Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Radio się wyłączało na czas zapłonu, teraz przestało.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kolejny problem jaki mam jest z napięciem +12V dawanym cały czas a odłączanym na czas przekręcenia kluczyka na zapłon.

Od niedawna radio gra cały czas, pomiar miernikiem wskazuje, że 12V nie odłącza się przy rozruchu.

Czym sterowane jest to napięcie, przekaźnikiem czy syacyjką?

Jest możliwość, że stacyjka się wypaliła?

Macie kawałek schematu pokazujący to podłączenie?

Opublikowano

sterowane jest przekaznikiem lub czyms takim, rozrusznik potrzebuje duza pradu wiec wszystko automatycznie sie wylacza na czas rozruchu napewno nie jest to wina stacyjki

Opublikowano

Znam założenia tego, ale pytanie czy steruje tym przekaźnik, czy stacyjka odłącza w takim ustawieniu kluczyka.

Wątpliwości mam, że to przekaźnik, ponieważ po kolei każdy odłączałem i +12V było, chyba że jeszcze gdzieś są ukryte przekaźniki.

Opublikowano

Gdy przekręcasz kluczyk to jeden z zacisków traci zasilanie. Jest ono tracone, bo przekaźnik przeskakuje na czas rozruchu.

Więcej info będę miał jak się dorwę do schematów, na pewno nie jest to styk 15, jeżeli dobrze kojarze to jest 30 (ale nie jestem pewien). Styki są umieszczone pod kierownicą po rozebraniu tych plastików po kierownicą.[br]Dopisany: 23 Czerwiec 2009, 15:09_________________________________________________A więc nie sprawdzaj napięcia na przekaźnikach bo tak to można się zajechać. Sprawdź napięcie na którymś ze styków. Jeżeli nigdzie nie znika to znaczy że strzelił przekażnik. Jak będę miał schematy to powiem Ci który to jest dokładnie i gdzie się znajduje.

Opublikowano

Nie rozumiem, stacyjka załącza przekaźnik a ten steruje resztą?

Czy stacyjka steruje rozłączeniem obwodu?

Każdy przekaźnik odłączyłem na chwile i wpiąłem (cały czas miernik był podłączony), nic się nie zmieniło.

Więc świadczyło bo to o tym, że styki są w stacyjce lub jeszcze gdzieś są przekaźniki.

Opublikowano

Bez schematów nic Ci nie powiem, co załącza przekaźnik, ale chyba nie stacyjka, tylko układ stabilizujący napięcie, jak napięcie spada to przekaźnik robi trzeask :). Ale nie jestem pewien. Dorwę wkrótce schematy to Ci powiem co i jak.