1,8t zostaje na swiatłach a pozeniej zaczyna ci sie krecic turbo

to zalezy od tego,kto siedzi w 1,8 T i jak trzyma stope na pedale gazu :naughty: 1,8T trzeba umiec wcisnac gaz,zeby wystartowac szybko :wink4:

święta prawda :good:

Opublikowano

v6 droższa eksploatacja ? i niewiem co masz za torpede:) moze masz 10 turbin wpakowane ale to 1,8t zostaje na swiatłach a pozeniej zaczyna ci sie krecic turbo , chyba ze masz inaczej , zreszta to juz było na forum

Jakbyś kolego przeczytał ze zrozumieniem to byś wyczytał że napisałem o quattro bo w/g mnie skoro 2.8 i v6 to Q i że quattro to większa eksploatacja a nie v szóstka (w sensie zawieszenie itp itd). Nigdy nie napisałem że gardzę Q a tym bardziej widlakiem bo jakby mnie było stać to i znalazł bym dobry egzemplarz to bym się nie zastanawiał. Jedyne co miałem na myśli to to że 1.8T w sensie AJL objeżdża 2.8 w serii i to nie ma przeproś... ot taką torpedę posiadam :D

edit:

do tej pory nie dałem rady Volvo s80 biturbo (272KM) i dziś tj. (21.05) Maserati GranTurismo (323KW) :):polew:

Opublikowano

Quattro nie jest drozsze w eksploatacji - co za bzdura? pali tylko troche wiecej, za to przeguby duzo wiecej wytrzymaja niz w osce i zima mozna bokami polatac :kox:

Opublikowano

jak bzdura amortyzator na tył do ośki 250zł a do Q prawie 800zł

wiele takich przykładów ale nie chodzi tu o 4x4 czy fwd bo i ja czasem żałuję że nie mam Q

Opublikowano

jak bzdura amortyzator na tył do ośki 250zł a do Q prawie 800zł

skad taka cena :shocked: ja placilem za Bilsteina B6 Sport 400zl za sztuke przod i tyl

Opublikowano

do tej pory nie dałem rady Volvo s80 biturbo (272KM)

to wyobraz sobie, ze 2.8 30V ma do 100km/h tylko o 0,1s gorszy czas jak te Volvo

trafiles na jakis zajezdzony egzemplarz i teraz powtarzasz w kolo ze to niby AJL w serii jest szybsze

swoja droga wyjasnisz moze, jak to mozliwe, ze auto :

- z nizszym momentem w calym zakresie (od 1000 obr/min az do odcinki)

- o 13KM slabsze

- i tylko 45kg lzejsze

moze byc szybsze ?

tylko dzieki znacznie krotszym przelozeniom skrzyni AJL nie wiele odstaje od 2.8 30V

po programie to juz inna bajka, AJL zostawi 2.8 z tylu, ale dziwnym trafem na forum jest duzo AJL, a ani jednego po programie ....

Opublikowano

Tylko V6 koledzy. :naughty: Nie mam nic przeciwko 1.8T, ale jak ktoś pojeździ V-ką to będzie wiedział o co biega. :wink4: Jeśli jednak chcecie mieć nieziemskie osiągi to trzeba zainwestować w S4. :tongue4: Pozdrawiam! :hi:

Opublikowano

DOBRZE 2,8 jest lepsze fajniejsze i szybsze - na tym zakończe

może i była zajeżdżona, może kierowca ch*****, a może mój taka torpeda :P a może jeszcze co innego

a co do virusa - na razie nie znalazłem nikogo w okolicy kto by to zrobił... a może słabo szukam

a może ten virus już tam jest :D :D :D

Opublikowano

a co do virusa - na razie nie znalazłem nikogo w okolicy kto by to zrobił... a może słabo szukam

a może ten virus już tam jest :D :D :D

W AJL już nie podniesiesz zbytnio mocy, jedynie moment z dołu bo AJL już ma fabrycznie mocniejszy program, a dla bezpieczeństwa turba nie podaje się więcej u góry.

Odnośnie wyboru to jak autorowi wątku nie zależy kompletnie na modyfikacjach, chcesz mieć seryjne "bez obsługowe" auto i po prostu się trochę szybciej przemieszczać to 2.8

Jeśli natomiast nie wykluczasz jakiś modyfikacji w przyszłości to bardziej rozwojowy silnik, taki jakim jest 1.8T pasowałby ci bardziej. Można kupić 1.8T chodźby z miłości do turbo doładowanych benzyn, ale skoro ty napisałeś ten post z tym pytaniem to ta mięta jest ci pewnie obca.