Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Wymiana licznika a eeprom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Chce wymienić licznik z 1/2fis na pełny fis.

Audi a4 b5 1,8T ANB z 2000r, po lifcie. Stary licznik to jeager 1\2 fis, nowy to VDO pochodzący z audi a4 1,8T z 2001r.

Przeczytałem wszystkie fora od audi,po passat a nawet o tematyce elektronicznej ale wciąż mam kilka pytań, na które nie umiem znaleźć KONKRETNEJ odpowiedzi.

Mianowicie:

1. wymiana licznika wiąże się z zaadaptowaniem nowego licznika poprzez odczyt wsadu pamięci eeprom ze starego i "wgraniu" go do nowego licznika - tak czy nie?

2. czy trzeba wgrać cały wsad ze starego? Czy może tylko jakaś część?

Bo widziałem jak robili to dla passata i tam przekopiowali tylko odpowiednio kilka linijek.

3. jeśli cały wsad wgrać to czy nowy licznik będzie miał te dodatkowe funkcje, których nie ma w liczniku 1/2fis?

Dużo pytań, mało odpowiedzi :) To nie wszystko...ale wpierw proszę o odpowiedz na te kilka. Ułatwi mi to dalsze zdobywanie wiedzy w tym kierunku i nakieruje na odpowiedni tor. Jak tylko będę wiedział coś więcej to chętnie podziele się tym.

Opublikowano

wsady z em promu od tych liczników nie bedą do siebie pasowały wiem bo kiedyś to przerabiałem zresztą nie wiem po co to chcesz zrobić??? wsadź ten z pełnym fis-em i zaadoptuj tylko immo bo w tych rocznikach jest podobno w liczniku

Opublikowano

Stary licznik pewnie Immo 2, nowy Immo 3, już jest pewien zgrzyt. Trzeba nowe czyste transpondery i PIN.

Opublikowano
  • Autor

tylko gdzies przeczytalem,ze liczniki z zegarem cyfrowym i radiem posiadaja juz immo3. Czy to prawda?

Oba, stary i nowy, maja wlasnie takie zegary. Nowy to VDO 8D0 920 980 AX, stary to jeager...ale numeru nie znam...jutro rozbiore i sprawdze jego oznaczenie.

Opublikowano

Nie zapominajcie ze stary pełen FIS to tez VDO

Opublikowano
  • Autor

No to sprawdzilem :)

Stary to:

JEAGER 8d0 920 900 D z 99r., D10, z białymi podswietleniem i cyfrowym licznikiem i zegarem (pochodzi z a4 b5 1,8t ANB z 00r.)

Nowy to:

VDO 8d0 920 980 AX z 99r. (!!), D11, jw. (pochodzi z a4 1,8t z 2001r.-tyle mi wiadomo ale nie na 100%)

Gdzie moge sie dowiedziec jakie w tych licznikach jest immo i czy trzeba jednak zrzucac wsad?

Opublikowano

Oba to immo 3 a przerzuceniem wsadu nic nie zrobisz bo uwalisz sobie tylko licznik. Po prostu musisz wyciągnąć z obu pin i zaadaptować nowy licznik

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam takie pytanie chcę wymienić licznik z takiego

licznik1.jpg

na taki sam i interesuje mnie jak mogę to zrobić ? wymianę muszę dokonać bo nie działają mi wskaźniki. Chodzi mi dokładnie o immobilizer i adaptację kluczyków oraz by na tym nowym się wyświetlały biegi od skrzyni aromatycznej, bo ten nowy jest z autka z normalną skrzynią biegów. Jeżeli może mnie ktoś przeprowadzić krok po kroku będę wdzięczny. No chyba że proponujecie ten z pełnym fis?

Opublikowano

U mnie też muszę zmienić licznik.

Mam problem ze wskazywaniem temperatury cieczy chłodzącej (nieprawidłowe wskazania - czasami zawyża i piszczy że się silnik gotuje mimo że jest kompletnie zimny). Mechanicy mi powiedzieli, że licznik jest uszkodzony i trzeba zmienić bo naprawa może być nieopłacalna.

Mam takie same zegary jak kolega maszer.

Czy jest u mnie możliwość aby zmienić zegary na pełen FIS ? - skoro mam kupować zegary to od razu chciałbym "bardziej wypasioną wersję".

Na jakie problemy mogę napotkać ?

Jakich kosztów takiej imprezy mam się spodziewać ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie mam takie pytanie chciał bym odczytać pin immo z moich zegarów ale mam problem bo mam licznik jeager 1/2 fis 2000r i niestety vag commanderem nie mogłem tego zrobić więc postanowiłem kupić tacho vaga 3.01 ale napisałem do sprzedającego i odpisał że też nim nie odczytam tego nieszczęsnego jeagera czy jest jakiś program którym uda mi się wyciągnąć ten pin??? i drugie pytanie czy wszystkie liczniki jeager to magneti marelli ?? czy to całkiem co innego

Opublikowano
i drugie pytanie czy wszystkie liczniki jeager to magneti marelli ?? czy to całkiem co innego
Tak.
Opublikowano

a po co ci pin ze starego licznika? byle by z nowego byl coby zaadaptowac nowe kluczyki/nowe transpondery

Opublikowano

To przy zmianie liczników żeby immo działał z nowego licznika to trzeba mieć tylko pin z nowego licznika czy ze starego też bo już się pogubiłem na forum gdzieś czytałem że trzeba mieć ze starego i z nowego żeby zaadoptować nowe zegary??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
To przy zmianie liczników żeby immo działał z nowego licznika to trzeba mieć tylko pin z nowego licznika czy ze starego też bo już się pogubiłem na forum gdzieś czytałem że trzeba mieć ze starego i z nowego żeby zaadoptować nowe zegary??

kolego wystarczy ze masz pin z nowego i adaptujesz klucze zwykłym vagiem i hula aż miło

gdzieś na forum jest opisane jak zrobić,ja właśnie tak zrobiłem a elektronik chciał 150zł hihi