blaster99 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Jak w temacie. Pasek lubi sobie ćwierkać ,ale tylko gdy przejadę kilka kilometrów bo po dłuższym postoju jest cichy. Doraźnie sprawę załatwia przetarcie go np. wilgotną szmatką. Dodam ze równo rok temu wymieniłem ten pasek (nadszczępił się co groziło jego urwaniem) i napinacz - było cicho przez pół roku i teraz świerszcz pod maską powrócił. Druga frapująca mnie sprawa to głuchy "klekot" z okolic alternatora. jutro postaram się dodać filmik klekotanie z okolic alternatora przedstawiłem w poniższym filmiku (trzeba sie troszkę wsłuchać http://blaster99.wrzuta.pl/film/9oo758VCD5I/afn_klekot_przy_alternatorze
audi.wielun Opublikowano 30 Czerwca 2009 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Z tego nagrania to nic nie słychać złego,jedź najlepiej na najbliższego spota i coś Ci doradzą.
blaster99 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2009 pisku nie słychac bo auto zimne było, na filmiku chodzi o klekot-stukot z okolic alternatora
mcm Opublikowano 30 Czerwca 2009 Opublikowano 30 Czerwca 2009 u mnie popiskuje sprzęgiełko kompresora klimatyzacji
blaster99 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2009 u mnie popiskuje sprzęgiełko kompresora klimatyzacji Wmoim przypadku to nie to gdyz pisk słychac na włączonym trybie ECON czyli wyłączonej klimie
Bigrazor Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 niestety czeka cie wymiana sprzęgła na alternatorze - wymieniałem ostatnio u znajomego bo miał dokładnie to samo
rikardo Opublikowano 1 Lipca 2009 Opublikowano 1 Lipca 2009 Dzwięki potrafią się przenosić z jednej strony auta na drugą co juz kilka razy doświadczyłem dlatego trudno jednoznacznie wskazywać przyczynę kowala którego słychać na nagraniu. Musisz to dobrze osłuchać ponieważ nie sztuka jest wymieniać części ale trafić w sedno. Powodzenia
blaster99 Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Opublikowano 2 Lipca 2009 niestety czeka cie wymiana sprzęgła na alternatorze - wymieniałem ostatnio u znajomego bo miał dokładnie to samo mam może głupie pytanie tj. czy sprzegło alternatora to to samo co napinacz? bo napinacz wymieniony rok temu.. jesli to nie to samo tto ile kosztuje to sprzegiełko i gdzie mozna je kupic ??
grzes1150 Opublikowano 2 Lipca 2009 Opublikowano 2 Lipca 2009 Sprzęgiełko alternatora to nie napinacz. To rolka (szajba) na alternatoże którą można kręcić tylko w jedną stronę - taki tam wymysł w dislach. Można je kupić w każdym lepszym sklepie z częściami i kosztuje chyba koło 100zł. Wymiana nie jest skomplikowana ale tam chyba trzeba miweć specjalny klucz. Taki: http://moto.allegro.pl/item673065122_klucz_serwisowy_do_alternatora_vw_audi_mercedes.html
Bigrazor Opublikowano 2 Lipca 2009 Opublikowano 2 Lipca 2009 tylko nie kupuj podróby bo pada po 20tys
domelq Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 podobnie może Ci też grzechotać pompa wspomagania a konkretniej jej łożysko
blaster99 Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Opublikowano 3 Lipca 2009 podobnie może Ci też grzechotać pompa wspomagania a konkretniej jej łożysko ciekawa uwaga - sprawdze, z tym jednak ,iż dzwięk ten wyraznie dochodzi od alternatora
domelq Opublikowano 3 Lipca 2009 Opublikowano 3 Lipca 2009 podobnie może Ci też grzechotać pompa wspomagania a konkretniej jej łożysko ciekawa uwaga - sprawdze, z tym jednak ,iż dzwięk ten wyraznie dochodzi od alternatora to raczej pada łożysko alternatora
goldi Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Przepraszam koledzy że odgrzewam temat jest specjalny klucz do odkręcenia i wymiany tego sprzęgiełka alternatora chce to sobie wymienić sam tak jak wszystko w obu audiczkach napiszcie sposób wymiany tego sprzęgiełka dzięki za odpowiedziDodam że kupując w sklepie to sprzęgiełko trzeba podać numer vin bo są dwa rodzaje tej części koszt 150-200 zł
gadam13 Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Dwa rodzaje sprzęgła i dwa rodzaje kluczy w zależności czy alternator jest firmy Bosch czy Valeo. Jeśli kupisz odpowiedni klucz wymiana jest banalnie prosta, ściągasz pasek wielorowkowy , następnie plastikowy dekielek z tego właśnie sprzęgła , zakładasz ten odpowiedni klucz no i odkręcasz sprzęgiełko. Podobno dobre są firmy INA. Proponuję zanim zabierzesz się za zakup i wymianę zdjąć pasek z alternatora i sprawdzić działanie sprzęgła. Dodam jeszcze ,że u mnie przy zatartym sprzęgle napinacz wariował - skakał (aż się urwał) po wymianie sprzęgiełka jedynie delikatnie drży.
goldi Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Alternator jest firmy Bosch co do sprzęgiełka to szumi i na 100% to jest to tylko jaki to klucz bo ja mam narzędzi dwie skrzynki
Frimuś Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Witaj kolego! Niedawno to przerabialem o czym teraz piszesz ten dzwiek to bankowo sprzegielko alternatora a tu masz link do klucza ktory jest potzrebny http://www.allegro.pl/item777625684_klucz_xzn_do_sprzegla_alternatora_bosch.html a co do popiskiwanai paska to umnie tez poiskuje po dluzszym postoju najczesciej ale tak mo 1min. zanika ,niedawno wraz z sprzeg.alternatora wymienialem rowniez napinacz paska bo stary sprzegielko dalo napinaczowi popalic i niestety ,,,,a zanim wymienilem napinacz to trovhe kilometrow zrobilem na stary i pasek mi sie wyslizgal dlatego teraz mi popiskuje.
gadam13 Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Tak to wygląda, ale w zależności od typu sprzęgła różnią się. http://www.allegro.pl/item785730104_klucz_do_alternator_laser_vw_m10_wej_1_2.html
wypsiu Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Ja wszystkie części jak napinacz,sprzęgiełko,rolke prowadzącą, pasek kupiłem w http://sklep.intercars.com.pl/ możesz sobie porównać ceny .
goldi Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Dzięki koledzy za pomoc oto mi właśnie chodziło Czyli jak dobrze pomyśle to odkrecę to samym torxem które posiadam a jak nie to pożyczę klucz :>
Rekomendowane odpowiedzi