Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BKE] Geometria w turbawce do naprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi A4 B7 1.9tdi BKE 125000km podczas jazdy ok.3000tyś/obr nagle stracił moc.Po zgaszeniu i odpaleniu wrócił do normy.Pojechałem do mechaniora podłączył pod Vag-a i wyskoczyło:Audi Diesel EDC 16U31 pamięć błędów:379-Regulacja ciśnienia doładowania-Odchyłka regulacji ujemna. Reszta ok!Mechanior na to że trzeba w turbawce (zrobić) geometrie.I może to naprawić za ok.500zł.Czy to dobra diagnoza?Bo już mam dość tych "wszystkich" mechaniorów!Auto zawiesiło się narazie tylko raz.Dajcie znać co z tym zrobić?Dzięki :hi:

Opublikowano

Ja też mam podobny problem, parę dni temu w trakcie przyspieszania przy prędkości ok. 130 km/h na 6 biegu stracił moc,nie zapaliły się żadne kontrolki,a po zgaszeniu i odpaleniu usterka ustąpiła. Podłączenie do vaga nie wykazało żadnych błędów :mysli:.Dodam że sytuacja powtórzyła się już drugi raz w odstępie ok 1000km. :hi:

Opublikowano

Auto weszlo w tryb awaryjny, zwany rowniez notlauf

Jeśli ten mechanik ma na mysli czyszczenie turbiny to jest to cena, jak cena. Trzeba turbo wyjąć, rozłożyć, wyczyścić kierownice i złożyć do kupy. Ale zapytaj czy na pewno chodzi o taka operacje.

Poza tym jeśli to był pierwszy raz z trybem awaryjnym, to warto zrobić logi, żeby zobaczyć w jakim zakresie i jakie jest to przeładowanie. Wtedy będzie można określić, czy wyciągać i czyścic turbo, czy można rozruszać kierownice ostrzejsza jazda, czy może coś innego niedomaga :hi:

Opublikowano

Dzięki za informacje!W trakcie zwiechy u mnie też sie nie zapaliły żadne kontrolki.

Opublikowano

Kurde ja to samo mam, ale raz na jakiś czas, zrobiłem jakieś 25.000km cztery razy się zdarzyło VAG nic nie pokazał :angry:

Opublikowano

U mnie jest cos tez takiego jak opisujesz. Vag nie pokazuje zadnych bledow. Dzieje mi sie to raz na tydzien i auto jest slabsze szarbie mim czasami a to tego turbina pracuje wtedy duzo dlosniej niz normalnie.Chyba bede musial oddac wogule turbinke do regeneracji bo bardzo swista. pozdrawiam

Opublikowano

Poza tym jeśli to był pierwszy raz z trybem awaryjnym, to warto zrobić logi, żeby zobaczyć w jakim zakresie i jakie jest to przeładowanie.

Sęk w tym, że u kolegi radekk2000 występuje niedoładowanie i zanim się zabierze za oddanie turbawki do czyszczenia to lepiej sprawdzić szczelność wężyków podciśnienia i węży powietrza doładowanego na ewentualne nieszczelności bo turbina nie wyrabia z osiągnięciem właściwego ciśnienia doładowania, które na logach w grupie 011 będzie mniejsze niż to zadane.

Opublikowano

radek2000 najlepsza rada dla ciebie to zrób logi i będzie wiadomo czy turbawka nadaje się do wyciągania

Opublikowano

radek2000 najlepsza rada dla ciebie to zrób logi i będzie wiadomo czy turbawka nadaje się do wyciągania

chodzi o to, że nawet po logach nie będzie wiadomo czy turbo ma zapieczone łopatki, przyczyn jest zbyt wiele a mianowicie :

-uszkodzony mechanicznie lub elektrycznie elektrozawór N75,

-dziurawe wężyki podciśnienia (zwłaszcza ten od N75 do sztangi turbiny),

-nieszczelna sama sztanga turbiny,

-nieszczelność na wężach od turbo do kolektora ssącego,

-nieszczelność intercoolera,

-w końcu zapieczone łopatki w pozycji minimalnego doładowania.

Nawet logi na niewiele się zdają bo i tak wszystkie wyżej wymienione elementy trzeba kolejno sprawdzić i eliminować.

Opublikowano

nieszczelna sama sztanga turbiny,

co masz na mysli -sztanga to kawalek metalu i to cytuje "w końcu zapieczone łopatki w pozycji minimalnego doładowania"- jeszcze takich nie widzialem
Opublikowano

Poza tym jeśli to był pierwszy raz z trybem awaryjnym, to warto zrobić logi, żeby zobaczyć w jakim zakresie i jakie jest to przeładowanie.

Sęk w tym, że u kolegi radekk2000 występuje niedoładowanie i zanim się zabierze za oddanie turbawki do czyszczenia to lepiej sprawdzić szczelność wężyków podciśnienia i węży powietrza doładowanego na ewentualne nieszczelności bo turbina nie wyrabia z osiągnięciem właściwego ciśnienia doładowania, które na logach w grupie 011 będzie mniejsze niż to zadane.

Dokladnie :notworthy:, nie zwrocilem uwagi na "...Odchyłka regulacji ujemna...", tylko zacząłem od wskazania generalnego sposobu dzialania przy tego rodzaju problemach . Trzeba zaczac od sprawdzenia szczelnosci calego ukladu.

Opublikowano

Dzięki panowie za rady :notworthy:Jak zrobią to dam znać. :hi:

Opublikowano

Prosta sprawa. Log 011 dynamiczny i BS, obserwacja ruchu sztangi (czy jest pełen ruch sztangi), zdjęcie przewodu z N75 i zasysaniem powietrza sprawdzenie ruchu sztangi.(Porównanie ruchu zasysaniem do ruchu przez układ podciśnienia) I wszystko jasne. Jeżeli ruch sztangi, podczas 011BS oraz podczas zasysania paszczą, jest niepełny to na bank turbinka jest do czyszczenia. Jeżeli podczas 011BS nie ma pełnego ruchu a paszczą możemy bez problemu uzyskać pełen ruch sztangi to wina tkwi w układzie podciśnienia. Już kilka takich turbawek wyczyściłem i jak na razie 100% trafności ;)

nieszczelna sama sztanga turbiny,

co masz na mysli -sztanga to kawalek metalu i to cytuje "w końcu zapieczone łopatki w pozycji minimalnego doładowania"- jeszcze takich nie widzialem

Ja też się jeszcze z taką "zawieszką" nie spotkałem ale wykluczyć tego nie można.

Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

oczywiście nastąpiło przekłamanie, chodziło mi o gruchę podciśnienia ruszającą sztangą.