rafal_lublin Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 witam, od dluzszego czasu chorowalem na xenony i w koncu mam pieniazki i tu dylemat. Do dzisiaj zylem w przekonaniu ze ori xenony sie same poziomuja a to nie prawda, za ori xenony uzywane musze zaplacic minium 1700 zł a kolega dzisiaj podpowiedzial mi zeby kupic lampy depo (440 zł) i zestaw HID (450 zł) wszystko nowe i jedne i drugie nie beda sie poziomowac, nie wiem co wybrac, ori xenony sa drozsze o 800 zł ale slyszalem ze ten HID swieci gorzej, doradzcie prosze, moze ktos mial stycznosc z HID bo moze ja slyszalem tylko plotki, jesli okaze sie ze ten zestaw HID dobrze swieci to sklaniam sie ku opcji depo+HID, wiadomo 800 zł zostaje w kieszeni i bedzie na spryskiwacze pozdrawiam, Rafał oczywiscie na razie mam zwykle ori lampy z 98r
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 oczywiscie na razie mam zwykle ori lampy z 98r tzn soczewkowe zespolone?
Gość Michał Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 tzn soczewkowe zespolone? Jeśli ori z 98 to nie są zespolone
rafal_lublin Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2007 mam zwykle lampy, kierunkowskaz oddzielnie lampa oddzielnie (nie soczewkowa) i wiem ze bede musial przerobic blotnik i wtyczke
Gość Kaziu_Wichura Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 mam zwykle lampy, kierunkowskaz oddzielnie lampa oddzielnie (nie soczewkowa) i wiem ze bede musial przerobic blotnik i wtyczke myślałem, że soczewki. Jakbyś miał reflektory soczewkowe to już krótsza droga do xenonów.
kapsel Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 zestaw HID o którym piszesz mam założony u mnie w samochodzie i świeci to bardzo dobrze w porównaniu do zwykłych żarówek to nawet rewelacyjnie zestaw HID można założyć to każdego reflektora
Sprinter Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Pewnie że wszystko można, tylko w zwykłej lampie bez soczewki walisz takim xenonem potem jak żarówką 110W... Co do samego xenonu, ori ma tą zaletę, że soczewka dedykowana xenonowa jest o ciut bardziej eliptycznym rozkładzie światła niż zwykła i ma inną przysłonę z góry. W praktyce jednak różnicy prawie nie widać, bo odcięcie na zwykłej zdaje egzamin. Mówiąc wprost, samochód z xenonem ori czy HID świeci bardzo podobnie... Minusem HID są zewnętrzne przetwornice, które trzeba sobie zamontować gdzieś pod maską, ale to jest akurat detal, bo wszystkie teraz mają hermetyczne obudowy i złącza.
wojtek26 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 A o jakiej barwie są najlepsze xenony są od 6000K do chyba 10000K
Sprinter Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Jak najniżej z temperaturą palników. 6000K będzie dość białe, im wyżej tym bardziej niebiesko, aż w fiolet. 4300K światło białe (ale nie ma najczęściej niebieskiej "bajeranckiej" poświaty) - to najczęściej stosowana przez producentów aut temperatura światła 6000K - białe z lekką niebieską poświatą, niektórzy producenci też takie stosują 8000K - tu już jest niebiesko, na drogę też świeci bardziej niebiesko 10000K i wyżej to już jakieś niebieskie, fiolety, itd. Jeśli to ma być jako podniesienie bezpieczeństwa stricte, to zakładać 4300K. Optymalnie pomiędzy bezpieczeństwem i wyglądem to 6000K, ładne białe światło i widoczność bardzo dobra. Powyżej 8000K zaczyna się robienie auta na pokaz i nie ma to nic wspólnego z komfortem jazdy nocą...
Cilek Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 barwa światła powyżej 6500K jest niezgodna z prawem.
wojtek26 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Dzięki panowie też tak sądziłem ale nie byłem pewien chyba sie skusze na 6000K
Cuber Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Opublikowano 17 Kwietnia 2007 rafal_lublin proponuje Ci ori lampy zespolone VALEO (warto dołożyć kasę i mieć ori) po lifcie i do tego zestaw HID 6000K bedzie super
Rekomendowane odpowiedzi