Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Dziwny dźwięk - czy to normalne (filmiki) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poniżej przedstawiam krótkie filmiki, na których słychać niepokojący mnie dźwięk - bzyczenie.

Film pierwszy nakręcony podczas jazdy. Część pierwsza to powolne toczenie z górki na luzie z lekko wciśniętym gazem i łagodne kręcenie kierownicą. Po około 30 sekundach wrzucenie biegu pierwszego i dalsza jazda na małym gazie plus kręcenie kierownicą, ale gwałtowniejsze.

Jak można łatwo zauważyć dźwięk słychać tylko po dodaniu gazu. Kręcenie kierownicą zmienia tylko jego natężenie. W momencie gdy puszczę gaz i dalej kręcę kierownicą, dźwięku nie ma.

20090704002

Kolejny film nakręcony już na zewnątrz przy otwartej masce. Myślałem, że dźwięk, przy otwarciu przepustnicy będzie wydobywał się z okolic serwa. O dziwo (!) wydobywał się z miejsca kręconego przez kilka początkowych i ostatnich sekund na niżej pokazanym filmiku. Czyli pod kolektorem dolotowym i przed silnikiem (w tych miejscach, nasłuc**jąc, jest najintensywniejszy. Co do cholery wydaje taki dźwięk? Myślę, że nie jest on normalny.

20090704003

No i ostatni filmik - bonusowy - ukazuje zachowanie płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Czy takie zachowanie płynu jest normalne? Może jest to powiązane z irytującym mnie dźwiękiem?! :wallbash: :wallbash: :wallbash: Proszę o opinie osób, które są w temacie.

20090704004

Ps. Mam nadzieję, że wątek umieściłem w odpowiednim dziale. Szczerze, to nie wiedziałem do końca gdzie go wrzucić... :blink:

Opublikowano
:hi: witam po kilkukrotnym obejrzeniu filmiku nr stawial bym na pompe wspomagania kierownicy w drugim rownie glosno slychac trzeszczaca pompe i ostatni filmik tez pokazuje ze cos niedobrego dzieje sie z pompa ale moge sie mylic jesli taj jest to prosze mnie poprawic
Opublikowano

To jest bankowo pompa wspomagania takie buczenie jest normalnie przy dużych obciążeniach. To że w zbiorniczku bulgocze płyn to normalnie ja u siebie wywaliłem ten filtr ze zbiorniczka i mam tak samo.

Opublikowano

Pompa wspomagania. u mnie tez slychac ale nie az tak glosno

Opublikowano

u mnie tak słychać właśnie pompe wspomagania,ale przy max. skręcie.(ale nie tak głośno)

Opublikowano

Ściągnij pasek od napędu pompy wspomagania i odpal autko. Będziesz miał jasność. U mnie z płynem w zbiorniczku nic się nie dzieje.

Opublikowano

chlopaku wymien zbiorniczek i bedziesz mial po problemie u mnie bylo dokladnie to samo ten buzujacy plyn w zbiorniczku jest powodem uszkodzenia siateczki ktora jest na dnie zbiorniczka i plyn sie pieni i dlatego wyje pompa ,wymieniaj zbiorniczek i masz po problemie na 100% .poszukaj w moich postach mialem ten sam problem

Opublikowano
  • Autor

Hm... :good: Jutro, jak znajdę chwilę czasu, to wpierw spojrzę od spodu na napinacze i paski. Jeśli wszystko będzie grało to kupię ten zbiorniczek i wymienię. Kilka dyszek, a może akurat. Jak to nie pomoże przyjrzę się dokładnie samej pompie wsp. :disgust:

Opublikowano

mam pomysl wez sobie strzykawke wyssaj plyn ze zbiorniczka tylko nie odpalaj auta i zobaczysz ze masz uszkodzona ta siateczke u mnie ona wypadla z zaczepow i sobie latala po zbiorniczku i tez byzowal plyn wymienilem i teraz nie widac nawet ze plyn sie przemieszcza

Opublikowano
  • Autor

Ok, tak zrobię. Dzięki za rady! Jak do czegoś dojdę - dam znać. :)

Opublikowano

i co z tym twoim wspomaganiem ??

Opublikowano
  • Autor

Będąc ostatnio u znajomego mechanika zapytałem o to i powiedział, że buzujący płyn w zbiorniczku (nie pieniący się) to normalne. Ten dźwięk daje któryś z napinaczy lub pompa. W najbliższym czasie będę wymieniał rozrząd więc zajrzy się i do tego.

Opublikowano

raczej pompa wspomagania

Opublikowano

też mi to wygląda na pompe

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Postanowiłem się podpiąć gdyz nie chcę zkładać nowego tematu, u mnie objawy są identyczne jak u kolegi BAKUSIA słychać te dzwięki jak na filmiku 1, stan płynu mam na max(zalany układ jest czerwonym febi), a w momencie pracy płyn mi się pieni. Jeteście pewni że to pompa? Jaki może być koszt szacunkowy?

Opublikowano

Witam

Postanowiłem się podpiąć gdyz nie chcę zkładać nowego tematu, u mnie objawy są identyczne jak u kolegi BAKUSIA słychać te dzwięki jak na filmiku 1, stan płynu mam na max(zalany układ jest czerwonym febi), a w momencie pracy płyn mi się pieni. Jeteście pewni że to pompa? Jaki może być koszt szacunkowy?

Nikt Ci nie powie na 100% ale jeśli odgłos się nasila przy skręcaniu kierownicą to pompa się kończy. Po wymianie watro przepłukać układ i zalać jeszcze raz bo wiury w przewodach i maglu pozostaną.

Opublikowano

Jak motor jest zimny to w miare to spokojnie chodzi ale jak przejade ok 1,5 2 km to jest coraz głośniej, minimalny ruch kierownicą i słychać to co na filmie kolegi. A czym płukać układ?

Opublikowano

Dzwiek typowy dla pompy wspomagania.

Tak na marginesie : cokolwiek bedziesz naprawiał to podstawowa sprawa :pali:

PRODUCENT AUTA ZAMONTOWAŁ ZIELONĄ ZAKRĘTKĘ NA ZBIORNICZKU PO TO ZEBY BYŁO WIADOMO ZE PŁYN MA TEŻ BYĆ ZIELONY!!!!!!!!

Na czerwonym prawdopodobnie zatarłeś pompę :kawa:

Opublikowano

w golfie to samo miałem na czerwonej oranżadzie chodziła pompa i po roku chodziła jak kosiarka do trawy.

Opublikowano

taki płyn miałem w garażu i nie zastanawiałem się nad kolorem bo pękł mi wąż przy malu, a układ i tak był oprożnioy, stwierdziłem że skoro febiego to prawie jak ori, a kolor to raczej nie ma wpływu :wallbash: