ELVIS1104 Opublikowano 22 Maja 2009 Opublikowano 22 Maja 2009 Witam. Drodzy koledzy mam pytanko. w przyszłym miesiącu chcę założyć gaz do swego autka ,a sprawa jest tego typu że kat.jest padnięty i chcę go wydłubać i wspawać rurę lub strumienicę. czy to nie będzie miało wpływu na gaz bo kumpel mnie nastraszył że sonda będzie żle zczytywać czy coś takiego i cały czas ten gaz będzie mi się psuł. rozważam też kupno uniwersalnego kata. Pomużcie bo nie wiem co mam robić
adadur Opublikowano 22 Maja 2009 Opublikowano 22 Maja 2009 Radzę podjechać do warsztatu gdzie chcesz gaz zakładać i popytać jaką funkcję pełni sonda w tej instalce co chcą zapodać, Dodatkowo odwiedź mechanika wprawnego w diagnostyce troszeczkę i niech ci coś podpowie na temat sondy i zmiany katalizatora/strumienicy (tak naprawde to nic ona nie daje) a w drugiej kolejności powiedz że docelowo chcesz gaz zapodać. jak dobrze trafisz dobrze twoje wątpliwości rozwieją
KoDi Opublikowano 22 Maja 2009 Opublikowano 22 Maja 2009 Bez probemu wycinaj kata w ADR. Oczywiście wspawaj rurkę...
olorob2 Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 witam.Mam pytanie czy usuniecie katalizatorow bedzie mialo jakis wplywna emisje spalin bo jestem na Wyspach a wiecie jakie sa przeglady techniczne poza polska i czy diagnosta jest to w stanie sprawdzic na analizie spalin
domjenick Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 witam.Mam pytanie czy usuniecie katalizatorow bedzie mialo jakis wplywna emisje spalin bo jestem na Wyspach a wiecie jakie sa przeglady techniczne poza polska i czy diagnosta jest to w stanie sprawdzic na analizie spalin bez kata nie przejdzie MOTu,bo sonde wkladaja w wydech za kazdym razem-odradzam
olorob2 Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 A jak bym wyciol srodkowy tlumnik to tez bedzie problem ...dzieki za odp..
domjenick Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 srodkowy nie ma wplywu na sonde i emisje spalin-zmieni sie tylko dzwiek,na glosniejszy
tomaszu Opublikowano 24 Maja 2009 Opublikowano 24 Maja 2009 ELVIS1104, miałem dokładnie taki sam silnik i gaz sekwencyjny. W miejscu kata miałem wspawaną rurkę i nie było żadnych problemów. Polecam jednak wstawienie tłumika przelotowego zamiast rurki - auto jest bardziej dynamiczne i pracuje ciszej. :th:
mlis Opublikowano 28 Maja 2009 Opublikowano 28 Maja 2009 Ja mam troszkę inny problem. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wycięcie katalizatora. Byłem dzisiaj u kumpla na kanale zobaczyć jak ten cały wydech wygląda. Planowałem że w miejsce kata wstawię strumienicę no ale z tego co widziałem to nie będzie takie proste bo katalizator nie dość że idzie po ukosie w dół to jeszcze w bok a strumienice są zazwyczaj proste. Przerabiał ktoś u siebie ten temat? jak sobie z tym poradziliście? Kumpel coś sugerował żeby wyczyścić tylko środek kata a strumiencę wspawać kawałek dalej Jak myślicie, ma to sens?
poziek Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 Kumpel coś sugerował żeby wyczyścić tylko środek kata a strumiencę wspawać kawałek dalej Jak myślicie, ma to sens? NIE MA ŻADNEGO. Wstaw po prostu prostą rurę tej samej średnicy.
mlis Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 Kumpel coś sugerował żeby wyczyścić tylko środek kata a strumiencę wspawać kawałek dalej Jak myślicie, ma to sens? NIE MA ŻADNEGO. Wstaw po prostu prostą rurę tej samej średnicy. A strumienice sobie całkowicie odpuścić?
poziek Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 A strumienice sobie całkowicie odpuścić? Najlepiej zapomnij, że takie coś w ogóle istnieje
mlis Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 wolałem się upewnić bo różne głosy na ten temat słyszałem. Niektórzy twierdzą że na samej rurze to nie ma prawa bytu i straszą jakimiś komplikacjami w auteczku. Z drugiej strony na forum ludzie raczej są zadowoleni po takim zabiegu więc jestem trochę rozdarty. Ostatecznie pewnie jednak zdecyduje się na samą rurę.
Rekomendowane odpowiedzi